Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eleganti un saulaini vīni

Pēdējos gados viena no aktuālākajām tēmām, īpaši jaunajā pasaulē, - alkohola līmeņa pazemināšana vīnā, vīnogu audzētājiem un vīndariem likusi ķerties pie dažādiem paņēmieniem gan vīna dārzos, gan vīna darītavās. Mainoties patērētāju attieksmei baudīt arvien elegantākus vīnus, kuros maksimāli izpaustos augļu nianses un dabīgs līdzsvars, augstam alkohola līmenim nebūtu vietas cēlajā dzērienā.

Centieni samazināt vīnogās cukura saturu, līdz ar to arī potenciālo alkohola saturu, dārzos tiek palielināts stādu īpatsvars, vīnogu šķirņu klonu nomaiņa, ražas tiek novāktas ātrāk, protams, likumu noteiktajos ietvaros. Atbilstoši prasīgo klientu vēlmēm noteikti ir vecās pasaules, īpaši vācu, vīni ar sev raksturīgo vieglumu un salīdzinoši zemo dabisko alkohola saturu, pateicoties vēsajam, mitrajam un tomēr maigajam klimatam. To apliecina gan starptautiski atdzītā vīnu kvalitāte, gan pēdējo gadu apjomīgais eksporta pieaugums, īpaši uz ASV un Āzijas valstīm.

2006 GewŅrztraminer Spätlese, Weingut Schloss Ortenberg, Baden. Weingut Schloss Ortenberg īpašums atrodas Ortenbergas komūnā, kura iekļaujas Bādenes reģionā Vācijas dienvidos. Pašreizējo veidolu uzņēmums ieguvis 1997.gadā, lai gan vīnkopības tradīcijas un prasmes attīstītas no seniem viduslaikiem. Kopējā vīnu dārzu platībā - 45 hektāros - tiek audzētas piecpadsmit vīnogu šķirnes, no kurām dominējošās ir Pinot Noir un Riesling. Pēdējo gadu jaunās vēsmas, pateicoties moderno tehnoloģisko iekārtu ieviešanai, vīndaru izglītībai un pieredzei, ļāvušas sasniegt izcilus rezultātus.

Vīns veidots no vēlās ražas GewŅrztraminer vīnogām, kuras ievāktas Schloss Ortenberg īpašuma vīna dārzos. Pudele aizkorķēta ar stikla aizbāzni, kas ir lieliska alternatīva korķa, kā arī tik dažādiem sintētiskajiem materiāliem. Šāda tipa korķus jau vairākus gadus plaši izmanto vācu un franču vīndari vecajā pasaulē. Materiāls ir inerts, un tas lieliski tiek galā ar savu galveno uzdevumu - novērš vīna oksidēšanos. Augstvērtīgie vācu rīslinga vīni ir interesanti dažādās sava mūža stadijās un sasniedz pilnību pat 20 gados, savukārt šāsdienas varoni īpaši tālā plauktā nebūtu vērts novietot. Nedaudz uzpūtīgs un pikants, kā jau augstmanim piederas, tomēr izturēti elegants un smalks - tas atklāj neaizmirstamu aromātu burvību - no rožu un neļķu ziedu saldena salikuma līdz pat pļavu ziedu un medus kāres niansēm. Vīns demonstrē lielisku gatavības pakāpi, neslēpjot savu raksturu arī pēcgaršā.

2005 Pinot Gris Réserve, Trimbach, Alsace. Otra šīsdienas varoņa izcelsme saistīta ar vienu no ievērojamākās Elzasas reģiona vīna darītavas Trimbach vārdu. Tās sākums datēts ar 1626.gadu, kad ģimenes uzņēmuma dibinātājs Žans Trimbahs apmetās uz dzīvi Riquewihr ciematā. Gadsimtu gaitā kaldinātā apskaužamā vīnu reputācija mūsdienās tiek veiksmīgi turpināta jau divpadsmitajā paaudzē.

Vīns veidots no 100% Pinot Gris šķirnes vīnogām, un, kā uzsver Elzasas vīndari, tā cēlusies no Burgundijas Pinot Beurot, kurai raksturīgs augsts cukura līmenis. Šķirni tie lūdz nejaukt ar Itālijas vīna laukos audzēto Pinot Grigio. Pārpilns ar nobriedušu augļu smaržu salikumu, vīns ir elegants, apveltīts ar izsmalcinātu šarmu. Tajā izpaužas jutekliska, maiga struktūra, kuru papildina nobriedušu bumbieru un plūmju nianses. Lieliski sabalansēts un nesamākslots ar ilgstošu pēcgaršu, vīns būs lielisks papildinājums rudens velšu baudīšanai.

***

Gewurztraminer

Vācija - baltais vīns (Alk. 12,0 tilp.%), cena ap Ls 8

Trimbach

Francija - baltais vīns (Alk. 13,0 tilp.%), cena ap Ls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko