Līdztekus citām gardām lietām apmeklētāji var baudīt arī dažādus sildošus, aromātiskus dzērienus.
Karstvīns (Glühwein)
Viens no populārākajiem karstajiem dzērieniem ne tikai Vācijā, bet daudzviet Eiropā. Tā pirmsākumi meklējami senajā Romā.
Romieši šo dzērienu sauca par conditum paradoxum, tas bija siltināts vīns ar medu, garšvielām, piemēram, kanēli un krustnagliņām, kā arī dažkārt zālēm. Viņi šādu dzērienu izmantoja ne tikai gastronomiskām, bet arī medicīniskām vajadzībām.
Kad Romas impērija sabruka, ideja par garšvielām bagātinātu vīnu izplatījās visā Eiropā. Viduslaikos garšvielas tika uzskatītas par luksusa precēm, un karstvīns simbolizēja bagātību un labklājību.
Īpaši populārs karstvīns ziemas mēnešos kļuva aukstajos Eiropas reģionos – Skandināvijā, Ziemeļvācijā. Šajos reģionos tas bieži tika gatavots ar vietējiem akcentiem, piemēram, pievienojot augļu sulu vai vietējos spirtus.
Vācu valodā karstvīnu sauc par Glühwein, kas nozīmē “mirdzošs vīns”. Skandināvijā tas pazīstams kā glögg vai gløgg un bieži satur rozīnes, mandeles un brendiju. Francijā dzērienu dēvē par vin chaud, bet Itālijā par vin brulé.
Vācu karstvīna recepte
Sastāvdaļas (4–6 porcijām): 1 pudele sausa vai pussausa sarkanvīna (750 ml), 1 apelsīns, 1 citrons, 3–4 ēdamkarotes cukura vai medus, 2–3 kanēļa standziņas, 3–5 krustnagliņas, 1 zvaigžņu anīss, 2–3 kardamona pākstis, īkšķa gals ingvera (apmēram 1–2 cm, sarīvēts vai sagriezts šķēlītēs), 150 ml ūdens, 50 ml brendija vai ruma (pēc izvēles stiprākai garšai)
1.Katliņā ielej ūdeni un pievieno cukuru vai medu, kanēļa standziņas, krustnagliņas, zvaigžņu anīsu, kardamonu un ingveru.
2.Uz vidējas uguns karsē, līdz cukurs izšķīst, un pēc tam ļauj garšvielām ievelkties 5–10 minūtes, lai tās izdalītu aromātu.
3. Apelsīnu sagriež šķēlītēs vai smalkāk un pievieno kopā ar mizas strēmelītēm (nepievienojiet pārāk daudz mizas, lai izvairītos no rūgtuma).
4. Pievieno arī dažas šķēles citrona. Pievieno arī pāris citrona mizas strēmelītes.
5.Katliņā ielej sarkanvīnu un viegli sajauc. Karsē dzērienu uz ļoti mazas uguns, neļaujot tam uzvārīties, jo vārīšana iznīcinātu vīna aromātu un alkoholu.
6.Ļauj vīnam uzsilt un garšvielām ievelkties aptuveni 15–20 minūtes. Ja vēlaties stiprāku dzērienu, beigās pievienojiet brendiju vai rumu un viegli samaisiet.
7.Izkāš. Pasniedz karstu, vēlams glāzēs vai krūzēs, kas uztur siltumu.
Mednieku tēja
Jägertee (vācu valodā nozīmē “mednieku tēja”) ir tradicionāls Austrijas un Bavārijas karstais dzēriens, kas tiek baudīts aukstajos ziemas mēnešos – tirdziņos, pēc slēpošanas vai citām āra aktivitātēm. Šis dzēriens radies Alpu reģionos, kur mednieki un kalnu ceļotāji to izmantoja, lai sasildītos un atjaunotu enerģiju aukstajā laikā. Mūsdienās Jagertee ir populārs dzēriens reģiona slēpošanas kūrortos.
Tā galvenās sastāvdaļas ir melnā tēja un stiprs alkoholiskais dzēriens, piemēram, rums vai šnaps, kas papildināts ar garšvielām un citām sildošām sastāvdaļām.
Mednieku tējas recepte
Jagertee bieži ir pieejams arī gatavu maisījumu veidā Austrijas un Vācijas veikalos, kur to vienkārši jāsajauc ar karstu ūdeni. Taču to mājās var pagatavot arī pats.
Sastāvdaļas (4 porcijām): 500 ml stipras melnās tējas (Earl Grey vai līdzīga), 250 ml tumša ruma (tradicionāli Austrijas Inländer-Rum), 100 ml augļu šnapsa vai brendija (pēc izvēles), 2–3 ēdamkarotes cukura vai medus, 1 apelsīns (šķēles un/vai sula), 1 citrons, kanēļa standziņas, krustnagliņas, 1 zvaigžņu anīss.
1.Uzvāra ūdeni un pagatavo stipru melno tēju. Noņem tēju no uguns un ļauj tai nedaudz atdzist.
2.Katlā ieliek kanēļa standziņas, krustnagliņas un zvaigžņu anīsu.
3.Pievieno apelsīnu šķēles vai sulu, kā arī citronu, ja to izmanto.
4. Iemaisa rumu un augļu šnapsu (ja izmanto).
5. Pievieno cukuru vai medu un maisa, līdz tas izšķīst.
6. Karsē dzērienu uz mazas uguns, neļaujot tam uzvārīties, lai nezaudētu alkoholu.
7. Izkāš dzērienu. Pasniedz krūzēs vai glāzēs, kas dekorētas ar citrona vai apelsīna šķēli.