Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bērnu cīsiņi - zinātnieku un ražotāju strīdus ābols

«Lai arī parasti atturos komentēt konkrētus pārtikas produktus, tomēr šī ir reize, kad tas jādara, jo ražotāju rīcība ne tikai pārkāpj ētikas normas, bet balansē uz Eiropas Savienības regulu pārkāpuma robežas,» ass savos izteikumos ir LLU Uzturzinātņu katedras docents Viesturs Rozenbergs. Runa ir par Talsu gaļas ražotajiem Bērnu cīsiņiem.

Viņš norāda, ka uzņēmumos strādā juristi un izglītoti pārtikas tehnologi un formāli regulas, protams, nav pārkāptas. Tomēr, ja pārtikas produkts netiek tirgots atsevišķā veikala nodaļā un ražotājs nav norādījis, ka tā ir speciālā mazu bērnu pārtika, patērētājam jāņem vērā, ka šī pārtika var būt pat bīstama bērna veselībai un turpmākajai attīstībai.

Formāli viss kārtībā

Konkrētajā gadījumā pievienots ne tikai neirodeģeneratīvais E621 (mononātrija glutamāts), bet arī krāsviela E120 (karmīnskābe), ko pārtikas toksikologi un alergologi uzskata pat par pieaugušajiem bīstamu vielu. «Ir diskusijas par karmīna aizliegšanu visā ES, jo, lai arī karmīns ir dabisku krāsvielu komplekss, ko iegūst no kukaiņiem - augu parazītiem, tomēr eiropiešu imūnsistēma nav radusi pie kukaiņu ēšanas un daudziem bērniem ir vērojama alerģija. Austrumāzijas valstīs, kur dažādu kukaiņu ēšana notiek paaudzēm ilgi, šādu problēmu nav,» saka Rozenbergs.

Savukārt uzņēmuma Talsu gaļa rīkotājdirektors Juris Lagzdiņš sarunā ar Dienu uzturzinātnieka pārmetumus kategoriski noliedz un uzsver, ka minētā pārtikas produkta ražošanā ievērotas visas Latvijas likumdošanas prasības, kā arī ES prasības un principi un ka šis produkts ir piemērots lietošanai bērniem.

J. Lagzdiņš arī izsaka aicinājumu uzturzinātniekam sadarbībā ar plašsaziņas līdzekļiem iniciēt izmaiņas likumdošanā attiecībā uz diskutablajām produkta sastāvdaļām, iepriekš neapgāžami pierādot šo vielu kaitīgumu. Ja diskutablās pārtikas piedevas tiks aizliegtas, uzņēmums savai produkcijai, protams, tās nepievienos, - saka J. Lagzdiņš, norādot, ka patlaban visas produkcijas sastāvā esošās vielas ir oficiāli atļautas. Jāpiebilst, ka uzturzinātnieku un pārtikas ražotāju vidū tiek diskutēts par dažādu pārtikas piedevu kaitīgumu vai arī, tieši pretēji, nekaitīgumu, un par daudzām pārtikas piedevām nav viena noteikta vērtējuma, turklāt arī vielas iedarbība var būt saistīta ar tās uzņemšanas biežumu un daudzumu, kā arī ar lietotāja organisma stāvokli.

Par diskutablo pārtikas piedevu E621 portāls evielas.lv vēsta, ka šī viela ir atļauta ES, bet to ieteicams apdomīgi lietot bērnu uzturā, tas pats teikts arī par E120. «Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām šogad nedaudz pārveidota Rakveres cīsiņu recepte, atsakoties no nātrija glutamāta (E621) izmantošanas, pārejot uz dabiskas izcelsmes garšas un aromātvielām,» par savu produkciju stāsta Rīgas miesnieka produktu vadītāja Vineta Ķempele.

Ar ko atšķiras gaļa no produkta

Tallinas Pārtikas un fermentācijas tehnoloģiju kompetences centra laboratorijas pētniece Marta Panke gan atgādina, ka E vielas būs praktiski visu gaļas produktu sastāvā (protams, izņēmumi ir iespējami), jo to nosaka ražošanas specifika. «Mūsdienu modernās rūpnieciskās pārstrādes produkti, kam kāds sakars ar gaļu, bauda lielu patērētāju uzticēšanos un ne pārāk kritisku attieksmi pret attālināšanos no tās dabiskajiem un augstvērtīgajiem pirmsākumiem. Tāpēc ir īpaši svarīgi informēt patērētāju par šo produktu grupas īpašībām,» uzskata Marta Panke.

Uzturzinātniece skaidro, ka gaļā vērtīgākā uzturviela ir pilnvērtīgas olbaltumvielas ar cilvēka uzturā nepieciešamajām aminoskābēm, tostarp neaizstājamām aminoskābēm, kuras organisms pats nespēj radīt.

Visu rakstu lasiet pirmdienas - 5.septembra Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko