Attiecībās 1:1 Biruta krūzē sajauc Rīgas šampanieti un apelsīnu sulu. Pasniedz šampanieša glāzēs vai pokālos. Šis esot tradicionāls Lieldienu dzēriens viņas ģimenē. "Vai tāpēc, ka dzeltens?" pajautāju. "Nē, tāpēc, ka visiem garšo un viegli pagatavot," atbilde ir negaidīti vienkārša. Kāda cita kundze, kura, tāpat kā Biruta, nāk no Kanādas, papildina - viņas dzimtā Lieldienās bauda šampanieša (3/4) un upeņu liķiera (1/4) dzērienu. Skaista krāsa un aromātiska garša. Lētā kokvilnā
Iemēģināt Lieldienu brokastu gardumus mūsu avīzes Virtuves gudrību slejas autore Biruta Ozola mūs uzaicinājusi jau nedēļu iepriekš, kādā darbdienas pievakarē. Aicināta esmu gan es ar fotogrāfu, gan arī vairākas Birutas draudzenes.
Īstās Lieldienas Biruta, visticamāk, sagaidīs vai nu Garupē, kur dzīvo meitas ģimene, vai Baldonē, kur dēls ar savējiem. "Ko liksiet savā galdā?" jautāju. "Būs aukstie uzkožamie, milzum daudz krāsotu olu, no kurām daļa vispirms būs slēptuvēs jāatrod." Tas galvenais prieks un svinēšanas rituāls Birutas četriem mazbērniem. Olas Birutas dzimtā krāso vai nu sīpolu mizās, vai kokvilnā. "Laba kokvilna neder, jo nekrāsojas. Olām der lēta ķīniešu kokvilna," viņa paskaidro.
Skopa dvēsele
Pats galvenais Lieldienu brokastu ēdiens, it seviški mazbērniem, būs Birutas gatavotā pasha (skat. recepti). "To ņemšu līdzi obligāti. Labi lielu porciju." Birutas bērnībā pashu taisīja vecāmāte, un šī ir viņas recepte. Vai, dzīvojot Kanādā, esat to uzlabojusi ar jaunām garšām? - jautāju. "Nē, ja es atrodu kaut ko, kas labs, tam rokas klāt nelieku." Arī grieķu maizes recepte ir ļoti veca. To Kanādā iedevuši Birutas grieķu draugi. "Tradicionāli gan grieķu maize, gan kuličs pieder ortodoksu baznīcas ierašām. Lieldienu rītā tās nes uz baznīcu svētīt un tad ceļ brokastu galdā."
Pēc Lieldienām pāri palikušās olas un olu baltumus, kas nav vajadzīgi pashai, Biruta jauks salātos Viss, kas ledusskapī vai kopā ar sinepēm un majonēzi - maizes smēriņos. "Man ir ļoti skopa dvēsele. Izsviest ēdienu ārā - tas ir grēks."u
***
Pasha
VAJADZĒS: 1 kg un 200 g sausa biezpiena, 6--8 novārītus olu dzeltenumus, 200 g sviesta, 200 g skāba krējuma vai 1/4 l svaiga, 300 g cukura, 200 g korintes vai mazas rozīnītes, 50 g cukurotas miziņas (sukāde), 50 g sašķēlētus vai sadrupinātus riekstus, 1 tējkaroti vaniļas ekstrakta vai ēdamkaroti ruma
Izspiež biezpienu un olu dzeltenumus caur sietu 3 reizes. Saputo sviestu ar cukuru un jauc visu kopā, pievienojot skābo krējumu vienkārši no kārbiņas. Ja lieto svaigu krējumu, to vispirms saputo ar vaniļu vai rumu. Visu sajauc. Izklāj caurumotu formu ar marli un liek tur sajaukto masu. Atstāj dažas stundas istabas temperatūrā, lai notekas, tad liek ledusskapī.
Izgāž uz šķīvja un garnē pēc vēlēšanās.
***
Kuličs
VAJADZĒS: 250 ml piena, 1ēdamkaroti cukura, 1/2 tējkarotes sāls,
150 ml remdena ūdens, 1 tējkaroti cukura, 1 paciņu (ēdamkaroti)
sausa rauga, 1 l un 250 ml miltu, 150 ml sviesta, 150 ml cukura, 2
olas, 300 ml gaišo rozīņu, 125 ml cukurotas miziņas, 2 ēdamkarotes
sarīvētas apelsīna miziņas, 1 tējkaroti sarīvētas citrona
miziņas
Ietauko apaļas vai koniskas cepamās pannas. Ja ir pie rokas, var izmantot 4 tukšas lielās tomātu bundžas vai tamlīdzīgi.
Uzkarsē pienu un iemaisa 1 ēdamkaroti cukura un sāli. Atdzesē. Pa to laiku ielej remdeno ūdeni 4 litru bļodā, iejauc tējkaroti cukura un pārkaisa raugu. Atstāj 10 minūtes. Labi samaisa, pievieno silto pienu un 450 ml miltu. Ar koka karoti visu labi sajauc. Pārklāj ar mitru drānu un atstāj siltā vietā uz 45 minūtēm.
Saputo sviestu un pamazām pievieno 150 ml cukurua. Labi saputo olas un pamazām pievieno sviesta masai, atstājot pāris ēdamkarošu. Sakuļ, līdz masa gaiša un viegla.
Samīca mīklu, pievieno sviesta un olu masu un labi sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādi un sarīvētās miziņas. Iemīca apmēram 750 ml miltu tā, līdz veidojas mīksta mīkla. Pārkaisa darba galda virsmu ar nelielu daudzumu miltu un sāk mīcīt mīklu, līdz tā kļūst elastīga. Izveido bumbu un sadala 4 daļās. Liek katru daļu ietaukotajā traukā, apklāj un liek uzrūgt siltā vietā apmēram stundu, līdz masa dubultojas.
Pārsmērē virsu ar rezervēto olu un cep iesildītā 200 C0 krāsnī 15 minūtes, samazina temperatūru uz 180 C0 un cep vēl kādas 20 minūtes. Izgāž uz režģa un mazliet atdzesē.
Apziež ar pūdercukura un krējuma maisījumu. Var pārkaisīt ar raibajām drostaliņām vai ziediņiem (lielveikalu cepumu produktu sekcijā).
***
Grieķu Lieldienu maize
VAJADZĒS: 1,5 ēdamkaroti sausa rauga, 150 ml silta ūdens, 1
tējkaroti cukura, 250 ml remdena piena, 1 l un 250 ml miltu, 4
olas, 200 ml cukura, pusapelsīna sarīvētas miziņas, 150 ml
izkausēta sviesta, 1 olu apsmērēšanai
Izkausē raugu siltajā ūdenī ar tējkaroti cukura, līdz uzrodas burbulīši.
Lielā bļodā sajauc pienu ar 300 ml miltu, pievieno raugu un labi samaisa. Pārklāj un liek siltā vietā uz stundu. Šis ir iejavs.
Uz lēnas uguns vidēji lielā bļodā vai katlā, kas pa pusei pilns ar karstu ūdeni, sajauc olas ar 200 ml cukura un sarīvēto apelsīna miziņu un puto līdz masa kļūst bieza. Iejauc iejavā. Pievieno miltus, līdz var izveidot tādu kā bumbu. Pārkaisa darba galdu ar nelielu daudzumu miltu un pamazām iemīca mīklā izkausēto sviestu. (vai arī ļoti mīkstu neizkausētu sviestu), pievienojot miltus pēc vajadzības, līdz mīkla elastīga. Liek ietaukotā lielā bļodā, viegli pārsmērē ar izkausētu sviestu, pārklāj un liek siltā vietā uz pāris stundām. Sadala trīs daļās un katru daļu izveido apmēram 2 cm diametra strēmelē. Sapin pīnē un izveido apli, galus labi saspiežot kopā. Liek uz plāts un ļauj uzrūgt kādas 45 minūtes. Apsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar mandeļu plēksnītēm.
Pa to laiku sasilda cepeškrāsni uz 180C0 un cep 30 minūtes, līdz zeltaini brūns.