Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Acis tumsā

Jūlijā vairākumam putnu sugu beidzas ligzdošanas laiks, un pa pasauli klīst to jaunā paaudze. Lai arī dabā iekārtots tā, ka vairums putnēnu iet bojā vēl nepieauguši, iespēju robežās saudzēsim šos nepieredzējušos lidoņus. Tieši jaunuļu dēļ vasaras vidus ir laiks, kad uz ceļiem iet bojā visvairāk putnu — no pavisam sīkiem putniņiem līdz pat stārķiem. Protams, neaicinu putnu dēļ stūrēt grāvī. Taču braukt piesardzīgāk un laikus piebremzēt, priekšā uz ceļa ieraugot "stulbu" putnu, daudzreiz ir iespējams. Iespējams ir arī putnam uztaurēt.

Sabraukti tiek ne tikai bieži sastopamie putni. Ir gadījies, ka uz šosejas iet bojā arī, piemēram, zaļā vārna, kuru Latvijā vairs atlicis tikai ap 10 pāriem. Tādēļ katra sabrauktā zaļā vārna mūsu dabai ir ļoti liels zaudējums.

Vakara krēslā pa dienu saulē sasilušais asfalts piesaista kukaiņus un arī to medniekus putnus. Krēslā uz ceļa spīdošās acis nereti pieder vakarlēpim — putnam, kurš arī pieaudzis savlaicīgi nebēg no auto, jo viņa dabā ir nevis bēgt, bet pieplakt, sastingt un cerēt — varbūt nepamanīs. Diemžēl pret lielajiem un rūcošajiem šoseju "zvēriem" tas nepalīdz. Tumsā uz ceļa pelēki raibo, pieplakušo vakarlēpi var pamanīt tikai pēc tā lielajām, starmešu gaismā spīdošajām acīm, kas pielāgotas kukaiņu medībām krēslā. Taču arī gaišā dienas laikā jābūt piesardzīgiem, jo, piemēram, šosejas malā staigājošs labi pamanāms baltais stārķis var izbīties no auto un pēkšņi izlidot tā priekšā. Ja nu tomēr ir gadījies notriekt kādu lidoni, kas izskatās nepavisam ne pēc zvirbuļa un nav izslēgts, ka ir zaļā vārna, vai arī atrast tādu ceļmalā, vislabāk būtu to atdot speciālistiem Latvijas Dabas muzejā, kur tas noderēs izbāžņa izgatavošanai, ja vien nebūs pārāk plakans, vai vienkārši kā, iespējams, retas sugas sastopamības apliecinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko