Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lai izvairītos no smagām traumām, jāzina, kā droši lietot elektroierīces

Ik gadu vidēji 15 bērnu un 50 pieaugušo Latvijā gūst smagas elektrotraumas. Tāpēc AS Sadales tīkls kā elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā veic virkni preventīvo darbu elektrotraumu gadījumu skaita mazināšanai. Viena no AS Sadales tīkls korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm ir bērnu un jauniešu izglītošana elektrodrošībā.

 

Aktīvi dažādos konkursos

AS Sadales tīkls ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā valsts teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

AS Sadales tīkls par elektrodrošību iedzīvotājiem regulāri atgādina sociālajos tīklos, kā arī veic dažādas informatīvas kampaņas pasākumu laikā, viesojas skolās u. c. 
"AS Sadales tīkls darbinieki katru gadu veic plašas informatīvi izglītojošas aktivitātes – izstrādā izglītojošus materiālus, apmeklē skolas, bērnudārzus, bērnu nometnes, piedalās drošības pasākumos un festivālos, tajā skaitā jau trešo gadu šogad – Vislatvijas skolēnu sporta un prāta sacensībās ZZ Čempionāts. AS Sadales tīkls sagatavotie uzdevumi bērniem un jauniešiem bija jāveic gan digitālajā pusfinālā (elektrodrošības plakātu MEME veidošana), gan arī finālā, kurš norisinājās no 24.–26. maijam 333 trasē  – elektrodrošības stafetē," stāsta AS Sadales tīkls Komunikācijas direktore Renāte Meļķe.

Kopumā kopš 2013. gada AS Sadales tīkls darbinieki elektrodrošības jautājumos ir izglītojuši vairāk nekā 100 tūkstošus bērnu un jauniešu. Darbinieki joprojām dodas arī uz mācību iestādēm un stāsta bērniem par elektrodrošību. Katru gadu aktīvākais bērnu un jauniešu izglītošanas laiks elektrodrošībā ir mācību gada nogale – aprīlis un maijs, lai bērniem un jauniešiem pirms vasaras brīvdienām vēlreiz atgādinātu elektrodrošības noteikumus, pavadot vasaras brīvdienas laukos un pilsētvidē.

 

Cieš neuzmanības dēļ

"Izglītojošā darba rezultāts ir elektrotraumu gadījumu skaita samazināšanās. Salīdzinot ar 2012. gadu, kad reģistrēto elektrotraumu skaits sasniedza 79 un 30 no cietušajiem bija bērni, 2017. gadā reģistrēto elektrotraumu skaits bija 59 un 22 no cietušajiem bija bērni," uzsver R. Meļķe.

Tipiskākās kļūdas, ko cilvēki ikdienā pieļauj, rīkojoties ar elektroierīcēm sadzīvē, atpūtā, būvdarbos u. tml., ir saistītas ar neuzmanību. "Lielākoties ikdienā cilvēki nepievērš uzmanību elektroierīces tehniskajam stāvoklim, turpina izmantot elektroierīces ar bojātu vadu izolāciju vai bojātiem korpusiem.

Visbiežāk elektrotraumas tiek gūtas, neapdomīgi lietojot elektroierīces vai neuzmanīgi rīkojoties elektrotīkla tuvumā.

Telpās bērni visbiežāk elektrotraumas gūst, lietojot bojātus pagarinātājus un bojātas sadzīves elektroierīces vai spēlējoties ar elektroierīcēm un kontaktligzdām. Savukārt ārpus telpām – rāpjoties gaisvadu elektrolīniju balstos," skaidro Meļķe.

 

Gan bērniem, gan vecākiem

Katru gadu elektrotraumu gadījumu skaits bērniem un jauniešiem pieaug tieši skolas brīvdienu laikā, kad ir daudz brīva laika rotaļām bez pieaugušo uzraudzības. Tāpēc arī šobrīd, kad tuvojas skolēnu vasaras brīvdienas, AS Sadales tīkls vēlreiz aicina vecākus atgādināt bērniem svarīgākos elektrodrošības noteikumus, kā arī kopīgi ielūkoties AS Sadales tīkls izstrādātajā mājaslapā www.arelektribuneriske.lv, kur pausts aicinājums respektēt elektrību. Ikvienam jāzina, ka ir jāuzmanās elektrolīniju un elektroietaišu tuvumā. Nedrīkst kāpt elektrolīniju stabos, rotaļāties transformatoru apakšstaciju tuvumā, makšķerēt elektrolīniju tuvumā, jo slapja makšķeraukla vai garš makšķerkāts ir labs elektrības vadītājs. Jauniešiem nevajadzētu elektrolīniju tuvumā rotaļāties ar gaisa pūķiem vai šobrīd tik ļoti populārajiem lidmodeļiem un droniem, šīs aktivitātes labāk atstāt pludmalei vai kādam ļoti plašam laukam, kuru nešķērso elektrolīnijas, bet, ja ir notikusi nelaime un pūķis vai lidmodelis ir ieķēries vados, tam noteikti nedrīkst kāpt pakaļ vai kā citādi mēģināt to dabūt lejā. Šādos gadījumos lūgums zvanīt uz AS Sadales tīkls bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.

Tāpat nedrīkst labot sadzīves elektropreces, ja tās ir pieslēgtas elektrībai. Ja ģimenē ir mazi bērni, noteikti pastiprināta uzmanība jāpievērš mājokļa kontaktligzdām, vai tās ir tehniskajā kārtībā – nav bojātas un ir nostiprinātas sienā.

Rūpējoties par jaunāko atvašu drošību, kontaktligzdās būtu jāievieto speciālie aizbāžņi.

Vasaras laikā AS Sadales tīkls darbinieki turpinās veikt izglītojošo darbu, piedaloties drošības pasākumos un vasaras nometnēs, savukārt jaunajā mācību gadā turpināsies bērnu un jauniešu izglītošana skolās un bērnudārzos. Arī šogad mācību gada nogalē AS Sadales tīkls pārbaudīja transformatoru apakšstaciju un elektroapgādes sadalņu drošības zīmes, nožogojumus un durvis tajās vietās, kur vasaras brīvlaikā ir iespējama bērnu pulcēšanās un aktivitātes, lai nepieļautu risku, ka, pavadot laiku brīvā dabā, kāds bērns vai jaunietis iekļūs kādā no elektroapgādes infrastruktūras objektiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits