Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Grilēšanas sezonas ieskaņas vīni

Lapu plaukšanas, zāles dīgšanas un pieneņu ziedēšanas laiks ir klāt. Gaisā virmo pavasara klātbūtne, tikko atvērušos ķiršu un ābeļu ziedu aromāts, briestošu ievziedu, ceriņkrūmu pumpuru parādi nenomāc spirgtās vēsmas, kas sagaidāmas plašajā vīnu pasaulē un, cerams, nonāk arī līdz mūsu garšas un smaržas receptoriem.

Šajā slejā par vienu no jaunumiem - Šrederu ģimenes uzņēmuma veikumu. Tā vīnu dārzi izvietoti Sanpatrisio del Čanjaras apgabalā - jauna un perspektīva vieta vīnkopības attīstībai Argentīnas Patagonijā, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no Mendosas apgabala, kurā top aptuveni septiņdesmit procenti no visa Argentīnā saražotā vīnu klāsta. Novatoriska un progresīva vīnu darītava, mūsdienās tā operē ar vairāk nekā 120 hektāru vīna dārziem un ieņem vienu no vadošajām vietām Argentīnas vīndaru strauji attīstošo uzņēmumu vidū. Nozīmīgākās vīnogu šķirnes Malbec, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay un Sauvignon Blanc lieliski pielāgojušās klimatiskajiem nosacījumiem un augsnes īpašībām, apvienojumā ar vīndara izteiksmīgo rokrakstu un vīna darīšanas modernajām tehnoloģijām cenšas sniegt patiesu baudījumu vīnu cienītājiem.

2006 Sauvignon Blanc Saurus Patagonia Select, Sanpatrisio del Čanjaras. Bodegas Familia Schroeder vīnu darītavas Sauvignon Blanc izgatavots no īpaši atlasītām šķirnes vīnogām. Tam piemīt gaiša dzeltena salmu krāsa ar vieglu, Sauvignon Blanc raksturīgu, metālisku mirdzumu. Aromāts liek uzplaiksnīt citrusu un persiku harmoniskai kombinācijai ar tikko pļautas zāles smaržas niansēm. Četrus mēnešus četrdesmit procentu no vīna apjoma pavadītais laiks jaunās franču un amerikāņu ozolkoka mucās tam piešķīris maigu vaniļas pieskaņu. Savukārt atlikušie sešdesmit izturēti nerūsējošā tērauda tvertnēs, saglabājot garšā vīna svaigumu un vieglumu, bagātīgu augļu buķeti. Vīns būs teicams pavadonis jūras veltēm, salātiem ar kazas sieru.

2005 Salmos Torres, Priorat. Torres vīnu darītava, tās skanīgie un populārie vīni īpaši daudz komentārus neprasa, gan tie, kuri veidoti vecajā pasaulē - Spānijā, Katalonijā, gan jaunajā pasaulē - Kalifornijā un Čīles Centrālajā ielejā. Vairāk nekā desmit gadus tie rotā daudzu restorānu un veikalu vīnu plauktus Latvijā. Tiem veltīti neskaitāmi spāņu vīnu fanu un kritiķu sacerējumi, kuriem atliek vien pievienoties. Migela Torresa vārds simbolizē izcilāko, ko Spānijas austrumu vīnu darītavas spēj piedāvāt. Nelielajā un savdabīgajā Prijoratas apgabalā ar tik dažādi atšķirīgo mikroklimatu ielejās un pakalnu augstienēs, stindzinošo vēju no ziemeļiem un siltajām gaisa masām no austrumiem, tas viss veido galēji atšķirīgus apstākļus nosacīti karstā klimata vīnu tapšanai. Tomēr ne velti apgabalam piešķirts augstākais novērtējums Spānijas kvalifikācijas sistēmā blakus tādam grandam kā La Rioja. Viennozīmīgi spēcīgs, nedaudz skarbs, no vīnogām, kas audzētas augstienēs izteiktā klimatā, ir arī veikala plauktā sastaptais Salmos.

Vīns jau pirmajos mirkļos nepārprotami nodemonstrē savu lielisko raksturu. Harmonisks, ar izteiksmīgu Garnacha Tinta, Cari?ena, Syrah un Cabernet Sauvignon sajaukumu piesaista uzmanību, dziļā rubīnsarkanā, gandrīz necaurskatāmā krāsa apbur. Aromātā izpaužas nobriedušu pārgatavojušos ķiršu, eikalipta lapu un spilgts ziedu apvienojums, kas mijas ar žāvētas tabakas un vaniļas niansēm. Jūtams ozolkoka mucas iespaids un pietiekami ilgi pavadītais laiks pudelē, vīns ir teicami sabalansēts, ar maigiem tanīniem. Garša ir līdzena un plūstoša, svaiga, bez īpašas agresivitātes. Nelielā vīna malkā virmo nobriedušu augļu un spilgtas garšvielu nokrāsas, ko papildina niecīgs melnās šokolādes piejaukums. Teicams vīns, arī kā papildinājums jaunās grila sezonas šedevriem.

***

Saurus

Argentīna - baltais vīns (Alk. 13.0 tilp.%), cena veikalā ap Ls 7

Salmos

Spānija - sarkanais vīns (Alk. 14.5 tilp.%), cena veikalā ap Ls 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko