Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ar celiņiem dārzā ir tāpat kā ar grīdu mājā

Ja veidojat dārzu tuvu dabai, iespējams, celiņus pat nav nepieciešams speciāli veidot. Piemājas zālienā tie laika gaitā iestaigāsies paši, vedot uz vietām, kas ēkas iemītniekiem ir būtiskas. Lai zāliena celiņi būtu izturīgāki un stabilāki, ieteicams norakt augsnes kārtu un apakšā sabērt 15 līdz 20 cm biezu šķembu slāni.

Laukumi

Laukumus dārzā var veidot no tiem pašiem materiāliem, ko izmanto celiņu segumam. Taču, protams, iespējamas variācijas. Vienkāršai atpūtas zonai ar šūpuļtīklu, soliņiem un puķu dobēm piemērotākais būs stiprinātā zāliena segums. Laukumā, kurā paredzamas sporta nodarbības, veiksmīgi kalpos irdenais segums, savukārt bērnu rotaļu laukumos iesaka klāt mulču (pēc iespējas smalkāku), smilts vai sintētiskās šķiedras segumu, kas mīkstinās bērnu kritienus un kalpos ilgi bez īpašām ekspluatācijas prasībām. Dārza lapenēs der koka segumi. Vajadzētu ielāgot, ka mazos dārziņos, kur ir neliela platība, nevajadzētu dārzu pārblīvēt ar celiņiem un cietajiem segumiem.

Celiņš automašīnai

Pie mājas jāparedz arī ceļš auto piebraukšanai un laukums mašīnas novietošanai. Vidējais ceļa platums, kas nepieciešams vienai mašīnai, ir trīs metri. Piebraukšanai pie garāžas vai pagalmā bieži izmanto dalītu klājumu - veidojot divas atsevišķas joslas automašīnas riteņiem un pa vidu sējot zālienu. Ja ir ierobežota zaļā zona, tad izvēlas zāliena plastikāta režģus vai stiprināto zālienu. Tā kā bieži vien iebraucamā zona pagalmā ir arī reprezentatīvā zona, tad laukums ir šīs zonas vizītkarte. Ceļi un laukumi automašīnām jāveido stingrāki nekā gājējiem paredzētie. Ceļu pamatnē noteikti jāizmanto šķembu klājums, virs kura liek pašu nobeiguma segumu.

***

Celiņiem ir jābūt:

- ar pamatojumu, kāpēc tieši tādi un tieši tik tie ir pagalmā

- iespējami taisnākajiem no punkta uz punktu

- ar iespējami mazāk nefunkcionāliem līkumiem

- pagriezieni jāveido ne mazāk kā 90 grādu leņķī

- vismaz 60-70 cm platiem (vienam gājējam), no 120 cm platiem (kustībai abos virzienos)

- nedaudz slīpiem attiecībā pret ēku

- aptuveni 3 cm augstākiem par dārza pamatni

- veidotiem uz stingras pamatnes

***

Lauma Garkalne ainavu arhitekte

Es priekšroku dodu dabīgā akmens segumiem - granīta plāksnēm, mozaīkbruģim, klinkerim, laukameņiem, dolomīta plāksnēm un granīta šķembām. Mūsdienīgi un interesanti risinājumi izdodas arī betona bruģakmeni, kas imitē dabīgo akmeni. Tomēr visveselīgākais un maigākais segums ir un paliek zāliens. Jebkurš segums var izskatīties labi, tāpat kā jebkuru ir iespējams sabojāt, ieklājot neraksturīgā vietā, nekvalitatīvi. Neestētiski izskatās arī nekopts un savu laiku nokalpojis celiņu segums.

Helēna Gūtmane ainavu arhitekte

Skaistākie celiņu segumi ir tie, kuri veido saskanīgu dialogu ar ēkām. Segums ir horizontālā plakne, ko cilvēks uztver vispirms, tāpat kā mājā grīdu - ja ir nekvalitatīva grīda, viss nama spožais interjers pazūd. Katram namam ir savs piemērotākais segums, piemēram, pie izcili modernas ēkas mazliet senīgais klinkers izskatīsies nebaudāmi. Otrs būtiskais kritērijs seguma izvēlē ir finansiālās iespējas. Dārgākie segumi ir klinkeri un dabīgais akmens. Man personīgi nepatīk izmantot pelēko betona bruģi, taču atzīstu, ka arī tas, labi kombinējot ar citiem segumiem, var radīt baudāmu iespaidu.

Ieva Kraukle ainavu arhitekte

Celiņu seguma izvēlē jāņem vērā, cik bieži un kādiem nolūkiem tas tiks izmantots un kādas funkcijas pildīs. Svarīgs aspekts ir arī kopšanas ērtums (piemēram, irdenie segumi ir lēti, izskatās labi, taču nav viegli kopjami). Joprojām visbiežāk izmantotais un pieprasītais ir betona bruģis. Man pašai pēdējā laikā visinteresantākie šķiet lielo (50x50cm) akmeņu kārtojumi, kas īpaši labi iederas pie modernām celtnēm. Protams, arī koka, irdenie, stiprinātā zāliena celiņi izskatās labi, ja tie ir izveidoti iederīgā vietā. Ja svarīgs ekonomiskais pamatojums - lielām teritorijām iesaku irdenos, mazām - cietos segumus.

Raksta sagatavošanā konsultēja ainavu arhitekte Loreta Erele

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko