***
Kazas siera un jogurta krēms
Garšas pastiprināšanai un ēdiena dekorēšanai izmanto kaltētus dārzeņus, rukolas salātus un tomātu želeju
6 porcijām VAJADZĒS:
6 kazas siera krēmus
100 g rukolas lapu
200 g tomātu želejas
120 g pesto mērces
6 ķiršu tomātus, pārgrieztus uz pusēm
2 ēd. k olīveļļas
Kazas siera jogurta krēms
VAJADZĒS:
300 g kazas siera
300 g jogurta bez piedevām
100 ml saldā krējuma
1 šķipsnu sarīvēta muskatrieksta
kaltētus dārzeņus
Kazas sieru saputo kopā ar jogurtu un muskatriekstu. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu.
Saldo krējumu uzsilda un tajā izkausē želatīnu.
Savieno kazas siera un jogurta masu ar saldo krējumu, sagatavoto ielej formās un ievieto ledusskapī uz stundu.
Kaltētus dārzeņus pagatavo dienu iepriekš: sagriež plānās šķēlēs bieti, pastinaku, sakņu seleriju un izklāj uz pergamenta, viegli apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem un liek kaltēties krāsnī 90?C apmēram uz 4-5stundām.
Sastindzināto krēmu izņem no formiņām un īsi pirms pasniegšanas pārkaisa ar sīki sadrumstalotiem kaltētiem dārzeņiem un atsvaidzina ar tomātu želeju.
Tomātu želeja
200 ml svaigi spiestas tomātu sulas, 3 g želatīna plāksnes,
sāls
Caur plānu drānu izspiež tomātu sulu. Uzbriedina želatīnu, izkausē to un pievieno sulai, visu kārtīgi izmaisa un liek stikla traukā ledusskapī stindzināties uz stundu.
***
Apdedzinātas laša filejas šķēles ar svaigi marinētiem gurķu salātiem un olīveļļu
6 porcijām VAJADZĒS:
6 x 80 g svaiga laša šķēles
marinētu gurķu salātus
6 šķēles rudzu graudu plānmaizes
6 ēd. k. citronu majo mērces (majonēzes vietā)
zaļumus no selerijas kātiem, fenheļa
Laša filejas puslokā citu blakus citai sakārto uz cepešplātnes, pārkaisa ar garšvielām (sāli, baltajiem pipariem, diļļu sēklām) un apslaka ar olīveļļu.
Sakarsē cepeškrāsns augšējo grilu līdz 180?C , tad tieši zem karstā grila cep zivi vienu minūti, ļaujot šķēlēm viegli apsvilt un nomainīt krāsojumu. Tad zivs ir gatava.
Svaigi marinētu gurķu salāti:
400 g svaigu gurķu
10 gab sīksīpolu
2 ēd. k ābolu etiķa
1 ēd. k cukura
1 tēj. k. sāls
Nomizo sīksīpolus un gurķi. Gurķi izgrebj ar grebjamo nazi mazās pērlītēs vai sagriež stienīšos (apm. 1cm). Katliņā 150 ml ūdens liek vārīties ābolu etiķi, cukuru un uz pusēm pārgrieztus sīksīpolus.
Vāra aptuveni 10 min., tad pievieno sagatavoto svaigo gurķi, noņem no plīts un pārliek citā traukā strauji atdzist.
Citronu majo mērce
(kas nevēlas darboties, var ņemt majonēzi):
3 olas
1 ēd. k. citronu sulas
1 ēd. k. baltvīna etiķa
150 ml augu valsts eļļas
sāli, cukura šķipsnu
Virs ūdens peldes, vienlaikus kuļot, silda olas, etiķa, sāls un cukura maisījumu. Masa nedrīkst pārkarst, citādi ola sarecēs. Tad pakāpeniski, lēni lejot klāt, masā iekuļ eļļu. Mērcei jābūt bieza krējuma konsistencē un ziloņkaula tonī.