Cepts un vārīts ir miris. Svaigēdāji Latvijā
Vai tiešām viņi ēd tikai salātus, burkānus un kāpostus? Ko tad vispār tā var pagatavot? Vai nav jādzīvo pusbadā? — šādus un līdzīgus jautājumus pēdējā nedēļā dzirdu no paziņām, kad ieminos, ka rakstu par svaigēšanu — diētu, kas aicina atgūt ķermeņa dabisko līdzsvaru, lietojot uzturā termiski neapstrādātus produktus. "Muļķības!" par izplatītajiem stereotipiem pasmejas svaigēšanas un dabiska dzīvesveida popularizētājas Aelita Folkmane-Burgere un Sandra Vaice. Borščs, suši, pica, dārzeņu sautējums, pankūkas, cepumi, šokolāde un kūkas — tas viss nebūt nav jāizslēdz no svaigēdāja ēdienkartes. Galvenais — gatavojot maltīti, temperatūra nedrīkst pārsniegt 40 °C.
Kad nopriecājos, ka beidzot esmu atradusi Latvijā kādu svaigēdāju, Aelita mani sabiedē. Viņa paziņo, ka intervijai piekritīs tikai tad, ja varēs pārlasīt rakstu pirms publicēšanas, jautājumi jāatsūta iepriekš, un viņa labprāt iepazītos ar manām agrākajām publikācijām, kā arī daudz brīva laika intervijai viņai neesot. Pāris dienu pirms sarunātās tikšanās saslimstu un satraukti aizsūtu Aelitai īsziņu, vai varēsim interviju pārlikt. Jūtos tiešām atvieglota, kad viņa pārzvana un piekrīt tikties dažas dienas vēlāk. "Tikai nevajag ēst nekādu gaļu vai piena produktus! Atpūtini organismu, padzer zāļu tējas, lai ķermenis attīrās," viņa gādīgi piekodina.
RADA ATKARĪBU
Aelita sākusi interesēties par svaigēšanas principiem un eksperimentēt ar dažādiem produktiem jau pirms gadiem piecpadsmit, bet nopietni svaigēšanai pievērsusies pēdējos četros piecos gadus. Lai gan doma par pārmaiņām uzturā veselības problēmu dēļ Aelitai radās jau pusaudzes gados, ceļš uz svaigēšanu bija garš. Pamazām viņa atteicās no gaļas, zivīm, vēlāk — no kartupeļiem, maizes un piena produktiem lietošanas ikdienā. Pēc septiņiem Indijā pavadītiem gadiem viņa arvien vairāk sāka interesēties par svaigēšanu.
Savukārt viņas domubiedre Sandra, būdama veģetāriete un daudz nodarbodamās ar sportu, tik un tā mocījās ar lieko svaru, līdz sāka interesēties par ājurvēdas uztura principiem un pievērsās svaigēšanai. Jau gadu 80% viņas uztura atbilst svaigēšanas principiem, bet pēdējos mēnešus — visi simt. Tikko Sandra ar pilnu galvu jaunu recepšu atgriezusies no Kanādas, kur kā brīvprātīgā darbojās svaigēdāju mācību programmā. Pirmais, ko viņa pagatavoja, atgriezusies mājās, bija cukini makaroni jeb ar speciālu rīvi sarīvēts cukini. Vīrs pēc izskata nav atšķīris no parastajiem makaroniem un izbrīnā Sandrai vaicājis, kas ar viņu noticis, ja makaronus ēd.
Termiski apstrādāta pārtika un rafinētais cukurs rada atkarību, skaidro Aelita. Tieši šī iemesla dēļ lielākā daļa cilvēku nespēj atteikties no termiski apstrādātas pārtikas. Patīkamās smaržas, vārot vai cepot ēdienu, rodas, kad produktu vērtīgās barības vielas iztvaiko gaisā. Temperatūrā, kas augstāka par 40 grādiem, iet bojā liela daļa produkta vitamīnu, pilnībā tiek zaudēti enzīmi jeb fermenti, kas piedalās visos ķīmiskajos procesos organismā. Tie mūsu organismā ir ierobežotā daudzumā, un, lietojot produktus, kas vairs nesatur dzīvos fermentus, mums jātērē savi krājumi, lai šos produktus sagremotu. Kad fermentu krājumi sāk izsīkt, ķermenis sāk strauji novecot. Termiskā apstrādē tiek bojātas arī šķiedrvielas, kas ir mūsu dabiskie palīgi ēdiena sagremošanā un visa liekā izvadīšanā no organisma. Tiek bojātas arī olbaltumvielas un minerālvielas, un ķermenim nav iespējams tās pilnvērtīgi uzņemt un izmantot, stāsta Aelita. "Cepts, sautēts vai vārīts produkts ir miris."
"Kā tad lai es zinu, ka zupa vai ūdens tējai uzkarsēts līdz 40 grādiem?" apvaicājos. "Ar pirkstu! Ja var izturēt, ir laba!" attrauc Aelita. Neaizstājams svaigēdāja virtuvē ir blenderis — tas tiek lietots zaļo kokteiļu, jogurta, zupu gatavošanā. Vērtīgi būtu iegādāties arī pārtikas produktu žāvētavu (dehidratoru) — ierīci, kas ēdienu nevis cep, bet žāvē, un nepieciešama, piemēram, lai sagatavotu svaigēšanas principiem atbilstošu maizi, cepumus vai pankūkas. Vai tādu iespējams nopirkt veikalā, viņas nezina, bet droši zināms, ka tā atrodama interneta veikalos.
RIEKSTU JOGURTS
"Kamēr nepamēģināsi, neuzzināsi, kāda atšķirība," smaida Sandra un aicina nogaršot viņas sagatavotos labumus. Virtuvē pusi galda aizņem zāļu tējas, burkās rindojas garšvielas. "Vēl neesam pabeiguši iekārtoties," paskaidro Aelita. Tikmēr Sandra citu pēc cita uz galda izliek cienastu — no riekstiem un garšvielām pagatavotas mērces, kuras uzziež uz šķēlītēs sagriezta svaiga kabača. Viena nedaudz atgādina majonēzi, otra — indiešu virtuvi. Pievienotā karija dēļ. Garšīgi! Banānu pankūkas, graudu un sīpolu maize, kas gatavota žāvētavā, man šķiet par sausu. "Jāpierod," paskaidro Sandra. Desertā ir Sandras pašas gatavotās šokolādes krēms ar avenēm.
Brokastīs — augļu salāti un biezeņi, muslis ar riekstu pienu vai jogurtu, pankūkas, ar savu ēdienkarti iepazīstina Aelita un Sandra. Vai jogurtu gatavo pašas? "Vieglāk parādīt nekā izstāstīt," attrauc Sandra. Viņa izņem no somas nelielu blenderi, kurā ieber Indijas riekstus, pāris dateļu, šķipsniņu kardamona, nedaudz ūdens, un nepaiet ne minūte, kad jogurts gatavs. Var pievienot arī augļus vai ogas. Kad svaigēšanas pamatprincipi apgūti, nevajagot baidīties eksperimentēt. Ar pašu gatavoto jogurtu pārlejam bumbiera gabaliņus. Garšo lieliski! Vēl brokastīs tiek jaukti zaļie kokteiļi, piemēram, spināti ar banānu.
Pusdienās un vakariņās — zupas, salāti, picas, daudz svaigu zaļumu, augļu un dārzeņu. Ēdiena saldināšanai cukura vietā var pievienot rozīnes, dateles vai žāvētus bumbierus. "Man svarīgi, ka ēdiena gatavošana neaizņem daudz laika. Ātri, viegli, garšīgi un veselīgi," svaigēšanas priekšrocības uzskaita Sandra.
Lielveikaliem viņas met līkumu un galvenokārt iepērkas ekoveikalos un zaļajos tirdziņos. "Vai nav dārgi?" ievaicājos. "Ko ir lētāk nopirkt — gaļas gabalu vai burkānus salātiem?" atvaicā Sandra. Turklāt, kopš pievērsusies svaigēšanai, viņa ēd tikai divas reizes dienā un nelielas porcijas, jo vairāk nemaz negribas. Aelita tāpat. Tādējādi nauda tiek ietaupīta arī uz mazāka ēdiena daudzuma rēķina.
Daļu svaigēdāju iecienīto produktu Latvijā nemaz nav iespējams nopirkt. Interneta veikalos Sandra pērk agaves nektāru, svaigas kakao pupiņas, negrauzdētas nori plāksnītes suši gatavošanai, jo mūsu veikalos lielākoties nopērkamas tikai grauzdētās. Visu gadu diedzē graudus un sēklas. Rudenī kaltē un saldē augļus un ogas, lai sarūpētu krājumus ziemai, kad iespējas iegādāties svaigus produktus krietni samazinās.
MEITA — LABĀKĀ SKOLOTĀJA
Visvieglāk uz svaigēšanu ir pāriet pēc sulu kūres, kad ķermenis attīrījies, iesaka Sandra. Taču lielākā daļa pie šī dzīvesveida nonāk pamazām — vispirms atsakās no gaļas, tad no citiem dzīvnieku valsts produktiem un tikai pēc tam pievēršas svaigēšanai. Slikta svaigēšanas pieredze var būt tikai tad, ja to dara nemākulīgi — ieciklējoties uz kaut kādiem noteiktiem produktiem, izglītošanās nozīmi uzsver Aelita. Piemēram, viena no tipiskākajām nepieredzējušu svaigēdāju kļūdām ir ēst pārsvarā augļus un dārzeņus, bet aizmirst par zaļumu nepieciešamību, kuriem vajadzētu būt pat 30—40% no maltītes.
"Daudzas sievietes saka: "Es jau gribētu, bet mans vīrs!" Vīram nevajag stāstīt teoriju. Viņam priekšā vajag nolikt garšīgi pagatavotu, glīti noformētu ēdienu," iesaka Aelita. Viņas vīrs par sliktu pašsajūtu un spēka trūkumu sūdzas nevis pēc svaigēdāju maltītēm mājās, bet gan tieši pēc tām retajām reizēm, kad ir "norāvies" un pēc veca paraduma padevies kādam gaļas ēdienam restorānā.
Pārmaiņas ēdiena izvēlē notiek paralēli cilvēka garīgajai izaugsmei, uzskata Aelita. Cilvēks, kuram ir zemas enerģētiskās vibrācijas, tendēts izvēlēties pārtiku ar zemām vibrācijām: dzīvnieku izcelsmes produktus, rafinēto cukuru un tā produktus, alkoholu. Garīgās izaugsmes ceļā cilvēka enerģētiskās vibrācijas paaugstinās, un rodas prasība pēc svaigākas, veģetāras izcelsmes pārtikas, Aelita ir pārliecināta. Taču arī cilvēka sāpīgajām emocionālajām problēmām ir tendence prasīt savu pārtiku, lielākoties neveselīgu, kas darbojas kā anestēzija un dod mirklīgu laimes sajūtu. "Ja cilvēks ar nopietnām emocionālām problēmām cenšas pāriet uz svaigēšanu, viņam ir ļoti grūti," skaidro Aelita. Piespiest sevi nevajag.
Sandras labākā skolotāja ir viņas desmitgadīgā meita. "Viņa nāk mājās un saka — gribu tavus makaronus, mammu! Vai — mammu, uztaisi kaut ko garšīgu! Bet tikai to, ko drīkst ēst!"
Top komentāri
Skatīt visus komentārusUzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
labs piemērs
Kaija
Fakti