Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ieteikumi efektīvākai elektroenerģijas izmantošanai ļauj palielināt sadzīves ērtības

Tie klienti, kuri ņem vērā mūsu padomus, ar augošu elektroenerģijas tarifu saglabā mājokļa izdevumus iepriekšējā līmenī, - Latvenergo Energoefektivitātes centra darbības jēgu Dienai pamato tā vadītāja Biruta Ģine. Viņas personiskā pieredze rāda, ka, tikai mainot dažus paradumus, cilvēki ar pilnu sadzīves ierīču komplektu elektrības patēriņu mājās var samazināt pat par 120 kilovatstundām (kWh) mēnesī.

Gudrais mārketings

Centrs izveidots jau pirms 10 gadiem pēc ārzemju energokompāniju parauga un, šķiet, joprojām tāds ir vienīgais postsociālisma valstīs. Tas būtībā ir mārketinga paņēmiens, kura izdevīgums ir abpusējs - energokompānija informē klientus par elektroenerģijas drošu un efektīvu lietošanu, ļaujot palielināt mājokļa komfortu ar jaunām sadzīves ierīcēm. B.Ģine smaidot atzīst, ka rezultātā cilvēks tērēs tikpat elektrības, cik iepriekš, taču būtiski uzlabos savu sadzīvi, mazāk laika tērējot mājasdarbiem. Un pretēji - ja klients iegādāsies nepiemērotu sadzīves ierīci, kura tiek izmantota neefektīvi, viņš, visticamāk, sapīcis to atslēgs un nelietos vispār.

Kā piemēru jaunu ērtību popularitātei speciāliste min trauku mazgājamo mašīnu "uzvaras gājienu" pēdējos gados - pēc statistikas datiem, patlaban jau aptuveni ceturtdaļa mājsaimniecību lieto trauku mazgājamās mašīnas, gan taupīgāk lietojot elektrību un ūdeni, gan iegūstot vairāk brīva laika un saudzējot rokas.

Virtuvē un vannas istabā

  • Ūdens sildīšanai izdevīgāki ir caurplūdes sildītāji
  • Pārbaudi ledusskapja blīvgumijas un neturi vaļā tā durvis
  • Saldētavas apsarmojums līdz 1 mm palielina aukstuma atstarošanu un samazina elektrības patēriņu
  • Ledusskapjos bez apsarmojuma ir ļoti sauss gaiss, tāpēc produkti jāglabā tikai noslēgtos traukos
  • Elektriskajā tējkannā vāri tikai vajadzīgo ūdens daudzumu
  • Uz elektriskās plīts izmanto sildvirsmai atbilstīga izmēra traukus ar biezu dibenu
  • Trauku mazgājamā mašīna vienā reizē izlieto 1 kWh elektrības un 13 litrus ūdens

Avots: Energoefektivitātes centrs

Kā liecina ārvalstu pētījumi, vecāki cilvēki, kuri mēnesī tērē ap 50 kWh elektrības, ir depresīvi un neapmierināti ar dzīvi. "Mani priecē vecākas kundzes, kuras staigā baltās biksēs. Viņām sejā ir cits dzīvesprieks, domāju, viņas izmanto gan automātisko veļas mazgājamo mašīnu, gan veļas žāvētāju, kas Latvijā vēl nav tik ierasta lieta. Ja viņām tās bikses būtu ar rokām jāizmazgā un katru reizi jāizgludina, diez vai viņas tās vilktu," prāto B.Ģine.

Kavē aizspriedumi

Elektroenerģijas patēriņš ir cilvēku labklājības rādītājs - lai varētu vairāk tērēt, vispirms jābūt līdzekļiem, lai nopirktu elektroierīces, un jābūt zināšanām, ko tas dos, pamato speciāliste. Latvijas Energoefektivitātes centrs galvenokārt balstās uz ārvalstu pētījumiem, jo pie mums tādi pagaidām veikti tikai skolēnu un studentu projektu līmenī. Tomēr tas palīdz pārvarēt aizspriedumus, ko nereti veicina arī nekompetenti sadzīves tehnikas pārdevēji, atzīst B.Ģine.

Gaisma un siltums

  • Istabā labāk izmantot vairākus mazākus gaismas avotus
  • Pagalmā un kāpnēs lieto gaismekļus ar kustības sensoriem
  • Dārza apgaismojumam izmanto lētākās enerģiju taupošās spuldzes
  • Dzīvoklī vajadzētu izmantot ne mazāk kā 20W jaudas energoefektīvās spuldzes
  • Visefektīvāk elektriskā apkure strādā apsildāmajās grīdās
  • Nedzesē un nesildi telpas, kurās neviens neuzturas
  • Mājokli var atvēsināt, aizverot aizkarus vai žalūzijas un darbinot ventilatoru
  • Kondicioniera jaudai jāatbilst mājokļa lielumam
  • Tikai ar pulti izslēgts televizors tērē 1W elektrības, izmanto pogu

Avots: Energoefektivitātes centrs

Apgūstot zināšanas Dānijā, centra vadītāja novērojusi, ka skaistā laikā pie privātmājām veļa plivinās zem speciālas nojumes, bet lietainā laikā cilvēki izmanto veļas žāvētāju, kurš turklāt aizvieto gludekli, savāc putekļus un var drēbes pat sterilizēt. Tāpēc tas ir ļoti noderīgs jaunajām māmiņām.

Reklāmai ticēt

Centra darbinieki dažādu sadzīves ierīču efektīvāku lietošanu pārbauda pašu mājās. Īpaši izpētīts ir karstā ūdens patēriņš. Speciālisti praksē pārliecinājušies par reklāmā dzirdēto patiesību, ka trauku mazgājamā mašīna izmanto piecreiz mazāk enerģijas un ūdens nekā mazgājot ar rokām. Centrā ir no Vācijas mājsaimniecībām dati, kuri rāda, ka, pat salīdzinot ar gadsimtiem taupību izkopušās tautas pieredzi, automāts tā paša trauku daudzuma nomazgāšanai iztērē par 40-60% mazāk resursu nekā divās izlietnēs traukus mazgājoša un skalojoša saimniece. Turklāt mašīna traukus noskalos īsti aukstā ūdenī, likvidējot jebkādas ķīmijas pēdas. "Vairākums mājsaimnieču pat nezina, ka ķīmiju aizskalo tikai auksts ūdens!" atgādina eksperte.

Energoefektivitātes marķējums

Sadzīves tehnikai Eiropā izšķir septiņas energoefektivitātes klases

  • A klases iekārtas tērē vismazāk resursu, G klases - visvairāk
  • Marķējumu piešķir ledusskapjiem, trauku un veļas mazgājamām mašīnām, veļas žāvētājiem, elektriskajām plītīm, spuldzēm
  • Uz marķējuma norāda iekārtas enerģijas patēriņu gadā
  • Ledusskapjiem ar baltu zvaigznīti uz melna fona norādīta atsevišķas saldētavas esamība
  • Melnās zvaigznītes uz baltā fona rāda ledusskapja aukstumspēju - katras vērtība ir -6 grādi

Avots: Energoefektivitātes centrs

Sevišķi bīstami taupīgam ūdens patēriņam ir pusaudži - katrs vienai dušas reizei tērē ap 60 litriem ūdens! Ja tas tiek sildīts ar elektrību, tā ir liela izšķērdība. Dati rāda, ka pieaudzis vīrietis vienā dušas reizē tērē ap 20 litriem ūdens, pieaugusi sieviete - par pāris litriem vairāk. Turklāt pusaudža vecums attieksmē pret resursiem beidzoties tad, kad jaunais cilvēks iekārtojas uz patstāvīgu dzīvi un sāk pats maksāt visus rēķinus, skaidro B.Ģine. Skolnieki tomēr esot aizrautīgākie dažādu centra rīkoto eksperimentu dalībnieki, viņus viegli aizraut ar dažādu datu vākšanu.

Daudzi aspekti

Resursu patēriņš ir atkarīgs no daudziem aspektiem, īpaši cilvēka ieradumiem. B.Ģine atzīst, ka nav tik viegli pāriet uz pareizo dušas metodi - apmērcēties, aizgriezt ūdeni, noziepēties, tad ūdeni atkal atgriezt un noskaloties. Tāpēc var izmantot krānus ar termostatu, kurus noregulē tā, lai ūdens būtu 38 grādu temperatūrā. Vīriešiem patīk drusciņ siltāks ūdens, sievietēm par pusgrādu vēsāks, rāda pasaules pētījumi. "Pieaudzis cilvēks diendienā, dušā mazgājoties, šādi nepatērē vairāk par 20 litriem ūdens," tas esot pārbaudīts arī Latvijā, saka speciāliste.

Izrādās, ka ūdens patēriņu var būtiski samazināt, ierīkojot silto grīdu: "Cilvēks vannas istabā sāk justies labi, viņam nesalst kājas, un ūdeni viņš tērē mazāk. Protams, tad izdodam naudu par elektroenerģiju, lai sasildītu grīdu, bet, no otras puses, to pašu var ietaupīt, tērējot mazāk karstā ūdens."

"Klientam, kurš atnācis noskaidrot mājokļa sildīšanas iespējas, vispirms stāstām, ka siltums pareizi jāsaglabā. Ne vienmēr vajag pakešu logus, var parastos izolēt ar blīvgumijām. Paskaidrojam, ka pakešu logi paredzēti ēkām ar piespiedu ventilāciju, citādi, siltinot arī sienas, stūros var sākt parādīties pelējums. Situācija uzlabojas, ja ventilācijas šahtā ieliek kaut nelielu ventilatoru, arī temperatūra telpās kļūst vienmērīgāka, siltums labāk izplatās. Tiem, kuri būvē no jauna, mēs stāstām par ventilāciju ar rekuperāciju - iekārtu, kurā ārā ejošais gaiss sasilda ienākošo pat līdz 18 grādiem," skaidro centra vadītāja.

Šīs iekārtas ir samērā dārgas un Latvijā pagaidām nav izplatītas. Diena jau rakstīja, ka tāda iekārta darbojas Lielvārdē uzceltā mājā, kas teju sasniedz pasīvajai mājai raksturīgo nelielo enerģijas patēriņu. Energoefektivitātes centrā var apskatīt šādas iekārtas paraugu.

Antidepresijas programma

B.Ģine uzskata, ka energoefektivitātes pasākumos vairāk vajadzētu iesaistīties valstij, piemēram, uzstādīt rekuperācijas iekārtas renovētās skolās vai citās sabiedriskajās ēkās. ASV un Zviedrijā tiek rīkotas antidepresijas akcijas - pensionāru mitekļos visas spuldzes nomaina pret energoefektīvajām. "Nepietiekamā apgaismojumā cilvēks nīkst. Gaisma rada aktivitāti, liek rosīties, mācīties, lasīt, meklēt kādas nodarbības," atsaucoties uz ārzemju pētījumiem, stāsta eksperte. "Vecie cilvēki ar energoefektīvajām spuldzēm var atļauties daudz vairāk gaismas par mazāku cenu. Mēs iesakām, lai cilvēki saviem vecākiem dāvina šīs spuldzes, jo mūsu pensionārus bieži attur cena."

Centra klientu mājās energoefektīvās spuldzes gaismu dod jau astoņus gadus. Viņa gan uzsver, ka tās jāizmanto vietās, kur var degt ilgstoši. Īsiem darba periodiem piemērotākas būs kvēlspuldzes vai halogēnu spuldzes. Energoefektīvās spuldzes nedrīkst izmantot arī mākslas priekšmetu izgaismošanai, jo to gaisma līdzīgi Saules gaismai balina.

Cilvēkiem, kuri tērē līdz 100 kWh mēnesī, divi lielākie elektrības ēdāji ir ledusskapis un apgaismojums. Tomēr tie, kuri taupa uz gaismas rēķina, ir ar visu neapmierināti un depresīvi, secināts pētījumos. Arī Latvijā cilvēki pēc centra ekspertu ieteikuma vecākajiem radiniekiem uzdāvina trīs energoefektīvās spuldzes gadā - uz dzimšanas dienu, uz vārda dienu un uz Ziemassvētkiem, stāsta B.Ģine. Ievērojot būtisku apgaismojuma izdevumu ietaupījumu, cilvēkus esot vieglāk pārliecināt arī par citiem efektīviem elektrības izmantošanas paņēmieniem.

Kā rāda pēc kompānijas Ekogaisma pasūtījuma SKDS veiktā aptauja, energoefektīvās spuldzes mājsaimniecībās izmanto 47% Latvijas iedzīvotāju. Taču tikai 5% zina, ka šīs spuldzes pēc izmantošanas nedrīkst izmest atkritumos, bet jānodod speciālā savākšanas punktā pārstrādei.

Informācija

Bezmaksas konsultācijas par pareizu un taupīgu elektroierīču lietošanu var saņemt Energoefektivitātes centrā Pulkveža Brieža ielā 12 Rīgā, pa tālruni 67728567. Izlasīt padomus un pieteikt energoefektivitātes speciālistu konsultācijas var mājaslapā www.efektivi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko