Pagājušajā reizē stāstīju
par populārāko Ziemassvētku sezonas dzērienu – karstvīnu –, taču Eiropas tautām
ir vēl citi dzērieni. Dažas variācijas par karstvīna tēmu,
citi – pilnīgi atšķirīgi dzērieni.
Vēl viens slavens un īpašs emulsijas liķieris ir franču Chartreuse – šartrēze, augu liķieris, kas tiek gatavots no vairāk nekā 130 dažādiem augiem, zālītēm un saknēm ar ārstnieciskām īpašībām. Recepte tiek rūpīgi sargāta – tā esot zināma tikai dažiem kartūziešu mūkiem (Orde de Chartreuse).
Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu, stiltonu vai gorgozolu. Šis pelējums ir zili zaļgans, drusku glums un nedaudz ož pēc amonjaka. Kā līdz tam nenonākt? Kā pareizi uzglabāt sieru mājas ledusskapī?
Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, kuru veido sarežģīta garšaugu, garšvielu, medus un stiprā alkohola kombinācija.
Ja medu pietiekamā daudzumā atšķaida ar ūdeni, tas ātri rūgst – šī īpašība ir viena no galvenajām, kāpēc Met jeb medalus ir viens no senākajiem alkoholiskajiem dzērieniem cilvēces gadsimtu gaitā.
No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem
krējuma liķieru zīmoliem.
Tiem visiem vienojošais – tos
sāka ražot salīdzinoši nesen,
jo bija nepieciešamas attīstītas tehnoloģijas, lai apvienotu saldo krējumu un stipro alkoholu homogēnā dzērienā.
Šoreiz sākšu stāstu par
saldajiem un sātīgajiem saldā krējuma un olu jeb emulsijas liķieriem. Tie ir tik saldi
un spēcinoši, ka spēj aizstāt
desertu. Parasti tie arī tiek
pasniegti maltītes noslēgumā, lai arī tiem nepiemīt klasiskais digestīva efekts.
Vēl pirms pāris gadiem pārtikas tehnologa profesiju ieguvusī Agnese Bicāne nevarēja pat iedomāties sevi 30 bērnu priekšā. Taču jau otro mācību gadu viņa ir ķīmijas skolotāja Ābeļu pamatskolā un Jēkabpils 2. vidusskolā. 2024. gada pavasarī Agnese bija viena no sešiem jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem, kuri ieguva Latvijas zāļu ražotāja Olpha un Centrālās laboratorijas stipendiju trīs tūkstošu eiro apmērā. Iegūto naudu viņa ieguldīja kāda sen lolota sapņa īstenošanā – kopā ar vīru iegādājās savu bišu dravu.
Mūsu klimata zonā kartupeļus audzē un ēd jau paaudžu paaudzes. Tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū šis ogļhidrātiem bagātais dārzenis kritis nežēlastībā – daļa cilvēku kartupeļus vaino veselības problēmās, daži mudina neēst tos vispār. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone šoruden skaidro populārākos mītus par kartupeļiem.