Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

2016.gada augs - purva atālene

Latvijas Botāniķu biedrība par 2016.gada augu ir izvēlējusies purva atāleni, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Dabas fondā.

Purva atālene ir indīgs augs, kas uzzied tikai jūlija beigās un zied līdz pat septembrim. Tieši vēlās ziedēšanas dēļ ir radies šī auga latviskais nosaukums - atāla puķe jeb augs, kas zied atālā - pēc nopļaušanas vai noganīšanas ataugušā zālē.

Zieds smaržo tikai siltos saules staros un ne vakarā, kad smaržā ieinteresētie apputeksnētāji jau devušies pie miera. Auga pilienveida dziedzeri izskatās pēc medus lāsēm, kas ļauj ar viltu piesaistīt apputeksnētājus no augšas. Taču īstais zieda nektārs atrodas bedrītēs zieda pamatnē, un tas pievilina apputeksnētājus arī no sāna.

Purva atālene ir sastopama dabiskās mitrās pļavās un kaļķainos zāļu purvos. Pēdējo gadu laikā ir samazinājies purva atālenei piemēroto dzīvotņu skaits, kas saistāms ar meliorācijas un dabisko zālāju aizaugšanas procesiem. Tas apgrūtina šī auga izdzīvošanas prognozes nākotnē. Lai sugu saglabātu nākamajām paaudzēm, ir regulāri jāapsaimnieko mitrās pļavas un ganības, kā arī jāatjauno dabiskais mitruma režīms susināšanas ietekmētos kaļķainos zāļu purvos.

Iedzīvotāji ir aicināti portālā Dabasdati.lv ziņot par purva atālenes atradnēm, iesūtot gan informāciju, gan fotogrāfijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko