Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bez gadsimtu tradīcijām

Pēdējo nepilnu divdesmit gadu laikā Čīlē notikusī vīnu industrijas tehnoloģiskā revolūcija ļauj mums šodien izbaudīt tās augļus, kas izpaužas kvalitātes un cenas samērībā. Čīles eksportētajā vīnu klāstā noteicošo vietu ieņem klasiskās, pasaulē populārās vīnogu šķirnes. Vīni ir tehniski nevainojami, augļu garšu piepildīti, lai gan ar salīdzinoši augstu alkohola apjomu, ko nosaka siltais klimats un saules gaismas pārpilnība. Vīnogas gatavojas ātri, tām veidojas bagātīgs cukura līmenis un lieliska garšas buķete — potenciāls, kas pārtop vīnā. Abus šīs dienas varoņus apvieno fakts, ka to ražotāji nav apveltīti ar gadsimtu senām vīnu darīšanas tradīcijām. Uzņēmumi veidoti pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū, tomēr paspējuši sevi pieteikt un apliecināt, kā nopietnus tirgus spēlētājus.

2008 Sauvignon Blanc Casa Lapostolle, Rapela ieleja, Čīle, baltais vīns. Par Sauvignon Blanc šķirnes atpazīšanas pazīmēm parasti uzskata ērkšķogu un zaļas, tikko pļautas zāles aromātu. Taču retais no šīs šķirnes Čīles vīniem uzrāda spēcīgu minerālu struktūru. Tie parasti ir daudz enerģiskāki, ar saldu tropisku augļu un izteiktu citrusu iespaidu buķetē. Šīs dienas varonis tapis Rapela ielejā, kuru iedala divās galvenajās zonās: Kalčagavas un Kačapoalas ielejās. Tā atrodas aptuveni 160 kilometru uz dienvidiem no Santjago un ir viena no bagātākajām — liela augsnes dažādība un mikroklimata daudzveidība. Nokrišņu daudzums gadā sasniedz nedaudz virs 700 mm, dienas un nakts temperatūras amplitūda svārstās ap 14°C. Ielejas vīni izceļas ar spēcīgām un jaudīgām augļu garšām, rakstura īpašībām.

Casa Lapostolle dibinātāji — Aleksandra Marnjera Lapostolje, slavenā franču liķieru nama Grand Marnier īpašnieku ģimenes pēcnācēja, viņas vīrs Sirils de Burnē un čīlietis Dons Hosē Ravats Gorčs vīna uzņēmumu izveidoja nesenajā 1994.gadā. Pirmie vīna stādi tikuši dēstīti deviņdesmito gadu sākumā vienā no prestižākajiem Čīles vīnkopības reģioniem Kačapoalas ielejā Rekvionas apkaimē, lai nākotnē radīt augstvērtīgus, prestižus vīnus. Radot pasaules klases vīnus, lietā tiek likta gan franču erudīcija un zināšanas, gan Čīles dabas pirmšķirīgie dotumi, tādējādi kļūstot par modernu un prestižu ražotāju un salīdzinoši īsā laikā gūstot atzinību starptautiskajā tirgū.

Izcili svaigs un elegants ir Casa Lapostolle Sauvignon Blanc, pārpilns ar tropisko augļu niansēm, veiksmīgi apvienojot apburošas un vieglas minerālu un citrusu notis. Zaļgani dzeltenā krāsa ar metālisku atspīdumu vīnam piešķir izteiksmīgumu. Tas ir labi sabalansēts, ar jaunavīgu struktūru. Tīkams jaunās pasaules baltvīns ar aristokrātisku raksturu un nevainojamu skābuma līdzsvaru pēcgaršā.

2007 Chardonnay Bodegas Centenarias, Centrālā ieleja. Bodegas Centenarias vīna ķermenis ir pietiekami koncentrēts, nedaudz pat agresīvs. Klasiskā Chardonnay smaržā izpaužas tropisko augļu aromāts savienojumā ar viegliem greipfrūta un vaniļas toņiem. Garša ir sulīga un svaiga ar ananasu un persiku nokrāsām, kas nedaudz tomēr garlaiko pēcgaršā. Skrūvējamais korķis padara šo vīnu par ērtu pirkumu izbraukumiem. Pateicīgs kvalitātes un demokrātiskas cenas salikums.

***

Chardonnay Bodegas Centenarias 2007


Kāpēc iesaka? Klasisks Chardonnay par demokrātisku cenu no jaunās pasaules.

Ražotājvalsts: Čīle

Apgabals: Centrālā ieleja

Vīna darītava: Bodega Centenarias

Vīnogu šķirnes: Chardonnay

Raksturīgās pazīmes: Mirdzoši zeltains krāsu tonis. Aromātā tropisko augļu pārbagātība. Nobriedis un nedaudz dzēlīgs, tomēr augļains ar vienmērīgu garšu.

Saderība ar ēdienu: Teicami sader ar baklažānu lazanju. Taljatelles ar šitaki sēnēm un baraviku un trifeļu salsu.

Cena: Ls 3,35

Alkohola īpatsvars: 13,0 tilp.%

Pasniegšanas t: 10—12

*

Sauvignon Blanc Casa Lapostolle 2008

Kāpēc iesaka? Izcili svaigs un elegants. Tapis vienā no prestižākajām Čīles vīnu darītavām.

Ražotājvalsts: Čīle

Apgabals: Rapela ieleja

Vīna darītava: Casa Lapostolle

Vīnogu šķirnes: Sauvignon Blanc, Semillon

Raksturīgās pazīmes: Dzidrs, ar blāvi zaļganu nokrāsu. Tīkams melones un persiku aromāts, kas mijas ar Sauvignon Blanc raksturīgām pļautas zāles niansēm. Garša svaiga un lieliski sabalansēta.

Saderība ar ēdienu: Lielisks aperitīvs. Dārzeņu salāti ar tzatziki mērci. Veiksmīgs pavadonis kinuā graudiem vai kuskusam apvienojumā ar balto zivi vai paipalas gaļu.

Cena: Ls 8,59

Alkohola īpatsvars: 13,5 tilp.%

Pasniegšanas t: 8—10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko