Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gada laikā reģistrēti turpat 8000 jauni vēža pacienti

Saskaņā ar apkopoto informāciju uz š.g. 1.februāri, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kuras sastāvā ir lielākā onkoloģisko slimību ārstēšanas klīnika "Latvijas Onkoloģijas centrs" (vairāk nekā 70% vēža slimnieku valstī), 2009.gadā ir reģistrēti 7892 pacienti, kuriem onkoloģiska saslimšana ir diagnosticēta pirmreizēji. Iespējams šis skaitlis vēl pieaugs, jo informācija par aizvadīto gadu pilnībā tiks apkopota līdz martam.

Aktuāla problēma vīriešiem ir saslimstība ar plaušu un prostatas vēzi. Saskaņā ar pašreiz pieejamo informāciju pirmo reizi tie atklāti attiecīgi 655 un 614 gadījumos. 2008.gadā šīs bija biežāk izplatītās ļaundabīgo audzēju diagnozes vīriešiem Latvijā - plaušu vēzis tika atklāts 19,8% un prostatas vēzis 17% vīriešu.

Diagnoze "krūts vēzis" pirmo reizi noteikta 897 sievietēm, kuru pamata ārstēšanās vieta ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. 2008.gadā šis bija biežāk izplatītais audzējs sievietēm Latvijā, tas tika atklāts 21% gadījumos.

Onkologi atgādina, ka diagnoze vēzis ir ārstējama, tomēr rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no slimības atklāšanas savlaicīguma. Dr.habil.med. Dace Baltiņa: "Jāatceras, ka vērsties pēc palīdzības nekad nevar būt par vēlu. Tomēr, jo agrāk cilvēks to darīs, jo labāk." Onkoloģe arī norāda, ka vismaz trešajā daļā gadījumu audzēju cēloniskie faktori ir potenciāli novēršami, jo tie ir saistīti ar mūsu labprātīgu izvēli: nesmēķēt, lietot veselīgu uzturu, ierobežot alkohola patēriņu, rūpēties par normālu ķermeņa svaru, izsargāties no pārmērīga saules starojuma, izvairīties no zināmiem kancerogēnā darbā un sadzīvē un aktīvi piedalīties vēža agrīnas diagnostikas programmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko