Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Cepts un vārīts ir miris. Svaigēdāji Latvijā

Slikta svaigēšanas pieredze var būt tikai tad, ja to dara nemākulīgi, uzskata šī dzīvesveida popularizētāji

Vai tiešām viņi ēd tikai salātus, burkānus un kāpostus? Ko tad vispār tā var pagatavot? Vai nav jādzīvo pusbadā? — šādus un līdzīgus jautājumus pēdējā nedēļā dzirdu no paziņām, kad ieminos, ka rakstu par svaigēšanu — diētu, kas aicina atgūt ķermeņa dabisko līdzsvaru, lietojot uzturā termiski neapstrādātus produktus. "Muļķības!" par izplatītajiem stereotipiem pasmejas svaigēšanas un dabiska dzīvesveida popularizētājas Aelita Folkmane-Burgere un Sandra Vaice. Borščs, suši, pica, dārzeņu sautējums, pankūkas, cepumi, šokolāde un kūkas — tas viss nebūt nav jāizslēdz no svaigēdāja ēdienkartes. Galvenais — gatavojot maltīti, temperatūra nedrīkst pārsniegt 40 °C.

Kad nopriecājos, ka beidzot esmu atradusi Latvijā kādu svaigēdāju, Aelita mani sabiedē. Viņa paziņo, ka intervijai piekritīs tikai tad, ja varēs pārlasīt rakstu pirms publicēšanas, jautājumi jāatsūta iepriekš, un viņa labprāt iepazītos ar manām agrākajām publikācijām, kā arī daudz brīva laika intervijai viņai neesot. Pāris dienu pirms sarunātās tikšanās saslimstu un satraukti aizsūtu Aelitai īsziņu, vai varēsim interviju pārlikt. Jūtos tiešām atvieglota, kad viņa pārzvana un piekrīt tikties dažas dienas vēlāk. "Tikai nevajag ēst nekādu gaļu vai piena produktus! Atpūtini organismu, padzer zāļu tējas, lai ķermenis attīrās," viņa gādīgi piekodina.

RADA ATKARĪBU

Aelita sākusi interesēties par svaigēšanas principiem un eksperimentēt ar dažādiem produktiem jau pirms gadiem piecpadsmit, bet nopietni svaigēšanai pievērsusies pēdējos četros piecos gadus. Lai gan doma par pārmaiņām uzturā veselības problēmu dēļ Aelitai radās jau pusaudzes gados, ceļš uz svaigēšanu bija garš. Pamazām viņa atteicās no gaļas, zivīm, vēlāk — no kartupeļiem, maizes un piena produktiem lietošanas ikdienā. Pēc septiņiem Indijā pavadītiem gadiem viņa arvien vairāk sāka interesēties par svaigēšanu.

Savukārt viņas domubiedre Sandra, būdama veģetāriete un daudz nodarbodamās ar sportu, tik un tā mocījās ar lieko svaru, līdz sāka interesēties par ājurvēdas uztura principiem un pievērsās svaigēšanai. Jau gadu 80% viņas uztura atbilst svaigēšanas principiem, bet pēdējos mēnešus — visi simt. Tikko Sandra ar pilnu galvu jaunu recepšu atgriezusies no Kanādas, kur kā brīvprātīgā darbojās svaigēdāju mācību programmā. Pirmais, ko viņa pagatavoja, atgriezusies mājās, bija cukini makaroni jeb ar speciālu rīvi sarīvēts cukini. Vīrs pēc izskata nav atšķīris no parastajiem makaroniem un izbrīnā Sandrai vaicājis, kas ar viņu noticis, ja makaronus ēd.

Termiski apstrādāta pārtika un rafinētais cukurs rada atkarību, skaidro Aelita. Tieši šī iemesla dēļ lielākā daļa cilvēku nespēj atteikties no termiski apstrādātas pārtikas. Patīkamās smaržas, vārot vai cepot ēdienu, rodas, kad produktu vērtīgās barības vielas iztvaiko gaisā. Temperatūrā, kas augstāka par 40 grādiem, iet bojā liela daļa produkta vitamīnu, pilnībā tiek zaudēti enzīmi jeb fermenti, kas piedalās visos ķīmiskajos procesos organismā. Tie mūsu organismā ir ierobežotā daudzumā, un, lietojot produktus, kas vairs nesatur dzīvos fermentus, mums jātērē savi krājumi, lai šos produktus sagremotu. Kad fermentu krājumi sāk izsīkt, ķermenis sāk strauji novecot. Termiskā apstrādē tiek bojātas arī šķiedrvielas, kas ir mūsu dabiskie palīgi ēdiena sagremošanā un visa liekā izvadīšanā no organisma. Tiek bojātas arī olbaltumvielas un minerālvielas, un ķermenim nav iespējams tās pilnvērtīgi uzņemt un izmantot, stāsta Aelita. "Cepts, sautēts vai vārīts produkts ir miris."

"Kā tad lai es zinu, ka zupa vai ūdens tējai uzkarsēts līdz 40 grādiem?" apvaicājos. "Ar pirkstu! Ja var izturēt, ir laba!" attrauc Aelita. Neaizstājams svaigēdāja virtuvē ir blenderis — tas tiek lietots zaļo kokteiļu, jogurta, zupu gatavošanā. Vērtīgi būtu iegādāties arī pārtikas produktu žāvētavu (dehidratoru) — ierīci, kas ēdienu nevis cep, bet žāvē, un nepieciešama, piemēram, lai sagatavotu svaigēšanas principiem atbilstošu maizi, cepumus vai pankūkas. Vai tādu iespējams nopirkt veikalā, viņas nezina, bet droši zināms, ka tā atrodama interneta veikalos.

RIEKSTU JOGURTS


"Kamēr nepamēģināsi, neuzzināsi, kāda atšķirība," smaida Sandra un aicina nogaršot viņas sagatavotos labumus. Virtuvē pusi galda aizņem zāļu tējas, burkās rindojas garšvielas. "Vēl neesam pabeiguši iekārtoties," paskaidro Aelita. Tikmēr Sandra citu pēc cita uz galda izliek cienastu — no riekstiem un garšvielām pagatavotas mērces, kuras uzziež uz šķēlītēs sagriezta svaiga kabača. Viena nedaudz atgādina majonēzi, otra — indiešu virtuvi. Pievienotā karija dēļ. Garšīgi! Banānu pankūkas, graudu un sīpolu maize, kas gatavota žāvētavā, man šķiet par sausu. "Jāpierod," paskaidro Sandra. Desertā ir Sandras pašas gatavotās šokolādes krēms ar avenēm.

Brokastīs — augļu salāti un biezeņi, muslis ar riekstu pienu vai jogurtu, pankūkas, ar savu ēdienkarti iepazīstina Aelita un Sandra. Vai jogurtu gatavo pašas? "Vieglāk parādīt nekā izstāstīt," attrauc Sandra. Viņa izņem no somas nelielu blenderi, kurā ieber Indijas riekstus, pāris dateļu, šķipsniņu kardamona, nedaudz ūdens, un nepaiet ne minūte, kad jogurts gatavs. Var pievienot arī augļus vai ogas. Kad svaigēšanas pamatprincipi apgūti, nevajagot baidīties eksperimentēt. Ar pašu gatavoto jogurtu pārlejam bumbiera gabaliņus. Garšo lieliski! Vēl brokastīs tiek jaukti zaļie kokteiļi, piemēram, spināti ar banānu.

Pusdienās un vakariņās — zupas, salāti, picas, daudz svaigu zaļumu, augļu un dārzeņu. Ēdiena saldināšanai cukura vietā var pievienot rozīnes, dateles vai žāvētus bumbierus. "Man svarīgi, ka ēdiena gatavošana neaizņem daudz laika. Ātri, viegli, garšīgi un veselīgi," svaigēšanas priekšrocības uzskaita Sandra.

Lielveikaliem viņas met līkumu un galvenokārt iepērkas ekoveikalos un zaļajos tirdziņos. "Vai nav dārgi?" ievaicājos. "Ko ir lētāk nopirkt — gaļas gabalu vai burkānus salātiem?" atvaicā Sandra. Turklāt, kopš pievērsusies svaigēšanai, viņa ēd tikai divas reizes dienā un nelielas porcijas, jo vairāk nemaz negribas. Aelita tāpat. Tādējādi nauda tiek ietaupīta arī uz mazāka ēdiena daudzuma rēķina.

Daļu svaigēdāju iecienīto produktu Latvijā nemaz nav iespējams nopirkt. Interneta veikalos Sandra pērk agaves nektāru, svaigas kakao pupiņas, negrauzdētas nori plāksnītes suši gatavošanai, jo mūsu veikalos lielākoties nopērkamas tikai grauzdētās. Visu gadu diedzē graudus un sēklas. Rudenī kaltē un saldē augļus un ogas, lai sarūpētu krājumus ziemai, kad iespējas iegādāties svaigus produktus krietni samazinās.

MEITA — LABĀKĀ SKOLOTĀJA

Visvieglāk uz svaigēšanu ir pāriet pēc sulu kūres, kad ķermenis attīrījies, iesaka Sandra. Taču lielākā daļa pie šī dzīvesveida nonāk pamazām — vispirms atsakās no gaļas, tad no citiem dzīvnieku valsts produktiem un tikai pēc tam pievēršas svaigēšanai. Slikta svaigēšanas pieredze var būt tikai tad, ja to dara nemākulīgi — ieciklējoties uz kaut kādiem noteiktiem produktiem, izglītošanās nozīmi uzsver Aelita. Piemēram, viena no tipiskākajām nepieredzējušu svaigēdāju kļūdām ir ēst pārsvarā augļus un dārzeņus, bet aizmirst par zaļumu nepieciešamību, kuriem vajadzētu būt pat 30—40% no maltītes.

"Daudzas sievietes saka: "Es jau gribētu, bet mans vīrs!" Vīram nevajag stāstīt teoriju. Viņam priekšā vajag nolikt garšīgi pagatavotu, glīti noformētu ēdienu," iesaka Aelita. Viņas vīrs par sliktu pašsajūtu un spēka trūkumu sūdzas nevis pēc svaigēdāju maltītēm mājās, bet gan tieši pēc tām retajām reizēm, kad ir "norāvies" un pēc veca paraduma padevies kādam gaļas ēdienam restorānā.

Pārmaiņas ēdiena izvēlē notiek paralēli cilvēka garīgajai izaugsmei, uzskata Aelita. Cilvēks, kuram ir zemas enerģētiskās vibrācijas, tendēts izvēlēties pārtiku ar zemām vibrācijām: dzīvnieku izcelsmes produktus, rafinēto cukuru un tā produktus, alkoholu. Garīgās izaugsmes ceļā cilvēka enerģētiskās vibrācijas paaugstinās, un rodas prasība pēc svaigākas, veģetāras izcelsmes pārtikas, Aelita ir pārliecināta. Taču arī cilvēka sāpīgajām emocionālajām problēmām ir tendence prasīt savu pārtiku, lielākoties neveselīgu, kas darbojas kā anestēzija un dod mirklīgu laimes sajūtu. "Ja cilvēks ar nopietnām emocionālām problēmām cenšas pāriet uz svaigēšanu, viņam ir ļoti grūti," skaidro Aelita. Piespiest sevi nevajag.

Sandras labākā skolotāja ir viņas desmitgadīgā meita. "Viņa nāk mājās un saka — gribu tavus makaronus, mammu! Vai — mammu, uztaisi kaut ko garšīgu! Bet tikai to, ko drīkst ēst!"

Top komentāri

labs piemērs
l
Aelita Rudīte - labs piemērs. Kā kādeiz zinātnieks pierādīja, ka zeme ir apaļa, netakarīgi un neietekmējoties no tā, ko apgalvoja reliģiozie un ezoterie fanātiķi, tā viss pārējais cilvēces progress notiks zinātnes sasniegumu rezultātā, ne histērisku ezotēriķu rezultātā vai antivakcinētāju pie virtuves galda sacerēto un pēc tam ar lielu kaunu atklāto safabricējumu rezultātā. Kad minētā persona, Aelita uztaisīsa pirmo smadzeņu operāciju vai spēs atbildēt uz bioloģijas un ķīmijas pamatjautājumiem (uz ko viņa līdz šim nav spējusi, tik postē jaunus un jaunus antivakcinēšanas linkus), varbūt kāds izglītots cilvēks sāks ieklausīties. Kamēr viņai ir tikai vidusskolas izglītība, medicīnas jautājumos viņa spēj konsultēt tikai un vienīgi pokemonus no Cāļa, jo tikai pokemoni no Cāļa savu bērnu dzīvību uztic ezoteriķei ar vidusskolas izglītību.
Kaija
K
Tas jauno māmiņu portāls jau Latvijai izdarījis "lāča pakalpojumu", nodrošinot aizkrauklei pieeju jauno māmiķu-pokemonu smadzeņu skalošanai, jo jaunie māmiķi nelasa citus informācijas avotus, piemēram Dienu. Šajos komentāros var redzēt, ka Dienai ir pavisam cita auditorija nekā Cālim, kur aizkraukles demagoģiskos un viltotos linkus visi pokemoni slavē, un aizkraukle, to redzot, tik sper valā neatņemdamās. Citējot vienu avotu safabricētāku par otru. Skumji ir tas, ka saskaņā ar ANO mājas lapu, potēšana Latvijā ir samazinājusies un saslimstība visās slimību grupās ir paaugstinājusies. Kad 'darbojās bara faktors' , tad varēja būt viens nepotētais īpatnis visiem potētajiem pa vidu un nekas īpašs. Kad visi būs nepotēti, tad tik sāksies cirks.
Fakti
F
Skaties pubmed vai kādu citu portālu ar rakstiem no medicīnas un zinātniskiem žurnāliem. Googlē svaigēšanu, bet lasi tikai peer reviewed žurnālu rakstus. NEKAD nepaļaujies uz subjektīviem linkiem vai kaut kādām mājas lapām, kur ir īpaši atlasīti tikai tādi dati, kas runā par labu konkrētās mājas lapas autoram. Ja pat tie dati nav viltoti, lapas īpašnieks viltīgi nav ielicis citu pētījumu, kur pierādīts pilnīgi pretējais. Viņš ir atlasījis tikai un vienīgi tos, kas atbalsta viņa ideoloģiju. Bet kā vistai uzknābājot tikai un vienīgi tos graudus, kas apstiprina jau sākotnēji izvirzīto apgalvojumu, pie patiesības nevar nonākt. Tāpēc zinātnē ir gan labais, gan sliktais, uz zāļu paciņām rakstīti blakus efekti, ir operācijas, kas ir neveiksmīgas, viens zinātnieks domā tā, otrs taisa tādu pat pētījumu, dabū citus rezultātus un apstrīd, pārbauda trešais, utt., kamēr izkristalizējas patiesība. Aizkrauklītes linkiem ir tāda īpatnība, ka tur viss kā rozā mākonī, viss ir tikai pozitīvs, viss ir labs. Jau to vien redzot, tev galvā jāsāk skanēt milzīgiem baznīcu zvaniem, ka acīmredzami kaut kas nav kārtībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko