Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dārzs: Karaliskā pautu puķe

Tu kaut kur nejauši iegūsti orhideju. Neko par viņu nezini. Sāc meklēt literatūru par audzēšanu, sāc lasīt, rodas interese. Dabū citu orhideju, par kuru atkal neko nezini. Sāc lasīt, meklēt. Pienāk brīdis, kad orhideju ir jau par daudz, - Egons Tone kādas amerikāņu orhideju audzētājas teikto pilnībā attiecina uz sevi. Viņš regulāri "samazinot" savu kolekciju, taču šķirņu skaits atkal nemanot tuvojas 500. Ienākot Egona mājās Dobeles rajona, Apguldē, ieplešas mute - neliela telpa ir pilna sārtiem, violetiem un oranžiem ziediem.

Pirkt - internetā


Pie pirmās orhidejas Egons tika 1979.gadā. To atdāvāja draugs. Orhideja vēl ir dzīva, kas apliecina, - ja orhidejas pareizi kopj, tās ir mūžīgas. Uz aicinājumu pastāstīt pāris Mērfija likumus orhideju audzēšanā, saimnieks nosmīn. Virspusējus ieteikumus viņš negrasoties sniegt, jo, kas derot vienam, nederot visiem. Nu bet cilvēks ar tik lielu pieredzi jau kaut ko var ieteikt?! Egons grūtsirdīgi nopūšas un sāk stāstīt, ka vispirms jāsaprot, ka tās sārtās puķes, ko redzam veikalos, nav orhidejas - tie ir orhideju dzimtas falenopši. Orhideju dzimtā ir septiņas ģintis. Veikalos redzamākās: falenopši un katlejas. Orhideja tulkojumā no grieķu valodas nozīmē pautu puķe. Orchis - vīriešu sēklinieki.

Svarīgākais nosacījums - orhidejas jāmāk iegādāties. Vislabāk to darīt ar interneta starpniecību vai vairumtirdzniecības bāzēs. Pret lielveikalos nopērkamajām Egons ir rezervēts, jo reiz tur manījis slimas orhidejas ar svītrainām lapām. To gan noteikt varot tikai pazinēji. Jārēķinās arī ar to, ka veikalu orhidejas jau kādu laiku stāvējušas bāzē, tāpēc nav brīnums, ja pēc mēneša sāk nīkuļot. Tādos gadījumos viņš citus mierina, ka "puķei kaut kas nepatīk no perioda, kad viņa vēl nebija pie jums". Orhideju mīnuss esot tas, ka tās aug un reaģē lēni, - pat teju beigta orhideja var izskatīsies labi.

Gaismu!


Grēko tie, kuri puķupodu noliek istabas vidū, kur visvairāk priecē acis. Falenopša saknēm vajag gaismu, tāpēc vislabāk to novietot tuvu logam, taču ne tiešos saules staros. Tā kā Latvijas ziemas dienas ir pārāk īsas, vēlams orhidejas aprīkot ar papildu apgaismojumu, jo gaisma tām vajadzīga vismaz 12 stundas. Falenopšiem vajadzīgi 5000 luksu, savukārt katlejām - 15 000 luksu! Vēl puķei nepatīk pārvietošana un pārāk intensīva laistīšana. Protams, puķei patīk, ka ar viņu runājas, un, ja viņa spētu atbildēt, tad pateiktu: "Vecos ziedkātus nost negrieziet!" Augsnes barošanu Egons uztic latviešu Vito, kas satur tās paša vielas, ko speciālie orhideju mēslojumi, kas ir daudz dārgāki.

Egons teic, ka vislabāk ir neklausīties padomos. Tipiskie padomdevēji esot cilvēki, kuriem aptuveni trīs gadus izdevies savas orhidejas neaizlaist postā, "taču tas ir tāds pubertātes posms, kas jāpārdzīvo". "Ja tad orhideja iznīkst, cilvēks ir neizpratnē, jo domājis, ka to lietu pieprot. Orhideju iepazīšanai nepietiek arī ar desmit gadiem!" Egons iesaka informāciju meklēt pašiem. Internetā esot gana daudz labas un sliktas. Kā atšķirt - jautājiet Egona izveidotajā domubiedru grupā Orhidejas un neparastie mājdzīvnieki portālā draugiem.lv. Saimnieks piebilst, ka vienas taisnības nav un, iespējams, uz visiem jautājumiem neatbildēs.

Melone un vanilīns


Tieši Briežu mājās pie Egona var uzzināt, ka sārti violetie falenopši, kas tik strauji no latviešu palodzēm nostumj ģerānijas, ir ļoti dažādi. Egons stāsta, ka vairumtirdzniecības bāzēs Rīgā redzējis melno falenopsi, tādu tumši violetu. Skaistas ir savvaļas orhidejas, kas aug kokos un uz klintīm. Uz Briežiem gan jābrauc ziemā, kad smaržīgi zied stanopeja. Jau no mājas pirmā stāva varot just svaigi saldu melones un vanilīna smaržu. Egona sievai Ilzei, kura ar orhidejām esot vēl "slimāka", skaistākās šķiet dārgakmeņu orhidejas. Tām ir samtainas lapas - kad uz tām karājas rasas piles, lapa izskatās kā nosēta dārgakmeņiem. "Ja dāma uz balli pilī pie tērpa piesprauda katlejas ziedu, nevis dārgakmeņus, tas bija karaliski," saka Egons. Kādā krievu žurnālā audzētāji par sevi pasmējušies: "Falenopsis - tas ir kruti, ja tu izaudzē katleju, tu esi pavisam kruts, bet ja katleja tev zied, tad tu esi pavisam, pavisam kruts vai velis!"

Līdz ar siltā gadalaika atnākšanu vairāk laika pavadām zaļumos. Ja mājas apkārtni un dārzu iekārtojāt paši un labprāt dalītos pieredzē, sūtiet kontaktinformāciju Dienas Mājoklim uz e-pastu [email protected]. Rakstiet arī tad, ja radušies jautājumi par ārtelpas labiekārtošanu un augu kopšanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko