***
Zivju zupa ar sviestmaizēm
VAJADZĒS (4 personām):
1 breksi vai jebkuru kūpinātu zivi, 1 vidēju sīpolu, 1-2 ķiploka daivas, 1 avokado,
citronu, 2 ēd.k. majonēzes ar sasmalcinātu baziliku,
600 g kartupeļu, 100 g saldā krējuma, koriandru,
maizes škēles
Kūpinātu zivi atdala no asakām. No zivs filejas gatavo masu maizītei, bet asakas izmanto buljonam.
Zivs asakas, galvu, spuras un asti vāra ūdenī aptuveni 10 min, tad buljonu caur sietiņu izkāš. Tam pievieno iepriekš apceptas selerijas, smalki sagrieztus kartupeļus un burkānus. Selerijas kāts, fenhelis un puravs buljonam piešķirs labāku garšu. Var pievienot arī citrona sulu un sāls vietā - zivju mērci (nopērkama lielveikalos). Pēc 15 min buljonu izkāš. Buljonā vārītos dārzeņus samaļ blenderī, tad pievieno saldo krējumu un lej šķīvjos!
Maizītēm
Uz pannas vai tosterī apgrauzdē maizes šķēlītes. Ar dakšiņu saspaida avokado, pievieno citrona sulu, majonēzi ar baziliku, sakapātu pētersīli un spinātus. Masu kārto uz maizītēm.
***
Cepta menca ar lēcām
VAJADZĒS (4 personām):
1 mencu bez galvas
1 vidēji lielu sīpolu
4 ķiploka daivas
1 ēd.k. eļļas
1 tējk. sakapātu pētersīļu
1 vidēju selerijas sakni
100 g ķiršu tomātu
50 ml saldā krējuma
1 tējk. sviesta
300 g lēcu
2 burkānus
½ tējk. kartupeļu cietes
lauru lapu, kariju, kurkumu, smaržīgos piparus pēc garšas
Mērce
Svaigai mencai atdala fileju no asakām. Sviestā apcep zivju asakas, ripiņās sagrieztu sīpolu, sasmalcinātas vai veselas ķiploka daiviņas, sagrieztu burkānu un atgriezumus no selerijas saknes un kātiem. Pēc aptuveni 5 min izņem asakas, apceptajiem dārzeņiem pievieno 1 litru ūdens un uz mazas uguns tvaicē aptuveni pusstundu. Buljonā 5 min blanšē ripās sagrieztu selerijas sakni, tad izņem un noliek traukā - to pasniegs kopā ar lēcām.
Zivs buljonu izkāš caur sietiņu, pievieno saldo krējumu, sāli, kurkumu, kariju, zaļumus un aptuveni 1/2 tējk. aukstā ūdenī izšķīdinātas kartupeļu cietes. Lēni maisa, līdz mērce sabiezē.
Lēcas
Sakarsē olīveļļu, tajā apcep smalki sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiplokus, pievieno lēcas un pārlej ar ūdeni. Ūdenim jābūt divreiz vairāk nekā lēcām! Visu tvaicē uz mazas uguns 20 min. 2-3 min pirms lēcas gatavas pievieno sagrieztus tomātus un seleriju kātus.
Menca
Mencas fileju cep (vislabāk olīveļļā) uz pannas vai cepeškrāsnī 5-10 min, pievienojot garšvielas pēc vajadzības.
Uz šķīvja kārto lēcas, virsū liek zivi, pārlej mērci. Dekorē ar blanšēto selerijas sakni, ķiršu tomātu pusītēm.
***
Salakas ar fenheļu unsarkano biešu salātiem
VAJADZĒS (4 personām):
1 kg svaigu salaku
3 ēd.k. baltvīna etiķa
2 vidējas sarkanās bietes
1 citronu
4 paipalu olas
salātu galviņu
1 fenheli
cukuru
sāli
olīveļļu
kaltētu timiānu
2-4 ēd.k. miltu
Izķidā salakas, apviļā miltos, kuram pievienots sāls, malti melnie pipari, un liek zivis cepties uz sakarsētas pannas.
Sagatavo marinādi no 5 tējk. baltvīna etiķa, sāls šķipsnas, cukura, timiāna un 10 tējk. olīveļļas. Kad salakas izcepušās, tām pārlej marinādi.
Bietes izvāra, sagriež šķēlēs, pieliek plāni sagrieztu fenheli, pievieno citrona sulu, sāli, cukuru. Ceptās salakas pasniedz ar svaigiem lapu salātiem, bietēm un fenheli, dekorē ar pārgrieztu paiplalu olu pusītēm. Virsū uzpilina citrona sulu un nedaudz olīveļļas.