Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aptauja: Latvijā 75% skolēnu dod priekšroku sulām, nevis limonādēm

Kā liecina Sulu ekspertu padomes veiktā aptauja skolās, apmēram ¾ skolēnu izvēlas dzert sulas, nevis limonādes. Starp visiecienītākajām skolēni min apelsīnu, ābolu, multiaugļu un vīnogu sulas.

Turklāt interesants ir fakts, ka bērni tās dzer nevis tāpēc, ka tās iegādājušies vecāki, bet gan tāpēc, ka tās ir veselīgas. To apliecina arī fakts, ka starp top sulām tika minētas arī dzērveņu, citronu, greipfrūtu sulas.

Aptauja tika veikta kampaņas "Apēd sulu!" ietvaros.

Sulas vairāk dzer meitenes

Kā liecina pētījuma rezultāti, apmēram 90% meiteņu dod priekšroku sulām un uzskata, ka sulas ir jādzer, jo tās ir veselīgas. Liela daļa respondentu atzina, ka sulas dzer ne tikai veselīguma dēļ, bet gan tāpēc, ka tās ļoti garšo. Tikai 20% meiteņu atzinās, ka nav pievērsušas uzmanību veselīguma faktoram, bet dzer sulas, jo tās pērk vecāki vai arī tās garšo. Meitenēm visvairāk garšo multiaugļu, apelsīnu un ābolu sulas.

Arī starp zēniem sulas ir iecienītas. To apliecina fakts, ka apmēram 65% zēnu dzer sulas. Kā galveno faktoru sulu izvēlē min veselīgumu un to, ka vecāki pērk sulas. Interesanti, ka uz jautājumu, ja būtu jāizvēlas sula vai limonāde, lielākā daļa – 80% - zēnu pārliecinoši sniedza atbildi "sula". Zēniem visvairāk garšo apelsīnu, multiaugļu un vīnogu sulas.

Aptauja tika veikta šī gada aprīlī. Tajā piedalījās vairāk nekā 500 skolēnu no 10 skolām Latvijā. Respondentu vecums bija no 10 – 16 gadiem.

Sulas veselīga uztura sastāvdaļa

Sulās ir ne tikai vitamīni, bet arī barības vielas, kas tik ļoti nepieciešamas mūsu organismam. Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) veiktie pētījumi liecina, ka sulas pakās iespējams salīdzināt pat ar tādiem sabalansētā uzturā svarīgiem pārtikas produktiem, kā gaļa, maize, piena produkti u.tml. Gluži tāpat kā dažādus produktus, arī dažādas sulas varam izmantot atšķirīgu uzturvielu uzņemšanā. Tādēļ variējot ar sulām, piemēram, ik rītu brokastīs izvēloties savu, varam vairāk uzņemt gan kalciju, gan dzelzi, gan kāliju, kā arī citas uzturvielas. Veiktie pētījumi rāda, ka ananāsu sulā ir četras reizes vairāk kalcija nekā cūkgaļā, tomātu sulā ir tikpat daudz kālija, cik rudzu maizē, vīnogu sulā ir četrreiz vairāk ogļhidrātu nekā jogurtā u.tt..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko