Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dari pats: Revolucionārā miskaste

Pelēkajā piektdienas rītā Mežaparks patīkami izceļas starp citiem Rīgas guļamrajoniem, jo šeit dominē dažāda biezuma privātmājas ar pieklājīga izmēra teritoriju ap tām, un, lai gan dažam, šķiet, dzīves mērķis ir pierādīt apkārtējiem, ka šajā mājā dzīvojošā gada ienākumi mērojami ar septiņciparu skaitli, lielākais prieks ir par vecajām mājām, kuras saglabājušas pagājušā gadsimta sākuma apbūves šarmu.

Vienā no šādām mājām dzīvo Valeiku ģimene, kuras vīrieši - tēvs Jānis un dēls Valdis - īstenojuši savu ideju, uzkonstruējot jauna veida komposta kasti. Valeiki plāno ar šo produktu iekarot ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu tirgu, turklāt ideju plūsma ar šo ražojumu nebūt neesot apsīkusi.

Apnika labot

Jaunā veida komposta kaste domāta dārzu un privātmāju īpašniekiem, kas kopj savu piemājas teritoriju. Tā izgatavota no saplākšņa un metāla, tāpēc nepūst un nebojājas, triju gadu garumā krājot tajā kritušās lapas un nopļauto zāli. Kaste iekārtota izmantošanai pēc noteikta cikla, un pēc trim gadiem tajā būs gatava komposta masa, ko var izmantot puķu un zemeņu dobēm.

Kā Dienai stāsta Jānis Valeika, ideja par organizēto miskasti radusies tāpēc, ka iepriekš lietotā koka komposta kaste puvusi, plīsusi, un to nācies pastāvīgi labot. "Šo kasti var ērti salikt vai izjaukt pilnībā pa detaļām," priekšrocības uzskaita Valdis Valeika. Abi izgudrotāji ir vienisprātis, ka šī kaste ir ērtāka par citām, jo reizi gadā, pārkraujot tās saturu, starpposmus var izņemt dēli pa dēlim, tāpēc darbs norit vieglāk un raitāk nekā ierastās komposta kaudzes pārrakšana.

Komposta kaste ir veidota no saplākšņa un cinkota metāla, tāpēc tas neaprūsēs un paliks spīdīgs, saglabājot glītu izskatu. Komposta kaste sastāv no trīs nodalījumiem - viena lielāka un diviem mazākiem. Lielākajā visu vasaru tiek bērta nopļautā zāle un vecās lapas. "Rudenī kaste ir piebērta, bet pavasarī pārkraujam lielākā nodalījuma saturu mazākajā, un no trešā nodalījuma liekam dobēs," principu skaidro Jānis.

Mersedess un komposts

Valeiki jauno komposta kasti plāno padarīt par tirgus produktu gan Latvijā, gan ārzemēs. "Mazākā kaste būs četrus kubikmetrus liela, lielākajā saies 16 kubikmetri komposta masas," stāsta Valdis. Jānis skaidro, ka ārzemēs ražotās komposta kastes ir pārāk mazas - 0,7 kubikmetru ietilpības un mazākas. "Tādās kastēs nepietiek vietas, lai ieliktu gana daudz komposta," uzskata dārzkopis.

Nākamajā gadā Valdis piedāvās komposta kastes Latvijas saimniecības preču veikaliem, bet patlaban meklē piegādes kanālus un vairumtirgotājus Austrijā un Vācijā. Viņš skaidro, ka Latvijā kompostēšanu piekopj pārsvarā laukos, toties "Austrijā cilvēks brauc ar S klases mersedesu, un kompostē zemi, jo domā par vidi". Ikdienas darbā Jānis un Valdis Valeikas uzņēmumā Metāldizains bieži veido nestandarta metāla objektus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko