Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 30. oktobris
Ulla, Nadīna, Adīna

Interesanti

Slavenākie krējuma liķieri © DIENA

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas attīstītas tehnoloģijas, lai apvienotu saldo krējumu un stipro alkoholu homogēnā dzērienā.

Emulsijas liķieri © DIENA

Šoreiz sākšu stāstu par saldajiem un sātīgajiem saldā krējuma un olu jeb emulsijas liķieriem. Tie ir tik saldi un spēcinoši, ka spēj aizstāt desertu. Parasti tie arī tiek pasniegti maltītes noslēgumā, lai arī tiem nepiemīt klasiskais digestīva efekts.

Obstlers mūsdienās © DIENA

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Vēlme strādā tuvāk mājām mudina pārtikas tehnoloģi kļūt par ķīmijas skolotāju

Vēl pirms pāris gadiem pārtikas tehnologa profesiju ieguvusī Agnese Bicāne nevarēja pat iedomāties sevi 30 bērnu priekšā. Taču jau otro mācību gadu viņa ir ķīmijas skolotāja Ābeļu pamatskolā un Jēkabpils 2. vidusskolā. 2024. gada pavasarī Agnese bija viena no sešiem jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem, kuri ieguva Latvijas zāļu ražotāja Olpha un Centrālās laboratorijas stipendiju trīs tūkstošu eiro apmērā. Iegūto naudu viņa ieguldīja kāda sen lolota sapņa īstenošanā – kopā ar vīru iegādājās savu bišu dravu.

Kartupeļi – labs maltītes pamats, nevis neveselīgs dārzenis © DIENA

Mūsu klimata zonā kartupeļus audzē un ēd jau paaudžu paaudzes. Tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū šis ogļhidrātiem bagātais dārzenis kritis nežēlastībā – daļa cilvēku kartupeļus vaino veselības problēmās, daži mudina neēst tos vispār. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone šoruden skaidro populārākos mītus par kartupeļiem.

Rūgtie kokteiļi © DIENA

Vasara šogad turpinās arī septembrī, un laika prognoze sola, ka tā Latviju vēl tik drīz nepametīs, tāpēc turpinās arī kokteiļu laiks. Šoreiz stāstīšu par rūgtajiem kokteiļiem, kas tiek gatavoti, izmantojot zālīšu balzamus, uzlējumus un liķierus.

Mājas bārs © DIENA

Gatavojot kokteiļus un citus dzērienus, vietā ir arī jautājums – kam jābūt mājas bārā?

Pašgatavoti liķieri © DIENA

Tie, kuriem garšo liķieri, vai tie, kuri tos izmanto kokteiļu un desertu gatavošanai, arvien priecājas par dažnedažādajiem somu liķieriem no Somijas vietējo mežu ogām. Slavenākais ir lāceņu liķieris, taču somiem ir arī citi aromātiski dzērieni.

Neparastie kokteiļi © DIENA

Kā šajā slejā lasījāt iepriekšējās nedēļās, ir kokteiļi, kuru "ciltskoks" sniedzas 100 un pat 200 gadu senā vēsturē. Daži Amerikā "noenkurojās" līdz ar britu kuģiem, kas piestāja tagadējā Ziemeļkarolīnas štatā XVIII gadsimtā.

Kokteilis – leģenda © DIENA

Par daudziem kokteiļiem var teikt – kultūras vēstures kontekstā ir labi zināt to nosaukumus, izcelsmi un vismaz nojaust par sastāvdaļām, bet ir viens kokteilis, kurš jāzina un jābūt pagaršojušiem visiem. Tas ir kokteilis Manhattan.

Vairāk Interesanti