Nomizo kātus, iebāž cukurtraukā un, skābenai sulai šķīstot, apēd. Nu kā neēdīsi, ja pirms tam boss Mārtiņš Rītiņš visiem pastāsta, kā viņa mamma taisījusi rabarberu alu. "Mēs nekad nevarējām sagaidīt, kad tas ir gatavs un izdzērām jau pirms tam." Pavāre Ilze Liepiņa kā pirmo rabarberu ēdienu atceras rabarberu ķīseli. Tagad Mārtiņš arī viņai iemācījis, ka no skābenā rabarbera netaisa tikai desertus, bet tos izmanto mērcēs pie zivju un gaļas ēdieniem. Vincentā rabarberus var baudīt sautētus kopā ar zivi vai saldiem augļiem kompota veidā un, protams, pīrāgos.
Rabarbers ir izcēlies Sibīrijā un līdz XVIII gadsimtam to visbiežāk
izmantoja medicīniskiem nolūkiem. Tad, kad plaši sāka izmantot
rafinēto cukuru, pavāriem ienāca prātā tieši ar to savaldīt
rabarbera spēcīgo viskozitāti. Kara laikā, ņemot vērā, ka cukura
piegādes bija ļoti ierobežotas, cilvēki bija spiesti ēst tāpat un
tāpēc lēnām šo dārzeni atstāja nebūtībā.
Lieliska ir rabarbera un zemeņu savienība. Rabarberu un zemeņu sezona pārklājas un dārzenis ar ogu ideāli sader kopā. Rabarberu skābums izceļ zemeņu smaržu un garšu, un šī gada jaunā recepte, kas Vincentā ir padomā, ir rabarberi un zemenes kopā ar apsvilinātu jūras ķemmīti.
Vincenta rabarberi nāk no Ķekavas Anniņas dārza un pašas pirmās zemenes no Aivara Ansona saimniecības Ataugām.
Atzīmējiet arī savos plānotājos, ka bioloģiskos rabarberus un ne tikai tos varēs iegādāties nākošajā zemnieku un Slow Food tirgū Berga Bazārā sestdien, 24.maijā.
***
Apsvilināta jūras ķemmīte ar rabarberu un selerijas kātu relišu
Relišam vajadzēs
1 rabarbera kātu
1 selerijas kātu
Abus kātus nomizo un ļoti smalki sagriež. Iemarinē pirmā spieduma olīveļļā, nedaudz pievienojot jūras sāli.
Lēni vārītiem rabarberiem
100 ml rabarberu
50 ml grenadīna sīrupa un pievieno (tas rabarberus iekrāsos rozīgi sarkanus).
Rabarberus iemarinē rabarberu sulā un grenadīnā. Notur vienu stundu. Izņem no sīrupa. Sīrupu uzvāra, nedaudz atdzesē un tad tajā liek marinētos rabarberus. Rabarberiem ir jāpaliek mīkstiem, bet tie nedrīkst izšķīst.
Jūras ķemmīti apsvilina no abām pusēm un pasniedz ar sīrupā noturēto rabarberu un selerijas kātu un rabarberu relišu.
***
Rabarberu kūka kājām gaisā
Vajadzēs
1 krūzi brūnā cukura
½ krūzi sviestu
300 g rabarberu (notīrītus un sagrieztus)
Kūkai
3 krūzes miltu
6 ēd.k. rīvētu mandeļu
¾ tējk. cepamo pulveri
½ tējk. sāli
1 ¾ krūzes cukura
1 krūzi sviesta
4 lielas olas
¾ krūzes skābā krējuma
¾ tējk. vaniļas esences
Ja tradicionālajai plātsmaizei rabarberus liek virsū, tad šīs kūkas gatavošanas princips ir - otrādi. Karamelei. Sviestu kopā ar brūno cukuru izkausē pannā, kamēr masa sāk burbuļot. Masu lej cepamajā pannā un uz tās izkārto rabarberus vienā kārtā. Uzsilda krāsni līdz +160 grādiem. Sajauc kopā miltus, mandeles un sāli lielā bļodā. Citā bļodā saputo kopā cukuru un sviestu, kamēr cukurs izkusis un masa viegla, gaisīga. Pa vienai pievieno olas, kārtīgi ieputojot. Ieputo vaniļas esenci. Pievieno sausās sastāvdaļas. Tad pakāpeniski pievieno skābo krējumu un gatavo masu pārlej pāri rabarberiem. Cep kūku tik ilgi, kamēr iedurot koka irbulīti, tas nāk ārā tīrs (apmēram 1 stundu 15 minūtes). Apdzesē desmit minūtes. Apgriež kūku tā, lai rabarberi ir virsū. Pasniedz istabas temperatūrā.
***
Rabarberu - ingvera čatnijs
Vajadzēs
2 tējk. olīveļļu
2 šalotes sīpolus (nomizotus un sasmalcinātus)
2 ķiploka daiviņas (nomizotas un sasmalcinātas)
2 krūzes apelsīnu sulu
2 ēd.k. sarīvētu ingveru
1 krūzi cukura
4 krūzes rabarberus (nomizotus un sagrieztus daiviņās)
2 tējk. rīsu etiķi
nedaudz sāls
Uzsilda olīveļļu katlā uz vidējas uguns. Pievieno šalotes sīpolus un ķiplokus un sasautē, kamēr mīksti, apmēram divas minūtes. Pievieno ingveru un maisot sautē 45 sekundes. Pievieno apelsīnu sulu un cukuru - uzvāra. Samazina liesmu un atstāj viegli burbuļoties. Pievieno rabarberus un vāra, kamēr rabarberi ir mīksti, bet ne izšķīduši (apmēram 12 minūtes).
***
Marinēti rabarberi
Vajadzēs
1 krūzi ūdens
1 krūzi ābolu sidra (etiķi)
1 ēd.k. jūras sāls
1 ½ krūzi cukura
1 svaigu ingvera zaru (nomizotu un sagrieztu)
4 kaltētus čilli piparus
1 tējk. krustnagliņu
500 g rabarberu
Sajauc kopā etiķi, ūdeni, sāli un cukuru katlā. Uzvāra, kamēr sāls un cukurs ir izkusis. Pievieno krustnagliņas, ingveru un čilli piparus. Pavāra vienu minūti. Rabarberus liek sterilizētā burkā.Tiem pāri pārlej karsto marinādi, lai pilnībā ir nosegts. Aizver ciet un liek atdzesēties.
Šos marinētos rabarberus var pasniegt ar sieriem, pastētēm vai augstajām gaļām.