Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 20. novembris
Anda, Andīna

Kā dārzenis rabarbers izmantojams kūkās un mērcēs

Par rabarberiem runā dažādi. Tiem, kuriem rabarberi negaršo, ar savu sejas izteiksmi vien izrāda attieksmi pret kātiem. Rabarberu atbalstītāji jūsmo par maigi rozā nokrāsu un atsvaidzinoši skābo garšu, kas atgādina pavasari un vecmāmiņas dārza idilli. Vincenta pavāri pirmos rabarberus nokraukšķina tāpat.

Nomizo kātus, iebāž cukurtraukā un, skābenai sulai šķīstot, apēd. Nu kā neēdīsi, ja pirms tam boss Mārtiņš Rītiņš visiem pastāsta, kā viņa mamma taisījusi rabarberu alu. "Mēs nekad nevarējām sagaidīt, kad tas ir gatavs un izdzērām jau pirms tam." Pavāre Ilze Liepiņa kā pirmo rabarberu ēdienu atceras rabarberu ķīseli. Tagad Mārtiņš arī viņai iemācījis, ka no skābenā rabarbera netaisa tikai desertus, bet tos izmanto mērcēs pie zivju un gaļas ēdieniem. Vincentā rabarberus var baudīt sautētus kopā ar zivi vai saldiem augļiem kompota veidā un, protams, pīrāgos.


Rabarbers ir izcēlies Sibīrijā un līdz XVIII gadsimtam to visbiežāk izmantoja medicīniskiem nolūkiem. Tad, kad plaši sāka izmantot rafinēto cukuru, pavāriem ienāca prātā tieši ar to savaldīt rabarbera spēcīgo viskozitāti. Kara laikā, ņemot vērā, ka cukura piegādes bija ļoti ierobežotas, cilvēki bija spiesti ēst tāpat un tāpēc lēnām šo dārzeni atstāja nebūtībā.

Lieliska ir rabarbera un zemeņu savienība. Rabarberu un zemeņu sezona pārklājas un dārzenis ar ogu ideāli sader kopā. Rabarberu skābums izceļ zemeņu smaržu un garšu, un šī gada jaunā recepte, kas Vincentā ir padomā, ir rabarberi un zemenes kopā ar apsvilinātu jūras ķemmīti.

Vincenta rabarberi nāk no Ķekavas Anniņas dārza un pašas pirmās zemenes no Aivara Ansona saimniecības Ataugām.

Atzīmējiet arī savos plānotājos, ka bioloģiskos rabarberus un ne tikai tos varēs iegādāties nākošajā zemnieku un Slow Food tirgū Berga Bazārā sestdien, 24.maijā.

***

Apsvilināta jūras ķemmīte ar rabarberu un selerijas kātu relišu


Relišam vajadzēs

1 rabarbera kātu

1 selerijas kātu

Abus kātus nomizo un ļoti smalki sagriež. Iemarinē pirmā spieduma olīveļļā, nedaudz pievienojot jūras sāli.

Lēni vārītiem rabarberiem

100 ml rabarberu

50 ml grenadīna sīrupa un pievieno (tas rabarberus iekrāsos rozīgi sarkanus).

Rabarberus iemarinē rabarberu sulā un grenadīnā. Notur vienu stundu. Izņem no sīrupa. Sīrupu uzvāra, nedaudz atdzesē un tad tajā liek marinētos rabarberus. Rabarberiem ir jāpaliek mīkstiem, bet tie nedrīkst izšķīst.

Jūras ķemmīti apsvilina no abām pusēm un pasniedz ar sīrupā noturēto rabarberu un selerijas kātu un rabarberu relišu.

***

Rabarberu kūka kājām gaisā


Vajadzēs

1 krūzi brūnā cukura

½ krūzi sviestu

300 g rabarberu (notīrītus un sagrieztus)

Kūkai

3 krūzes miltu

6 ēd.k. rīvētu mandeļu

¾ tējk. cepamo pulveri

½ tējk. sāli

1 ¾ krūzes cukura

1 krūzi sviesta

4 lielas olas

¾ krūzes skābā krējuma

¾ tējk. vaniļas esences

Ja tradicionālajai plātsmaizei rabarberus liek virsū, tad šīs kūkas gatavošanas princips ir - otrādi. Karamelei. Sviestu kopā ar brūno cukuru izkausē pannā, kamēr masa sāk burbuļot. Masu lej cepamajā pannā un uz tās izkārto rabarberus vienā kārtā. Uzsilda krāsni līdz +160 grādiem. Sajauc kopā miltus, mandeles un sāli lielā bļodā. Citā bļodā saputo kopā cukuru un sviestu, kamēr cukurs izkusis un masa viegla, gaisīga. Pa vienai pievieno olas, kārtīgi ieputojot. Ieputo vaniļas esenci. Pievieno sausās sastāvdaļas. Tad pakāpeniski pievieno skābo krējumu un gatavo masu pārlej pāri rabarberiem. Cep kūku tik ilgi, kamēr iedurot koka irbulīti, tas nāk ārā tīrs (apmēram 1 stundu 15 minūtes). Apdzesē desmit minūtes. Apgriež kūku tā, lai rabarberi ir virsū. Pasniedz istabas temperatūrā.

***

Rabarberu - ingvera čatnijs


Vajadzēs

2 tējk. olīveļļu

2 šalotes sīpolus (nomizotus un sasmalcinātus)

2 ķiploka daiviņas (nomizotas un sasmalcinātas)

2 krūzes apelsīnu sulu

2 ēd.k. sarīvētu ingveru

1 krūzi cukura

4 krūzes rabarberus (nomizotus un sagrieztus daiviņās)

2 tējk. rīsu etiķi

nedaudz sāls

Uzsilda olīveļļu katlā uz vidējas uguns. Pievieno šalotes sīpolus un ķiplokus un sasautē, kamēr mīksti, apmēram divas minūtes. Pievieno ingveru un maisot sautē 45 sekundes. Pievieno apelsīnu sulu un cukuru - uzvāra. Samazina liesmu un atstāj viegli burbuļoties. Pievieno rabarberus un vāra, kamēr rabarberi ir mīksti, bet ne izšķīduši (apmēram 12 minūtes).

***

Marinēti rabarberi


Vajadzēs

1 krūzi ūdens

1 krūzi ābolu sidra (etiķi)

1 ēd.k. jūras sāls

1 ½ krūzi cukura

1 svaigu ingvera zaru (nomizotu un sagrieztu)

4 kaltētus čilli piparus

1 tējk. krustnagliņu

500 g rabarberu

Sajauc kopā etiķi, ūdeni, sāli un cukuru katlā. Uzvāra, kamēr sāls un cukurs ir izkusis. Pievieno krustnagliņas, ingveru un čilli piparus. Pavāra vienu minūti. Rabarberus liek sterilizētā burkā.Tiem pāri pārlej karsto marinādi, lai pilnībā ir nosegts. Aizver ciet un liek atdzesēties.

Šos marinētos rabarberus var pasniegt ar sieriem, pastētēm vai augstajām gaļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko