Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cukura diabētu izārstēt nevar

Cukura diabēts ir piektais izplatītākais nāves cēlonis - katru minūti pasaulē mirst 6 cilvēki, kuru nāves iemesls ir diabēts, informē Sanita Rībena, EURO RSCG PR sabiedrisko attiecību konsultante. Kāju amputācija, aklums, nieru mazspēja, miokarda infarkts, impotence - tās visas ir diabēta komplikācijas, kas skar diabēta slimniekus, ja tie neveic regulāru paškontroli, nedzīvo veselīgu dzīvesveidu un nelieto atbilstošus medikamentus

"Cukura diabēts ir slimība, ko nevar izārstēt, taču var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, ja cilvēks dzīvo veselīgu dzīvesveidu, regulāri diabēta ārstēšanā lieto medikamentus, kā arī kontrolē glikozes līmeni asinīs. Saviem pacientiem, kas slimo ar 2. tipa diabētu, es stingri iesaku mērīt cukura līmeni ar glikometru vismaz divas reizes dienā - pirms un pēc ēšanas. Tas ļauj ārstam labāk interpretēt iegūtos mērījumu rezultātus un ieteikt katram pacientam visoptimālāko ārstēšanas režīmu," saka Latvijas Diabēta Federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane

Cukura līmenis asinīs ir ļoti mainīgs. Pat veselam cilvēkam cukura līkne svārstās, nemaz nerunājot par cukura diabēta pacientiem. Ja cilvēks mēra cukura līmeni asinīs tikai tukšā dūšā, viņa rādītāji var būt ideāli. Tai pat laikā pēc ēšanas šis līmenis var būt ļoti slikts un cilvēks nemaz nezina, ka viņam faktiski būtu jau kaut kas jādara. Izmērot cukura līmeni asinīs retāk par divām reizēm dienā, nevar noteikt patieso ainu un veikt preventīvas aktivitātes, lai neiegūtu cukura diabēta komplikācijas.

Trešā daļa diabēta pacientu saslimst ar nefropātiju - nieru funkciju mazspēju, ko rada nieru asinsvadu bojājums. Risku saslimt ar nefropātiju palielina iedzimtība, paaugstināts asinsspiediens, urīnceļu injekcijas, smēķēšana un slikta diabēta kontrole. Lai neattīstītos nefropātija, ļoti būtiska ir regulāra diabēta kontrole.

Papildu glikozes kontrole obligāti jāveic gadījumos, kad tiek mainīti medikamenti, lietots alkohols, notiek fiziskas slodzes maiņa, ir ieplānota diēta, tiek lietoti medikamenti, kas paaugstina glikozes līmeni, slimības gadījumā, ceļojuma laikā, grūtniecībā. Tāpat ir būtiski pievērst pastiprinātu uzmanību glikozes kontrolei tad, ja ēdat neierastus ēdienus, pirms un pēc treniņa, pirms braukšanas ar mašīnu, stresa un pastiprinātas psiholoģiskas slodzes gadījumā.

Kā rāda statistika, biežāka glikozes kontrole 2. tipa diabēta pacientiem samazina acu saslimšanas gadījumus par 25%, agrīnus nieru bojājumus par 33%, infarkta attīstību par 33%, kā arī nāves gadījumus no diabēta komplikācijām - par 33%.

Par slimību

Cukura diabēts mūsdienās ir kļuvis par globālu saslimšanu, un slimnieku skaits turpina strauji pieaugt. Saskaņā ar Cukura diabēta slimnieku reģistra datiem, šī gada 1. janvārī Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 63 000 cukura diabēta slimnieku, kas ir par aptuveni 8000 cilvēku vairāk nekā 2007. gadā. Ja 2003. gadā pasaulē bija reģistrēti 194 miljoni slimnieku, tad 2025. gadā speciālisti prognozē jau 333 miljonu cukura diabēta pacientu.

Biežāk satopami ir divi cukura diabēta tipi - 1. tips un 2. tips. 85-90% saslimšanas gadījumos tiek noteikts otrā tipa diabēts, kuru galvenokārt konstatē pēc 40 gadu vecuma. Otrā tipa diabētu ārstē ar veselīga uztura un regulāra ēšanas režīma palīdzību, piemērotu fizisku aktivitāti un cukura līmeni asinīs pazeminošiem medikamentiem. Dažkārt nepieciešamas arī insulīna injekcijas. Latvijā no 63 395 cukura diabēta slimnieku 2. tipa diabēts ir 59 060 pacientu. Pēdējos gados arvien vairāk 2. tipa diabēts skar jaunus cilvēkus.

Pirmā tipa diabēts ir sastopams 10-15% gadījumos, parasti ar to slimo bērni un jauni cilvēki. Pašlaik Latvijā ir 461 bērns, kas slimo ar cukura diabētu. 1. diabēta tipa gadījumā aizkuņģa dziedzera ß šūnas ir aizgājušas bojā - tās neražo insulīnu pietiekamā daudzumā, rodas insulīna deficīts, līdz ar to insulīns no slimības diagnosticēšanas brīža ievadāms injekciju veidā. Tā ir vienīgā iespēja likvidēt insulīna trūkumu, normalizēt cukura līmeni asinīs un saglabāt veselību. Visbiežākās cukura diabēta pazīmes ir nogurums bez redzama iemesla, neizskaidrojams svara zudums, slāpes, bieža urinācija, redzes pasliktināšanās, tirpšanas sajūta, "skudriņas kājās", lēna brūču dzīšana un strutojošas infekcijas. Otrā tipa cukura diabēta pacientiem šīs slimības pazīmes parādās pakāpeniski un lēni, tās ilgi var palikt nepamanītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko