Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas un Turkmenistānas ekonomiskajai sadarbībai trūcis politiska impulsa

Līdz šim Latvijas un Turkmenistānas ekonomiskajā sadarbībā pietrūcis politiska impulsa, kurš kļūst aizvien spēcīgāks, tostarp līdz ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālo vizīti šajā valstī, atzina vairāki Latvijas un Turkmenistānas biznesa foruma dalībnieki.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols sacīja, ka pēdējo un vienīgo reizi Latvijas un Turkmenistānas biznesa forums notika 2008.gada nogalē. Tolaik vizītē Turkmenistānā viesojās toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. "Jāatzīst, ka no valsts puses bija veikts diezgan mazs grūdiens un atbalsts abu valstu tirdzniecībā, tādēļ arī skaitļi ir samērā nelieli," bilda Ozols.

Kopējais Latvijas un Turkmenistānas ārējās tirdzniecības apjoms 2012.gadā sasniedza 6,34 miljonus eiro (4,46 miljonus latus). Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū Turkmenistāna šajā laika periodā ieņēma 73.vietu, tomēr vienlaicīgi šajā laika periodā bija vērojama arī pozitīva tirdzniecības bilance ar Turkmenistānu 6,33 miljonu eiro (4,45 miljonu latu) apmērā. Ozols norādīja, ka zīmīgi ir tas, ka uz Turkmenistānu Latvija pārsvarā eksportē pakalpojumus, nevis preces. Savukārt mūsu valsts imports no Turkmenistānas ir niecīgs.

Turkmenistāna ir viens no Latvijas lauksaimniecības, pārtikas un citu preču noieta tirgiem. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Turkmenistānu ir pārtika un minerālprodukti. Visvairāk no Turkmenistānas tiek ievestas mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas. Kā potenciālās sadarbības jomas tiek izcelts tranzīts un loģistika, tūrisms, izglītība, medicīna, ceļu būve, celtniecība, informācijas tehnoloģijas, atjaunojamie energoresursi un citas nozares. "Vislielākās iespējas ir tām Latvijas firmām, kas spēj ieintriģēt Turkmenistānas valsts pārvaldi un tos lēmumu pieņēmējus, kas nodrošina sabiedrisko infrastruktūru - tā ir gan programmēšana, gan dažādu kontroles, uzraudzības ierīču veidošana, infrastruktūras veidošana," teica Ozols.

Runāt par sadarbību dzelzceļa pārvadājumos prezidentam līdzi delegācijā devies arī VAS "Latvijas Dzelzceļš" viceprezidents Edvīns Bērziņš. Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka biznesa forumā saņemtas labas ziņas, proti, Turkmenistāna pirms dažām dienām nodevusi jaunu dzelzceļa posmu, kas vijas cauri visai Turkmenistānai līdz pat Irānas robežai. Tāpat ir ieceres būvēt jaunu dzelzceļa posmu, kas varētu virzīties līdz Afganistānai. "Priecē, ka ir iespēja izmantot jau divus esošos regulāros konteinervilcienus," sacīja Bērziņš. Vienu no tiem - "Zubr", kas iet no Rīgas līdz Melnajai jūrai, varētu pagarināt no Melnās jūras līdz Poti ostai Gruzijā. "Cauri Gruzijai, cauri Azerbaidžānai, kur arī ir izveidots jauns dzelzceļš, pēc tam ar prāmi pāri jūrai uz Turkmenistānu," iespēju pagarināt maršrutu raksturoja "Latvijas Dzelzceļš" viceprezidents.

Otra iespēja būtu izmantot esošo konteinervilcienu, kas iet uz Almatu un ved arī kravas no un uz Afganistānu. "Varētu izveidot jaunu atzaru, kas neietu caur Uzbekistānu, bet ietu uz Turkmenistānu," sacīja Bērziņš, bilstot, ka tas par 600 kilometriem saīsinātu ceļu un ļautu apiet samērā augstos uzbeku pārvadājumu tarifus. "Mēs redzam ļoti iespējami labu sadarbību ar Turkmenistānas dzelzceļu. Īpaši mēs uzsveram, ka mums ir vienota platuma sliedes un mums nav jāveic nekādas tehniskas darbības, pārliekot uz cita platuma sliedēm." Pēc Bērziņa teiktā, tas ļoti saprātīgā laikā un par labu cenu ļautu pārvest kravas no Turkmenistānas uz Rīgu.

Izvairīgāk, bet ar tik pat lielām cerībām uz sadarbību ar partneriem Turkmenistānā raugās SIA "Motive Construction" valdes loceklis Jānis Sprūga. "Gan jau šogad kādu kontraktiņu mēs parakstīsim," viņš sacīja aģentūrai LETA, norādot uz kādu būvniecības nozares projektu.

Savukārt SIA "Spilva" vadītāja Lolita Bemhena atzina, ka viņas uzņēmuma produkcija vēl ir par dārgu Turkmenistānas tirgum. "Tirgus nav ļoti liels. Acīmredzot, tas vēl ir augošs tirgus, kas attīstās. Iespējams, "Spilvas" produkcijas pašreiz vēl ir nedaudz par dārgu šim tirgum." Patlaban "Spilvas" produkcija veiksmīgi tiek tirgota citā Centrālāzijas valstī - Kazahstānā. "Tur mēs tirgojam diezgan veiksmīgi. Acīmredzot arī dzīves līmenis ir nedaudz augstāks un pirktspēja lielāka. Bet domāju, viss vēl priekšā." Bemhena sacīja, ka patlaban puse no Turmenistānas veikaliem pieder valstij, turklāt tajā nedarbojas lielās tirdzniecības ķēdes.

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš vizītes laikā uzsvēra iespēju sadarboties augstākajā izglītībā, paverot turkmēņu studentiem ceļu uz mūsu valsts augstskolām. Prezidentam līdzi uz Turkmenistānu runāt par sadarbības iespējām devušies arī Latvijas augstskolu pārstāvji. Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs augstu novērtēja, ka Latvijas prezidents runājis par sadarbību augstākajā izglītībā. Ar Turkmenistānas Izglītības ministrijas pārstāvjiem viņš spriedis par iespējām sadarboties "Erasmus Mundus" programmā. Taujāts, cik liela ir iespēja Rīgā redzēt studentus no Turkemintānas, Naumovs sacīja: "Domāju, diezgan liela." Viņš atzina, ka bijis pārsteigts par atvērtību sadarbībai izglītības jomā, kā arī saņēmis uzaicinājumu novadīt Ašhabadā meistarklasi.

Prezidenta vizītes laikā Ašhabadā bija skatāma arī Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas darbu un Turkmenistānas mākslas darbu izstāde. Gadījies arī kuriozs, proti, no Latvijas atvestos aktus turkmēņu puse savas mentalitātes un kultūras normu dēļ nav izstādījusi. "Šeit ir tāda sajūta, ka mēs esam atbraukuši uz citu planētu," atzina arī Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Kristaps Zariņš. Viņš sacīja, ka ārvalstu studentu piesaiste Latvijai ir būtiska, jo nākotnē tā dotu arī iespēju dibināt kopīgus uzņēmumus.

Valsts prezidents biznesa foruma noslēgumā uzsvēra potenciālu, kas ir abu valstu ekonomiskajās attiecībās. Viņš norādīja, ka Latvijas uzņēmumu līmenis ir samērā augsts un ir nepieciešams meklēt ceļus savstarpējai sadarbībai. Arī Turkmenistānas pārstāvji norādīja uz nepieciešamību veicināt saikni starp valstīm un norādīja, ka biznesa forums apliecina lielo ieinteresētību savstarpēji izdevīgā sadarbībā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Bērziņš ar plašu delegāciju devies divu dienu oficiālā vizītē uz Turkmenistānu. Šodien Ašhabadā notika Latvijas un Turkmenistānas biznesa forums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses