Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kā latvieši Pekinā pilsoņa pienākumu pildīja

Esmu nodzīvojusi Pekinā jau divas nedēļas, tomēr vēl arvien šīs pilsētas varenums liek man saprast, cik maz no tās esmu redzējusi. Daudzstāvu mājas un debesskrāpji, tilti ar neskaitāmām joslām braukšanai visos virzienos, kā  arī vietu un pieturu nosaukumi, kuri sākumā skanēja pilnīgi vienādi, tagad urda mani izpētīt šo vareno pilsētu vēl un vēl.

Kādā tādā dienā, kad biju nodevusies Pekinas kārtējai izpētei, sakontaktējos ar latviešiem te, kuri kā vēlāk izrādījās ir draugu draugi. Zināju, ka viņi studē Pekinā, tāpēc tajā vakarā paļāvos tikai uz viņu ķīniešu valodas zināšanām. Mielojoties ar ķīniešu tradicionālajām vakariņām un atceroties visādus atgadījumus, ko Ķīnā katrs jau esam piedzīvojuši, nolēmām, ka visi vēlreiz tiksimies, kad Latvijā vēlēs 11.Saeimu. Sazvanījām Latvijas vēstniecību Ķīnā un sarunājām, ka arī mēs iesim pildīt pilsoņa pienākumu.

Nedēļa paskrēja ļoti ātri un, kad noskaidroju vēstniecības adresi, paņēmu pasi un devos ceļā. Izrēķināju, ka Latvijā tajā brīdī vēlēšanu iecirkņi vēl tikai veras vāļā, kad mums Pekinā jau ir pēcpusdienas saule. Nokļūšana līdz vēstniecībai man prasīja tieši divas stundas – pusstunda ar kājām līdz tuvākajai metro stacijai, divas pārsēšanās un pusstunda ar kājām līdz pašai vēstniecībai, kura atrodas Pekinas glaunākajā rajonā - visapkārt ir viesnīcas, restorāni, parki un vēstniecības no visas pasaules. Latvijas vēstniecības darbinieki ļoti laipni izskaidroja vēlēšanu procesu, pārbaudīja pasi, iespieda zīmogu un pavadīja uz telpu, kurā  veicu savu izvēli. Parasti Latvijā balsojot, mana telpa ir tieši 1x1 metrs ar aizkariņu priekšā un daudz samestiem un neizlietotiem vēlēšanu biļeteniem uz galdiņa. Šoreiz tiku apsēdināta baltā  ādas dīvānā aiz matētām stikla durvīm, kur uz kafijas galdiņa man priekšā bija vēstniecības pildspalva, ar kuru tad arī  izdarīju savas atzīmes vēlēšanu biļetenā. Par ko balsoju, tas lai paliek uz manas sirdsapziņas, galvenais, ka esot ārzemēs, pēkšņi gribas būt īstam savas valsts patriotam un darīt visu, lai to paceltu saulītē. 

Kad biju savu aploksni iemetusi vēlēšanu urnā, arī pārējie latvieši, gan iepriekš  satiktie, gan nupat ieraudzītie, ieradās balsot. Katram tika izrādīta tāda pati cieņa kā man, un, kad arī vēstniece nonāca pie mums lejā, sajutāmies kā īsta latviešu kopiena Pekinā. Pāris kopbildes un ar gandarījumu par paveikto, devāmies satikt vēl tos, kas bija pirms mums jau sarakstā, lai kopīgi ieturētu vakariņas īstā latviešu gaisotnē.

Satiktie cilvēki Pekinā  katrs ir ar savu stāstu, kāpēc viņi ir te. Piemēram, Kārlis studē  dokturantūrā, Anna strādā bērnudārzā, Māra studē  ķīniešu medicīnu, Rihards ir apmaiņas braucienā no Londonas, Ričards te studē jau vairāk kā trīs gadus,  es pasniedzu latviešu valodu. Cik latviešu, tik stāstu. Vislielākais pārsteigums man bija apziņa, cik tomēr Latvija ir maziņa, kad pavērās vēstniecības durvis un ienāca puisis ar meiteni arī nobalsot. Ieraudzīju un uzreiz atpazinu savu skolas laiku kolēģi un draugu Andri, ar kuru nebijām tikušies vismaz pēdējos piecus gadus! Un nu satiekamies Pekinā! Acīmredzot ir jāapbrauc puse pasaules, lai uzzinātu, kā  iet bērnības draugiem.

No dažādām Pekinas pusēm esam visi sanākuši kopā, lai apzinātos, cik maza ir Latvija, jo iepriekš nekad neredzētie cilvēki izrādās ir draugu draugi un katram ar katru ir kāds kopīgs paziņa Latvijā. Likās, ka nevis atzīmējām vēlēšanu notikumu, bet svinējām sevi, savu būšanu te un apziņu, ka svešā zemē satiktais latvietis ir tikpat mīļš  un dārgs, kā draugs, ko atstāji mājās. Vai Latvija mums visiem ir mājas? Jā, arī tiem, kas te jau ir vairākus gadus. Tikai latvietis sapratīs, ko nozīmē Deju un Dziesmu svētki, kāpēc Latgale ir Zilo ezeru zeme, vai ko nozīmē Ziemassvētki latviskā  garā. Un nav jau tālu 18.novembris, lai mēs visi atkal sanāktu kopā un sajustos lepni par to, no kurienes esam nākuši un kuru vietu mēs saucam par mājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko