Frī
Beļģu nabadzīgajiem zemniekiem tipiska maltīte bijusi ceptas zivis, taču ziemā, kad upes aizsala, zivis tika aizstātas ar eļļā ceptiem kartupeļiem
Tiek uzskatīts, ka tomēr pirmie kartupeļus sākuši cept spāņi, kas šo dārzeni atveda no Dienvidamerikas.
Līdz Beļģijai tas aizceļoja kopā ar spāņu karaļnama iekarojumiem
Angļu valodā frī sauc par French fries jeb franču kartupeļiem, tādā veidā maldinot par to izcelsmi. Visticamāk, "franču pārpratums" radies tāpēc, ka Ljēžas apkaimē cilvēki runā gan franču, gan vācu valodā
Pie mums lietotais nosaukums "frī", visticamāk, atvasināts no franču frites, kas nozīmē "cepts" Franču nosaukums, iespējams, pielipis arī tālab, ka 1802.gadā ceptos "franču kartupeļus"
saslavēja ASV prezidents Tomass Džefersons, kura pavārs bija no Francijas
Tagad frī ir nepārspēti populārākā uzkoda ASV. Gadā tiek apēsti vidēji 3,4 miljardi kilogramu iepriekš sagatavotu un veikalā nopērkamu kartupeļu standziņu, tas ir, 11 kilogramu uz vienu iedzīvotāju
Tajā pašā laikā amerikāņi izpētījuši, ka frī ir bīstams aptaukošanās avots, jo ar ceptajiem kartupeļiem amerikāņi uzņem vismaz ceturto daļu no patērētās augu eļļas
Kad 2003.gadā Francija kļuva par lielāko oponentu sabiedroto spēku iebrukumam Irākā, divi konservatīvi ASV kongresmeņi ierosināja franču frī pārdēvēt par freedom fries jeb brīvības frī
"Esmu sajūsmā par šo pārdēvēšanu. Pieauguši vīrieši un sievietes, kas vada mūsu valsti, ir pierādījuši, ka ir idioti," aktieris Džonijs Deps
Globālā mērogā lielākās frī kartupeļu popularizētājas ir ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes McDonald"s un Burger King
McDonald"s frī kartupeļu porcijā ir aptuveni 580 kaloriju (vidēja auguma cilvēka kaloriju patēriņš dienā ir 2000), vidējā porcijā ir 460 kaloriju, mazajā — 290 kaloriju
"Es vienkārši dievinu frī. Daļai cilvēku lielākais kārums ir šokolāde vai citi saldumi. Man garšo frī! Un vēl ikri," aktrise Kamerona Diaza
Zinātāji uzskata, ka visgaršīgākie frī sanāk, ja tos cep divreiz. Vispirms kartupeļu standziņas jāpamērcē ledusaukstā ūdenī, lai noskalotu cieti, tad jācep 130—160 C karstā eļļā sešas astoņas minūtes, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini. 10 minūtes jāatdzesē.
To pašu eļļu sakarsē līdz 155—185 C, un apbrūnina tajā standziņas vienu divas minūtes
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.