Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Gaileņu sezonas uznāciens

Gailenes, baravikas, bekas un citas sēnes var izmantot ne tikai zupās un siltajos pamatēdienos, bet arī aukstajās uzkodās. Sēņu garšu, paspilgtinot ar garšvielām un piedevām, no asas un pikantas var mainīt līdz pat maigai un saldai.

Sēņu uznāciens sākas ar spilgti dzeltenajām gailenēm. Skaista sēne - cēlu cepuri galvā. Parastā gailene sastopama gan jauktos, gan arī lapu koku mežos no jūnija līdz oktobrim. Tā ir laba ēdamā sēne ar lieliskām garšas īpašībām. To lieto gan ceptā veidā, gan vāra, to var arī marinēt, sālīt un saldēt. Gailene vispirms jau lieliska arī tāpēc, ka to viegli notīrīt. Noskalo, noņem skujas un - sēne gatava apstrādei. Gailenes ir sēnes, kuras ļoti reti ir tārpainas. Tas priecē sēņotājus.

Mazākās gailenītes pat netiek grieztas gabaliņos, tas, savukārt, priecē ēdiena gatavotājus. Symposium pavārs Normunds Baranovskis skumīgi atzīst, ka pēdējos gados nav bijis laika tādai kārtīgai sēņošanai. Bet viņš ar prieku atceras bērnību, kad reiz ar vectēvu makavices (priežu sviestbekas) gluži vai ar izkapti pļāvuši. "To bija tik daudz! Lielas un mazas, stingras, tikko no sūnām izspraukušās," viņš stāsta un piebilst, ka tagad gadās, ka gailenes lētāk pirkt no ārzemēm ievestās, nevis tirgū.

***

Sēņu/putnu gaļas buljons ar sēņu pelmenīšiem


4-6 personām vajadzēs:

500 g gaileņu

1 kg vistas vai tītara gaļas

1 vidēju sīpolu

200 g pastas mīklai vai won-ton mīklas kvadrātiņus

3-4 ķiploku daiviņas

zaļumus - dilles, pētersīļus, estragonu

1-2 burkānus

100 g bekona

seleriju sakni

lauru lapas

smaržīgos piparus

Liek katliņā putna gaļu, sīpolu, seleriju sakni, smaržīgos piparus, burkānus, garšaugus, garšvielas un pārlej ar ūdeni.

Uzvāra, noputo, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns aptuveni 2-3 stundas.

Sviestā vai olīveļļa apcep gailenes (sakapātas), zaļumus, sīpolu, ķiplokus, bekonu, sāli, piparus (pēc garšas).

Veido pelmenīšus, kuros liek sacepto masu kā pildījumu un pasniedz ar putnu gaļas buljonu.

***

Gaileņu terīne ar bekonu


4-6 personām vajadzēs:

500 g gaileņu

3-4 ķiploka daiviņas

1 vidēji lielu sīpolu

0,5 l putna gaļas vai dārzeņu buljona

dārzeņus (kopā aptuveni 500 g):

burkānus,

sviesta pupiņas,

spinātus,

sparģeļus

1 ēdamk. sviesta

1,5 ēdamk. (bez kaudzes) želatīna

sāli, piparus (pēc garšas)

4-6 bekona šķēles

Uzbriedina želatīnu. Novāra pusmīkstus burkānus. Noblanšē sparģeļus. Sakarsē sviestu un tajā apcep gailenes, pievieno ķiplokus, sīpolus. Pēc tam klāt liek arī burkānus. Saceptos dārzeņus kārto traukā kopā ar sparģeļiem. Uzbriedināto želatīnu pievieno buljonam un pārlej dārzeņiem un gailenēm. Atstāj, lai sarec.

Pasniedz ar saceptām bekona šķēlēm.

***

Ceptas gailenes ar biešu unkartupeļu biezeni


Vajadzēs:

1 kg kartupeļu biezputras

500 g vārītu biešu(sablenderētas)

citronu

sīpolu, ķiploku

500 g gaileņu

1 ēdamk. balzamiko etiķi

timiānu, spinātus

kaltētus tomātus

Kartupeļu biezenim pievieno biešu biezeni, nedaudz citronu sulu, sāli un piparus (pēc garšas).

Gailenes apcep olīveļļā, pievieno sīpolus, timiānu, spinātus, ķiplokus, balzamiko etiķi, garšvielas (pēc vajadzības). Pasniedz ar ceptu vistas krūtiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko