Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Braucam vēžot?

No 1.jūlija līdz 30.septembrim Latvijā ir oficiālā vēžošanas sezona. Tiesa, šo nodarbi nedz pieprot, nedz izbauda katrs gardēdis, tomēr tas nav šķērslis vēžu baudīšanai. Līdz pat 17.augustam Reaton aicina svinēt vēžu sezonu. Tas nozīmē, ka vairākos restorānos Rīgā un reģionos šefpavāri piedāvās īpašu ēdienkarti, kuros dominēs vēži.

Tiesa gan pagaidām tie nav vietējie, lai gan arī Latvijā ķertie vēži vairs nav deficīts. Vēžu maigajai, baltajai gaļai, ko veido daudz olbaltumvielu un pavisam nedaudz tauku, piemīt lieliska garša. Vēži īpaši labi garšo pie alus vai baltvīna, tie ir izcila piedeva zupai, mērcei vai salātiem un piedod akcentu zivju ēdieniem.

Īsteni gardēži gūst baudu pat no procesa - nesteidzīgas vēža gaļas izlobīšanas no čaulas. Tur jābūt prasmei. Visvairāk gaļas ir astē un spīlēs, bet jāsargās iesūkt mutē vēža vēderā esošais šķidrums. Brrr….Fē….. Tad ilgi pāries apetīte mieloties ar vēžiem. Tāpēc pārbaudīta vērtība - jau izlobītas vēžu astītes pie maltītes. Vai tās būtu iekaisītas zupiņā vai salātos vai pievienotas pie grilētas zivs.

Vēžu sezonas svinēšanas tradīcijas pirmsākumi meklējami Skandināvijas valstīs. Stokholmas arhipelāgā Zviedrijā IX gs. 80.gados vasaras beigās bagātie tirgotāji nodevās vēžu baudīšanai un slavināšanai. Mūsdienās Skandināvijā vēžošanas sezona ik gadu sākas 20.jūlijā, taču svinības kulminē augustā. Tad vēžus sāk pasniegt labākajos restorānos un to baudīšanai ļaudis nododas piknikos un vasarnīcās ģimenes un draugu lokā.

Vārītus vēžus kā atsevišķu ēdienu, pirmie sāka baudīt franči IX.gs. 50.gados, ko ātri vien pārņēma gan Centrāleiropas, gan Krievijas iedzīvotāji. Līdz tam vēžus izmantoja vien citu ēdienu garnēšanai.

***

Ātes steiks ar vēžu astītēm


Piedāvā viesnīcas Islande hotel grilbāra Mīvatnas vēji un restorāna Ziemeļblāzma šefpavārs Ivo Lamberts

Vajadzēs:

440 g ātes filejas

200 g vēžu astīšu

zaļos sparģeļus

papriku

zilos sīpolus

baklažānus

cukīni

ķiršu tomātiņus

alu (zelta bezalkoholiskais)

eļļu cepšanai

Čili mērcei:

svaigu čili, medu, ingveru, laimu, timiāna lapiņas

Pesto:

dilles, pētersīļus, ķiploku, citrona un laima sulu, citronzāli (smalki rīvētu), garšvielas balzamiko etiķi

cukuru

garšvielas

Atkausē saldētās vēžu astītes. Tām pārlej alu, saldo krējumu, pievieno svaigu ķiploku daiviņas (ar visu mizu), ingveru. Visu to vāra uz lēnas uguns 3 - 4 minūtes.

Ātes fileju un dārzeņus grilē.

Sagatavo mērci un pesto.

Katrs ēdējs uz šķīvja liek to, ko viņam kārojas, dažādo ar mērci un pesto.

Vēžu astītes salāti ar avokādo aveņu balzamiko mērcē


Piedāvā restorāna Latroze šefpavāre Vineta Žamoidika

Vajadzēs:

vēžu astītes

avokādo

nektarīnu

selerijas kātu

fenheli

citrona sulu

Mērcei:

avenes

medu

Dižonas sinepes

balzametiķi

olīveļļu

Avakado sagriež, aprasina ar citrona sulu. Sagriež seleriju, fenheli un nektarīnu. Visu samaisa kopā un ļauj pastāvēt. Avenes sakuļ, izberž caur sietu, tad sajauc kopā ar medu, sinepēm un balzametiķi kam lēnām pievieno olīveļļu.

Salātus kārto tornītī (tam vajadzīga formiņa), dekorē ar vēžu astītēm. Apkārt lej mērci un dekorē ar svaigām avenēm.

Vēžu astītes diļļu marinādē ar kūpinātu cūkgaļu


Piedāvā restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Ēriks Dreibants

4 personām vajadzēs:

4 ēd.k. vēžu astīšu diļļu marinādē

4 ēd.k. kadiķos kūpinātas cūkgaļas (saplūkātas)

4 tējk.burkānu biezeni

4 pastenakus (sagrieztus gareniski un apceptus)

sīpollokus (sagrieztus)

avotkresi

rapšu eļļu

cūku pupas (vārītas)

Vispirms novāra cūku pupas un pagatavo no burkāniem biezeni. Cepeškrāsnī folijā izcep pastinaka saknes. Dažādie ēdieni cits citu lieliski papildinās! Visas sastāvdaļas skaisti saliek uz šķīvja un pasniedz pārlietus ar rapšu eļļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko