Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tēma

Jo tīrāka jūra, jo vairāk zivju © DIENA

Baltijas jūra atzīta par patlaban piesārņotāko pasaulē. Ko tas īsti nozīmē, kā novērojams ikdienā un kā atsaucas uz Latvijas senajām un joprojām gana stiprajām zvejas tradīcijām? Un galu galā – kā ietekmē ēdamās zivis, un kas jāņem vērā zivju pircējam veikalā vai tirgū?

Pink Floyd parāda Mēness neredzamo pusi © DIENA

Pirms 50 gadiem britu rokgrupas Pink Floyd albums The Dark Side of the Moon sasniedza pirmo vietu prestižā amerikāņu žurnāla Billboard hitparādē. Lai gan pašā virsotnē šim diskam izdevās noturēties tikai nedēļu, tas kļuva par pastāvīgu hitparādes vērtību uz nākamajiem 14 gadiem, šajā sarakstā pavadot 741 nedēļu.

Agresija liek braukt ātrāk © DIENA

Kāds autovadītājs pārgalvīgi apdzen un "aizlec" tieši priekšā jūsu automašīnai, cits pārāk ilgi nespēj iesākt kustību pēc zaļās gaismas iedegšanās luksoforā, un jūs jau jūtat, kā asinis vēnās sāk vārīties. Viens cenšas nomierināties, otrs iespiež pedāli grīdā un metas atriebties "pāridarītājam", radot bīstamas situācijas un aizvien vairāk agresijas uz ceļa. Lai to novērstu, svarīgi laikus atpazīt niknuma piezagšanos.

Bez emocijzīmēm vairs neiztikt © DIENA

Citu cilvēku emociju nolasīšana no grimasēm ilgstoši bijusi universāla prasme, un tā pat nav atkarīga no piederības kādai tautai vai kultūrai. Taču tehnoloģiju laikmetā šīs spējas pavājinās.

Brīvībai no vadiem - 50 gadu © DIENA

1973. gadā prezentētais pirmais mobilais tālrunis piecdesmit gados veicis garu ceļu no dārgas inovācijas līdz ikdienu mainošai plaša patēriņa precei, kas nu jau ir teju vai pat katra skolēna kabatā.

Čērčils kļūst par seru © DIENA

Pirms 70 gadiem britu karaliene Elizabete II piešķīra bruņinieka titulu leģendārajam valstsvīram Vinstonam Čērčilam, kurš tobrīd otro reizi pildīja premjerministra pienākumus.

Lojālos izkalpina vairāk © DIENA

Lojalitāte ir vērtība, ko vismaz vārdos novērtē ikviens darba devējs un par ko bieži tiek runāts darba intervijās un kompānijas jubilejās.

LSD atklāj savu dabu © DIENA

Pirms 80 gadiem šveiciešu ķīmiķis Alberts Hofmanis netīšām pamēģināja paša sintezēto lizergīnskābes dietilamīdu (LSD), konstatējot, ka tam piemīt ļoti spēcīgas halucinogēnas īpašības.

Šahs uz ledus © DIENA

Latvijā kērlingu spēlē ap divsimt entuziastiem, kopš marta ratiņkērlingā varam lepoties ar pasaules čempioniem.

Viduslaikos olas izmantoja glezniecībā © DIENA

Šīs nedēļas nogalē olas ieņems centrālo vietu uz brokastu galda, piedalīsies stiprākās čaumalas pārbaudes kaujās un ripināšanas sacensībās, taču pārējo gadu lielākoties pacietīgi gaidīs savu iespēju iekļūt mūsu omletē vai pankūkās. Viduslaikos gan olas bija pieprasītas ne vien ēdiena gatavošanā, bet arī mākslā.

Bazilis augstajās dobēs © DIENA

No ziepjsaknes līdz milzu dillēm, kas patiesībā izrādās fenheļa laksti, – to un vēl daudz ko citu var atrast viduslaiku dārzā, kas iekopts pie Cēsu pils. Kas tajā kopīgs ar mūsdienu moderno dārzkopību, un kādas idejas no tā var smelties savam mazdārziņam?

Šokolādes olas patiešām garšo labāk © DIENA

Dažādu veidu saldumi veikalos nopērkami cauru gadu, taču spīdīgā papīrā ievīstītajām šokolādes olām piemīt īpaša maģija, kas liek bērniem tās iekārot un censties Lieldienu rītā atrast pēc iespējas vairāk saldo dārgumu. Šokolādes olas tiešām garšo labāk, vai arī tas ir veiksmīgi uzpūsts mārketinga triks?