Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Harijs Poters kaitē pūcēm

Lielbritānijas dzīvnieku draugi ir noraizējušies par Harija Potera grāmatu un filmu izraisīto pūču popularitātes pieaugumu, jo daudzi cilvēki sākuši turēt pūces kā mājdzīvniekus, neapzinoties, ka šis putns nav piemērots turēšanai nebrīvē. Tagad arvien biežāk tiek ziņots par pūču pamešanu likteņa varā vai nodošanu patversmē. Dzīvnieku draugi to dēvē par "Harija Potera efektu".

Pūcēm ir būtiska loma Dž.K.Roulingas grāmatās un filmās par mazo burvi Hariju Poteru, kurš ir sniega pūces Hedvigas saimnieks. Pēc grāmatas izlasīšanas vai filmas noskatīšanās bērni nereti lūguši vecākiem, lai viņiem iegādājas pūci kā mājdzīvnieku. Speciālisti brīdina, ka tā nav laba doma, jo pūces uzturēšana un rūpes par putna labklājību ir sarežģīts uzdevums. "Ļaudis vēlas uzdāvināt pūci maziem bērniem, bet pūces nav piemērotas maziem bērniem, it sevišķi tik lielas pūces kā Hedviga filmā par Hariju Poteru," secina Velsas mādzīvnieku patversmes vadītāja Džoja Pīrsa-Džounsa. Viņas patversme pašlaik aprūpē 36 pūces, no kurām vismaz puse kļuvusi par "Harija Potera efekta" upurēm, ziņo BBC. Saimnieki tās pameta, kad saprata, ka nemāk pienācīgi parūpēties par lielo putnu.

Speciālisti uzsver, ka pūcēm, kuru spārnu plētums var sasniegt pat divus metrus, vajag daudz vietas, un tās nav ieteicams turēt šaurā būrī. Pūcēm arī vajadzīga īpaši sagatavota barība. Naktīs tās mēdz būt trokšņainas un traucēt cilvēkiem miegu. Pūces ļoti sargā savus mazuļus, tām ir ass knābis un nagi, ar ko tās var ievainot saimnieku.

Dž.Pīrsa-Džounsa vēsta, ka regulāri saņem zvanus no cilvēkiem, kas vēlas iegādāties pūci. Kāds vīrietis piedāvājis pat 1000 sterliņu mārciņu (877 latus) par sniega pūci, kas ir apdraudēta suga.

Dzīvnieku aizstāvji ievērojuši, ka populārām filmām ir liela ietekme uz cilvēku vēlmi iegādāties noteiktas sugas mājdzīvnieku. Piemēram, filma 101 dalmācietis, veicināja šīs suņu šķirnes popularitāti, savukārt pēc animācijas filmas Gardēdis strauji pieauga žurku popularitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko