Ēdieni ar rukolu
Šīs nedēļas recepšu tēmu ierosināja lasītāja no Lizuma. "Kā audzēt un ēst rukolu?" viņa jautāja vēstulē. Par audzēšanu var atbildēt īsi — rukola aug kā nezāle. Rukolas sēklas pēdējos gados vairs nav jāieved, tās nopērkamas arī Latvijas sēklu bodēs un sējamas kā jebkuri visparastākie salāti. Šogad pirmo rukolu mana mamma iesēja pirms Lieldienām, un jau pagājušajās brīvdienās šķinām pirmās svaigās, formas ziņā pienenēm līdzīgās lapiņas.
Ko var pagatavot no rukolas? — jautāju mūsu Virtuves gudrību padomdevējai Birutai Ozolai. Viņa saka: "Nu vēl viena salātu lapa. Visvienkāršākais veids, kā rukolu (saukta arī arugula) ēst — kā visus lapu salātus. Rukola piedod viegli rūgtenu garšu un daudzveido zaļos salātus. Atslēga ir rukolas mazliet piparotā garša, tā labi sajaucas ar citām."
***
Rukolas, bekona, siera un maizes pudiņš
4—6 personām vajadzēs: 375 ml pilnpiena, 125 ml saldā krējuma, 5 olas, 6 bekona šķēles, 1 smalki sakapāts franču sīpols, 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 200 g rukolas, 500 g itāļu maizes (čabata), 150 g Holandes siera
Noregulē krāsni uz 180oC. Ietauko seklu 2 l tilpuma krāsns drošu trauku. Lielā bļodā sajauc pienu, krējumu, olas un pa ceturtdaļtējkarotei sāls un piparu. Cep bekonu, līdz brūns un trausls, izņem no pannas, nosusina uz papīra dvielīša un raupji sasmalcina. Bekona taukos pannā cep sīpolus un ķiplokus kādu minūti, visu laiku maisot. Pievieno rukolu un maisa, līdz rukola izskatās savītusi.
Iejauc sacepto bekonu un rukolu, maizi un sieru olu un piena maisījumā, lej sagatavotajā traukā un pārklāj ar foliju. Cep 30 minūtes, noņem foliju un cep vēl 10 minūtes.
***
Rukolas un sarkano piparu salāti
6 personām vajadzēs: 2 galviņas lapu salātu, 2 buntītes rukolas, 500 g svaigu šampinjonu, 3 sarkanie pipari
Lapu salātus labi nomazgā un nosusina. Saplēš. Rukolu nomazgā, nosusina un noplēš lapiņas no kātiem. Šampinjonus noslauka ar mitru lupatiņu un sašķēlē, piparam izņem viduci un sēklas un sagriež strēmelēs.
Sajauc lapu salātus un rukolu un liek uz 6 šķīvjiem. Pārkaisa ar šampinjonu šķēlēm un pipariem. Pārlaista ar vinegretu (salātu mērci).
Variants: sajauc visas izejvielas lielā bļodā, tad iemaisa vinegretu.
***
Balzametiķa vinegrets
1 nemizota ķiploka daiviņa, 1 ēdamkarote franču sinepju, 3 ēdamkarotes balzametiķa, 250 ml olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas
Pārgriež ķiploka daiviņu un ar pārgriezto pusi labi ieberzē mazas bļodiņas iekšējās malas.
Bļodiņā sakuļ etiķi un sinepes, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Lēnām iekuļ eļļu, līdz mērce sabiezē un visa eļļa iejaukta. Liek mērcē ķiploka daiviņas. Apklāj bļodiņu un atstāj istabas temperatūrā līdz lietošanai. Izņem ķiploka daiviņas un apmaisa.
***
Kabaču "karpačo"
4 personām vajadzēs: 350 g kabaču, 100 ml raupji sakapātas rukolas, 3 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote balzametiķa sāls un pipari pēc garšas 100 g cietā itāļu siera
Sagriež kabačus plānās šķēlēs un sakārto vienā kārtā lielā šķīvī, pārkaisa ar rukolu. Pārlaista ar eļļu un etiķi un pārkaisa ar sāli un pipariem.
Ar sakņu mizojamo nazīti sagriež plānas siera skaidiņas un pārkaisa pār kabačiem.
***
Pasta ar šķiņķi un rukolu
6—8 personām vajadzēs: 500 g pastas (makaroni), 150 g plāni sagriezta žāvēta šķiņķa, 500 g rukolas, lapiņas nobraucītas no kātiņiem un raupji sakapātas, 200 ml rīvēta cietā itāļu siera, tējkarote rīvētas citrona miziņas, sāls un pipari pēc garšas, 75 ml olīveļļas
Novāra pastu un nokāš, pataupot krūzīti ūdens. Liek atpakaļ katlā un sajauc ar pārējiem produktiem, pievienojot atlikušo ūdeni, ja masa pārāk sausa.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.