Humoram sens ebreju sakāmvārds - ar monētu tiksi tramvajā, ar ķiploku dabūsi apsēsties, jo, raugi, vieni ķiploku mīlē, citi nevar ciest. Lielākā daļa cilvēku labprāt lieto ķiploku uzturā kā interesantu garšvielu, kas dažādo un paspilgtina ēdienu garšu. Ķiploku krogā Vecrīgā gaisā vējo patīkama smarža, bet ēdienkartē minēti dažādi ēdieni, kuri tapuši, pateicoties ķiploka brīnišķīgajām īpašībām.
***
Ķiploku masa
VAJADZĒS:
200 g ķiploku,
200 g eļļas,
30 g pētersīļu,
sāli
Minētās sastāvdaļas sablenderē, pēc garšas pievienojot sāli. Ledusskapī ķiploku masa var tikt uzglabāta ilgāku laiku.
***
Zivju undārzeņu zupa ar grauzdētu ķiplokmaizīti
VAJADZĒS:
(visas ēdienu sastāvdaļas minētas 1 porcijai)
50 g kartupeļu
50 g burkānu
50 g sīpolu
60 g sviesta vai jebkuru citu baltās gaļas zivi
1 olu
citronu
sviestu cepšanai
garšvielas
Dārzeņus sagriež salmiņos. Sīpolus un burkānus apcep sviestā. Visu liek verdošā ūdenī, pievieno garšvielas un vāra, kamēr dārzeņi gatavi.
Uz pannas ķiploku masā apcep sviesta zivi, pievienojot sāli, baltos piparus un nedaudz citrona sulas.
Mērcei saputo olas baltumu, pēc garšas pievieno ķiploku masu. Uzsmērē to baltmaizes šķēlītēm, cep pannā, līdz kļūst zeltainas.
Šķīvī lej dārzeņu zupu, tad liek apcepto zivi, virsū kārto maizes šķēlītes.
***
Liellopu filejas rostbifs ar mocarellas siera un tomātu kārtojumu un sarkanvīna mērci
VAJADZĒS:
150 g liellopa filejas
125 g mocarellas sieru
150 g tomātu
1 ķiploku
ķirbja gabalu
50 g sarkanvīna (pussausā)
20 g saldā krējuma
garšvielas
eļļu
cukuru
Liellopu filejai pievieno garšvielas - piecu veidu piparu maisījumu, ķiploku masu, Vorčesteras mērci, sāli. Fileju marinē 1 stundu.
Sagriež ripiņās tomātus un mocarellas sieru, sakārto uz uzkarsētas pannas un pārziež ar ķiploku masu, liek cepeškrāsnī un 220 grādos cep 10 min.
Liellopu fileju cep cepeškrāsnī 220 grādos 10-15 min. Kad fileja gatava, to sagriež šķēlēs.
Ķiplokam nogriež galviņu, uzkaisa nedaudz sāls, noziež ar eļļu, cep cepeškrāsnī 15 min.
Katliņā lēni uzsilda saldo krējumu, pielej sarkanvīnu un visu viegli uzkarsē (nedrīkst vārīt). Tad pievieno sāli un cukuru pēc garšas. Uz lēnas uguns virumam ļaujsabiezēt.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, filejas šķēlītēm pārlej sagatavoto mērci, blakus liek apcepto ķiploka galviņu, no kuras kažociņa ēdot izloba gardās daiviņas.
***
Cepta forele ar brokoļu risoto un tomātu un ķiploku mērci
VAJADZĒS:
2 foreles vai jebkuras citas baltās zivs filejas
80 g mocarellas siera
50 g rīsu, 50 g baltvīna
150 g brokoļu
nelielu ķirbja gabalu
150 g tomātu savā sulā
150 g ķiršu tomātu, sīpolu, sāli, piparu, citrona sulu
Zivs filejai pievieno garšvielas (sāls, pipari, citronu sula) un pārziež ar ķiploku masu. Ļauj ievilkties 20 min.
Uz pannas liek vienu filejas gabalu, virsū uzliek sagrieztu mocarellas sieru, un to pārklāj ar otru filejas gabalu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 10 min.
Citronu pārgriež uz pusēm, apvārta cukurā un ātri uz pannas apcep cepeškrāsnī. Sviestā apcep sagrieztus sīpolus, pieber rīsus un samaisa, pielej baltvīnu. Nepārtraukti maisot, lēni sautē aptuveni 10 min. Pēc vajadzības pielej ūdeni. Ja tiek gatavotas vairākas porcijas, lēnai sautēšanai attiecīgi būs nepieciešams ilgāks laiks! Kad rīsi kļuvuši mīksti, pievieno smalki sagrieztu brokoli.
Ķirbi sagriež palielos taisnstūra gabaliņos, viegli apsāla un uz pannas cep no visām pusēm aptuveni 10 min.
Mērce
Sablenderē tomātus savā sulā, pēc garšas pievieno ķiploku masu, sāli un uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus. Lēni uzkarsē.
Ēdienu kārto šķīvī. Var pievienot ceptu ķiploka galviņu (skat. iepriekšējā receptē!).