Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Edvarta Virzas pēcteči dzimtas mājās Billītēs kopj 30.gadu dārzu ar dievkociņiem un flokšiem

Laiks, apmetis vairāk nekā pusgadsimta līkumu, Edvarta Virzas mājās Billītes Jelgavas rajona Sidrabenes pagastā beidzot atkal griežas vecās sliedēs. Jasmīnu krūms, kas pēc pravietiskā dzejnieka paredzējuma patiesi neuzziedēja 1939.gada vasarā, jo tajā ziemā bija nosalis, sen jau atkopies un nav izlaidis vairs nevienu ziedēšanas reizi.

Saimnieces gars


Pēc neatkarības atjaunošanas senā dzimtas ligzda bijusi īsts grausts - dārzs aizaudzis, dīķis piegāzts ar atkritumiem, postažu atceras dzejnieka mazdēls Eduards Liekna, kurš te atgriezās uz dzīvi kopā ar māti Amarillis. Viņa, nu jau aizsaulē aizgājusi, seno kārtību atcerējusies perfekti un šīs atmiņas līdz ar seniem fotoattēliem nodevusi mutvārdu mantojumā mazmeitai, rakstnieces un diplomātes Annas Žīgures meitai Diānai Jancei. "Vecmāmiņa dārzu kopa pati līdz pēdējam brīdim, tikai ar stādīšanu vajadzēja palīdzēt," saka Diāna, uzsverot - apkārtnes atjaunošana ir viens no Billīšu radošās noskaņas pamatiem. Šim uzdevumam viņa kopā ar palīgiem - Iecavas novada un Jūrmalas skolniekiem, karavīriem un Sidrabenes pašvaldību - jau vairākus gadus velta vasaras.

Līdztekus Diāna pēc Amarillis stāstītā restaurē 30.gadu radošo dzīvesveidu ar viesiem, dzejas un klaviermūzikas vakariem, vasaras jeb bijušajā rentnieka mājā iedzīvinot gaisotni, kas valdījusi dzejnieku E.Virzas un Elzas Stērstes ģimenes dzīvokļos Rīgā un Jelgavā.

Saglabā īsto


Billīšu nenolaizītais dabiskums ar spurainiem ziemciešu ceriem atbilst jaunajai Eiropas dārzu modei. Daudzie akmeņi apvilkuši sūnu svārkus. Dārza vērtība ir tradīcijās - dievkociņu dzīvžogs durvju priekšā mijas ar vairākkrāsu flokšu spilveniem. Pie verandas durvīm lieliski jūtas lavandu puduris. Vecajā vietā pie terases iestādīta no Amerikas atvesta glicīnija - arī 30.gados šī bija, iespējams, vienīgā vieta Latvijā, kur tā ziedēja. Divi pirms 70 gadiem stādīti vareni valriekstu koki nometuši brūnus riekstus, kas gan nav ēdami.

Apaļās rožu dobes ieskauj flokšu, astilbju, dāliju, lefkoju kopas. Deviņvīru spēks slejas divu metru augstumā. Aiz dīķa zeļ divas no trim liepām, ko E.Stērste 30.gados atvedusi no Brakiem. Diāna rāda skārda vannu ar samelnējušu ozolkoka malu. "Te mazgājies pats dzejnieks," stāsta mazmazmeita. Tagad vannā ierīkota puķu dobe.

Dārzs ar stāstiem


Ābele, kas vēl arvien briedina mazus, saldus augļus, jau Diānas vecmāmiņas Amarillis bērnībā bijusi tik liela, ka augšējo zaru novākšanai uzkonstruēta ierīce, kas mazo meiteni lidinājusi līdz augšējiem zariem. "Tā vēl jāatjauno," saka Diāna.

Kastaņa, kas stādīta E.Virzas tēva iesvētību dienā, iespējams, ir vecākā Latvijā. Tā pilna adatu kažokos tītu bumbuļu, lai arī pirms 14 gadiem virpuļviesulis vienu no četriem atzariem uzgāzis mājai. Par vairākiem stumbriem, kas katrs ir trīs parastu kastaņu resnumā, tūlīt pēc iestādīšanas parūpējies zostēviņš, noknābjot jaunajam kociņam galotni. To čakli aizstājuši vairāki citi dzinumi. Virpuli Eduards ar viesiem pieredzējis 1994.gadā, neilgi pēc atgriešanās dzimtas mājās, ar saknēm izcēlis varenu vītolu, kas pie dīķa audzis teju kopš māju dibināšanas.

"Esam dzīva ģimene, kas te turpina dzīvot dzīvu dzīvi," paļāvīgi teic Diāna, rādot ugunskura vietu, kas Billītēs iekārtota virs uguns āderes. Tādu te daudz. Varbūt tieši tāpēc šīs dzimtas ļaudis paaudzēs apveltī mūs ar daudzveidīgu daiļradi. Visticamāk, no tām viņu gaišā sirdsskaidrība, spēja redzēt tālāk par īso tagadnes mirkli, un nemainīga viesmīlība, pat nejaušam iebraucējam radot sajūtu - šī ir vieta, kuru žēl atstāt, kuras rimtais mirdzums ilgi sildīs sirdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko