Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Dzirkstošu vīnu laiks

Daudziem vīnu cienītājiem tā ir aksioma - vasara ir laiks dzirkstošajiem. Klausīt sirdij vai savam prātam, tam, ko mēs zinām, vai tam, ko jūtam? Manuprāt, vīna lietās tomēr reizēm jāļaujas emocijām un jāpieņem iepriekšminētais atzinums par derīgu esam un pašsaprotamu. Ja nu tomēr kādam par to rodas šaubas, atliek pārbaudīt - eksperimentējot.

Ar dzirkstošo vīnu, sevišķi šampanieti, daudziem no mums saistās Jaungada sagaidīšana, nozīmīgu svētku vai īpašu dzīves notikumu atzīmēšana. Izteiksmīgā vīna spēle glāzē, ogļskābās gāzes burbulīšu vizuļojošais mirdzums un kūsājošais dzīvīgums vienmēr liek jūsmot par vīndaru prasmi radīt šo brīnumu. Kā lieliska alternatīva salīdzinoši dārgajam un reizēm ne tās augstākās kvalitātes šampanietim ir "Vecās pasaules" elegantie Cremant vīni no Francijas, izteiksmīgie Cava no Spānijas, temperamentīgie Spumante no Itālijas vai nosvērtie Sekt no Vācijas. Atliek vien mums pašiem izvēlēties, kuru no tiem nobaudīt un ar kuriem no tiem iepazīties tuvāk.

Crémant d"Alsace Rose Brut, Gustave Lorentz, Elzasa, Francija. Lorentz ģimenes uzņēmums ar vairāk nekā divsimt piecdesmit gadu senu vēsturi dibināts nelielā viduslaiku pilsētiņā Bergheimā uz ziemeļiem no Kolmāras. Vīnu darīšanas tradīcijas no tēviem un vectēviem ir pārmantotas, neraugoties uz vēsturisko notikumu līkločiem reģionā. Izmantojot Elzasas reģionam tradicionālās vīnogu šķirnes Gewurztraminer, Tokay Pinot Gris, Sylvaner, Pinot Noir & Blanc un, protams, augstvērtīgo Riesling vīnu cienītājiem mūsdienās tiek piedāvāts daudzpusīgs un interesants vīnu klāsts.

Gustave Lorentz Rose veidots no Pinot Noir šķirnes vīnogām, pielietojot tradicionālas metodes - vīns otrreizējo fermentāciju ir pavadījis pudelē. Izteiksmīga elegance un nevainojams raksturs izpaužas it visā. Dzidrā, maigajā aveņkrāsas vīnā jūtams tik pazīstamo sarkano ogu - zemeņu, jāņogu un ķiršu - aromāti. Garša svaiga un izteiksmīga, teicami sabalansēta. Grūti pārmest vājo ogļskābās gāzes noturību. Raksturīgi, ka Cremant neuzkrāj tik iespaidīgu koncentrāciju, kā tas ir šampanieša gadījumā, tādēļ vīna mazāk dzirkstošais raksturs ietekmē tā garšu.

Pinot Brut Sekt Reserve, Schloss Reinhartshausen, Rheingau. Īpašums Schloss Reinhartshausen atrodas Reinas upes vidusdaļā un aizņem vairāk nekā 70 hektāru iekoptu vīna dārzu, kas ir viens no lielākajiem privātajiem vīnogulāju īpašumiem reģionā. Tā augsnes sastāvs sniedz iespēju veidot elegantus un iespaidīgus vīnus, arī dzirkstošus. Vairākumam, aptuveni 95%, Sekt dzirkstošo vīnu veidošanai Vācijā tiek izmantota Charmat metode, atlikušajiem - klasiskā. Šodienas varonis Pinot Brut Sekt Reserve arī ir to izredzēto skaitā, kura tapšanā izmantota pēdējā no pieminētajām metodēm. Vīnā dominējošās ir Pinot Noir un Pinot Blanc šķirnes vīnogas. Možs, ar stabilām un smalkām burbulīšu virtenēm, tas piesaista ar izteiksmīgu aromātu, kurā vietu rod grauzdēti lazdu rieksti un ceptas maizes nianses. Garša vīnam ir tīra un eleganta ar vieglām citrusu notīm nobeigumā.

Atliek vien atdzesēt kādu no šodien iepazītiem jaunumiem līdz pat +5°C, jo karstā vasaras dienā vīns pāris grādus uzreiz atgūs no apkārtējās gaisa temperatūras, un saliet stikla glāzēs, un tad, nobaudot to, novērtēt manis sākumā teikto.

***

Gustave Lorentz


Francija - dzirkstošais vīns (Alk. 12,0 tilp.%), cena pie ražotāja ap Ls 8

Schloss Reinhartshausen

Vācija - dzirkstošais vīns (Alk. 12,5 tilp.%), cena veikalā ap Ls 10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko