Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Īstais laiks atvēlēt zivīm vietu ģimenes ēdienkartē

Es piederu cilvēkiem, kas zivi varētu ēst rītā, pusdienā un vakarā. Domubiedreni sastopu restorāna Symposium šefpavāres Inetas Grēniņas personā. Viņa smej, ka pašlaik mūsu "reņģēdāju tauta" var rīkot gardus un vieglus mielastus pat par nelielu naudu. Pēc Dienas lūguma šefpavāre gatavoja trīs ēdienus no tirgū iegādātajām zivīm - svaigas mencas, salakām un kūpināta brekša. Ineta ieteica skrupulozi nesekot receptēs ieteiktajām garšvielām, bet brīvi rīkoties ar to, kas atrodas virtuves plauktā.4

***

Zivju zupa ar sviestmaizēm

VAJADZĒS (4 personām):

1 breksi vai jebkuru kūpinātu zivi, 1 vidēju sīpolu, 1-2 ķiploka daivas, 1 avokado,

citronu, 2 ēd.k. majonēzes ar sasmalcinātu baziliku,

600 g kartupeļu, 100 g saldā krējuma, koriandru,

maizes škēles

Kūpinātu zivi atdala no asakām. No zivs filejas gatavo masu maizītei, bet asakas izmanto buljonam.

Zivs asakas, galvu, spuras un asti vāra ūdenī aptuveni 10 min, tad buljonu caur sietiņu izkāš. Tam pievieno iepriekš apceptas selerijas, smalki sagrieztus kartupeļus un burkānus. Selerijas kāts, fenhelis un puravs buljonam piešķirs labāku garšu. Var pievienot arī citrona sulu un sāls vietā - zivju mērci (nopērkama lielveikalos). Pēc 15 min buljonu izkāš. Buljonā vārītos dārzeņus samaļ blenderī, tad pievieno saldo krējumu un lej šķīvjos!

Maizītēm

Uz pannas vai tosterī apgrauzdē maizes šķēlītes. Ar dakšiņu saspaida avokado, pievieno citrona sulu, majonēzi ar baziliku, sakapātu pētersīli un spinātus. Masu kārto uz maizītēm.

***

Cepta menca ar lēcām

VAJADZĒS (4 personām):

1 mencu bez galvas

1 vidēji lielu sīpolu

4 ķiploka daivas

1 ēd.k. eļļas

1 tējk. sakapātu pētersīļu

1 vidēju selerijas sakni

100 g ķiršu tomātu

50 ml saldā krējuma

1 tējk. sviesta

300 g lēcu

2 burkānus

½ tējk. kartupeļu cietes

lauru lapu, kariju, kurkumu, smaržīgos piparus pēc garšas

Mērce

Svaigai mencai atdala fileju no asakām. Sviestā apcep zivju asakas, ripiņās sagrieztu sīpolu, sasmalcinātas vai veselas ķiploka daiviņas, sagrieztu burkānu un atgriezumus no selerijas saknes un kātiem. Pēc aptuveni 5 min izņem asakas, apceptajiem dārzeņiem pievieno 1 litru ūdens un uz mazas uguns tvaicē aptuveni pusstundu. Buljonā 5 min blanšē ripās sagrieztu selerijas sakni, tad izņem un noliek traukā - to pasniegs kopā ar lēcām.

Zivs buljonu izkāš caur sietiņu, pievieno saldo krējumu, sāli, kurkumu, kariju, zaļumus un aptuveni 1/2 tējk. aukstā ūdenī izšķīdinātas kartupeļu cietes. Lēni maisa, līdz mērce sabiezē.

Lēcas

Sakarsē olīveļļu, tajā apcep smalki sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiplokus, pievieno lēcas un pārlej ar ūdeni. Ūdenim jābūt divreiz vairāk nekā lēcām! Visu tvaicē uz mazas uguns 20 min. 2-3 min pirms lēcas gatavas pievieno sagrieztus tomātus un seleriju kātus.

Menca

Mencas fileju cep (vislabāk olīveļļā) uz pannas vai cepeškrāsnī 5-10 min, pievienojot garšvielas pēc vajadzības.

Uz šķīvja kārto lēcas, virsū liek zivi, pārlej mērci. Dekorē ar blanšēto selerijas sakni, ķiršu tomātu pusītēm.

***

Salakas ar fenheļu unsarkano biešu salātiem

VAJADZĒS (4 personām):

1 kg svaigu salaku

3 ēd.k. baltvīna etiķa

2 vidējas sarkanās bietes

1 citronu

4 paipalu olas

salātu galviņu

1 fenheli

cukuru

sāli

olīveļļu

kaltētu timiānu

2-4 ēd.k. miltu

Izķidā salakas, apviļā miltos, kuram pievienots sāls, malti melnie pipari, un liek zivis cepties uz sakarsētas pannas.

Sagatavo marinādi no 5 tējk. baltvīna etiķa, sāls šķipsnas, cukura, timiāna un 10 tējk. olīveļļas. Kad salakas izcepušās, tām pārlej marinādi.

Bietes izvāra, sagriež šķēlēs, pieliek plāni sagrieztu fenheli, pievieno citrona sulu, sāli, cukuru. Ceptās salakas pasniedz ar svaigiem lapu salātiem, bietēm un fenheli, dekorē ar pārgrieztu paiplalu olu pusītēm. Virsū uzpilina citrona sulu un nedaudz olīveļļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko