Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Inta Dāldera dzīvoklis

Jāpaiet desmit gadiem, lai novērtētu, kā iekārtots dzīvoklis — kas patīk, kas nepatīk, — šādu pārliecību Dienai pauž Ints Dālderis, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktors. Tieši pirms tik ilga laika viņš cēla telefona klausuli, lai zvanītu savam kādreizējam pasniedzējam, kura ģimene bija atguvusi īpašumu Krišjāņa Valdemāra ielas namā.

"Nu, kaut kas mums ir," teica pasniedzējs, un ar šo atbildi veiksmīgi beidzās Dālderu ģimenes mājokļa meklējumi. Tolaik vēl nebija sācies divlīmeņu dzīvokļu bums, tāpēc daudzi bija pārsteigti par lēmumu iegādāties dzīvokli līdz ar neizbūvētiem bēniņiem un jumtu.

Priedes tonis


"Kalpu dzīvoklītis — maziņa virtuvīte un divas istabiņas," tā laika ainu uzbur Ints. Paša rokām viņš 1910.gadā tipiski nacionālā romantisma stilā būvētās mājas dzīvokļa šaurību pārvērtis līdz nepazīšanai. Pirms 10 gadiem brīvajā laikā starp mēģinājumu un vakara izrādi operā viņš steidza uz mājām, lai lauztu sienas. "Tas bija ekstrēms laiks, tagad es to vairs laikam nespētu," nosmej saimnieks. Tiesa, zināšanas par remonta laikā atklātajiem katra kabeļa un caurules ceļiem lieti noderot.

Paplašinātajā virtuvē, malkojot kafiju, Ints atminas iekārtošanas pirmos soļus: "Šo telpu noteica priedes kāpnes, jo tas bija lētāks materiāls nekā ozols." Pēc beicēšanas koka krāsa mainījusies ne uz saimniekam tīkamāko pusi, bet — neko darīt! — tai bija jāpieskaņo virtuves iekārtas tonis.

Gulta virs datorgalda


Pirmajā stāvā istaba iekārtota Inta dēlam. "Daudz braucot pa pasauli, redzu — tur ir pieņemamas dizaina un cenas attiecības," saimnieks rāda iekārtojumu. Virs datorgalda slejas puiša gulta — IKEA komplekts. Dienas laikā tēvs un dēls no drauga aizlienētā busiņā tikuši uz Somiju, jau iepriekš pasūtot katalogā noskatīto, tajā pašā dienā saņēmuši pirkumu un atgriezušies mājās.

Pa kāpnēm uz otro stāvu nokļūstam pa Inta paša griestos izzāģēto caurumu. Pirms 10 gadiem bēniņos dzīvoja baloži, tika žāvētas drēbes, mudžēt mudžēja kabeļi. Tagad te vienā istabā ir desmitgadīgas princeses rotaļu valstība, otrā — daudzfunkcionāla vecāku istaba.

"Te ir sporta sols, var hanteles celt, klarneti spēlēt, gulēt, skatīties televizoru, lasīt grāmatas," uzskaita Ints. Te var arī pa jumta logu lūkoties zvaigznēs. Saimnieks atklāj, ka pilnmēness naktīs šis romantiskais akcents traucējot, tomēr no šāda loga nāk nesalīdzināmi svaigāks gaiss nekā pirmo stāvu iemītniekiem. Arka pie gultas radusies praktisku, ne dekoratīvu iemeslu dēļ: "Vietu starp diviem skursteņiem negribējām taisīt ciet, izdomājām šādi!" Vēlme pēc plašuma likusi noskaust piecus kvadrātmetrus otrā stāva tualetei, bet tagad gan Dālderi tik ļoti necīnītos par centimetriem — funkcionalitāti novērtē ar gadiem.

Špikots no studentiem


"Parīzes centrā ir tik šauri dzīvoklīši, Ņujorkā — vispār nerunāsim!" šaurības nosacītību iezīmē Ints. Viņš idejas dzīvoklim smēlies ārzemju ceļojumos. "Kad atgriezos Latvijā, sapratu, ka visu ietekmē pieejamība un finansiālās iespējas," secina Ints, "pēcpadomju izgudrotāju veidā viss bija jāizdomā pašam."

Televizors novietots uz paštaisīta plauktiņa, kurš nošpikots kādā studentu dzīvoklī Vācijā: "Uz ātru roku var uztaisīt — vajadzīgi fibobloki, uz tiem uzliek stikla plāksnes, pašizmaksa ap 10 latiem. Neteikšu, ka es par to būtu sajūsmā, bet tas ir ātrs variants." Pašu salikti skapīši, pašu krāsotas sienas, pirmo reizi mūžā Inta paša liktais parkets — visapkārt.

Plašumu Ints mēģinājis panākt arī ar balti krāsotām sienām. Ģimenei patīk "baltas sienas dažādos toņos un faktūrās", jo tās rada gaišumu un lieliski izceļ detaļas. To Dālderi vēlētos arī jaunā mājā — ideja lolota gadus divus, taču pagaidām viņus attur nepatika pret satiksmes sastrēgumiem, kas ik dienu būtu neizbēgami ceļā uz darbu Rīgas centrā. Šeit meitai skola pāri ceļam, dēlam — sešu minūšu velosipēda brauciena attālumā. Par spīti dzīvokļa šarmam, atvadoties Ints saka: "Sarunājam nākamo tikšanos pēc gada, domāju, jaunā mājā!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko