Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Karaļvalsts vaļā!

Kopš trādirīža ap pils pārdošanu ar kultūras ministres Helēnas Demakovas iesaistīšanos pagājis aptuveni gads. Kad pili gatavojās pārdot, vieni iebilda: mēs visu paši, lai tikai mūsu simbols netiek privātīpašniekiem, savukārt otri sprieda, ka valstij nav tādas naudas, lai pili sakoptu, un jāpārdod vien ir.

Galu galā — arī senos laikos pilīs taču dzīvoja tie, kuri to varēja atļauties! Tie, kuri nevarēja, — skatīja no tāluma vai apkalpoja. Bīskapijas pils par 1,15 miljoniem latu tomēr tika pārdota Rīgas kungiem ar ciešu norunu, ka tai jābūt pieejamai tautai. Šovasar tūristi Ēdoles pili apmeklē katru dienu. Patlaban iespējams uzkāpt pils tornī un apskatāmas pāris telpu, jo kapitālais remonts vēl būs.

Duelis Sibillas dēļ


Pils ir atkopusies. Pagalmā zied sarkanas rozes, telpas manījušas kosmētisko remontu un iekārtotas ar senlaicīgām mēbelēm, kuras no Vācijas atveduši abi īpašnieki Ivo Zonne un Kaspars Viškints. Autentisks pilī ir vien baltais galds, kas, kā liecina fotogrāfijas, Ēdolē bijis no 1911. līdz 1920.gadam, pēcāk aizvests uz Rundāles pili. Vadājot pa pili, pārvaldniece Māra stāsta, ka darāmā daudz un līdz ideālam izskatam vēl tālu. Kas pilī būs turpmāk? Māra rausta plecus. Viens skaidrs — to plānots pamatīgi atjaunot.

Ienākot pils pagalmā un ieraugot arkas, situ sev pa pieri: kur gan tās esmu redzējusi? Māra pačukst — filmā Emīla nedarbi. Te bija nabagmāja, kur Emīls vecīšus baroja ar vēžiem un aicināja uz savu dzimšanas dienu. "Tur, uz balkona, Vija Artmane stāvēja," rāda Māra. Pagalms ir vēss un spirdzinošs, balkoni zied maigi sārtos un asinssarkanos ziedos. Saulē spīd masīvais durvju kliņķis, kas kļuvis spožs no baronu pieskārieniem. Tā vien šķiet, ka tūlīt uz balkona parādīsies baronese sūnu zaļā zīda kleitā ar saulessargu pār plecu. Zaļā tāpēc, ka baronesei Sibillai tā bijusi mīļākā krāsa. Gide Zaiga stāsta, ka Sibilla bijusi ļoti skaista un viņu iekārojuši abi brāļi no Bēru dzimtas, kas te valdījusi 13 paaudzēs. Kādu dienu starp brāļiem noticis duelis. Viens uzvarējis un ieguvis Sibillu par sievu, taču ar brāļa asinīm notraipītā pils siena nodēvēta par Sarkano zāli. Vedot cauri trim atjaunotajām zālēm, Zaiga teic, ka bieži vien viesi jautājot — kā tik mazās zālītēs varēja padejot kuplajās krinolīna kleitās? Viesi mēģinot iedomāties, kā te savulaik iemītnieki dzīvojuši. Norādot uz senu sekretāru, Zaiga ieminējusies, ka griboties spalvas kātu mērkt tintē un uzrakstīt vēstuli sveču gaismā. Kāds puisēns paskatījies un ieminējies, ka, lai arī sekretārs tik mazs, ka pietiek vietas vien vēstuļu papīram, mazu portatīvo datoru tomēr te varētu uzlikt.

Vīns, āķiņķis un Beisiks


Par pils vēsturi. Gide stāsta, ka Ēdoles pils celta no 1264. līdz 1276.gadam Piltenes bīskapijas vajadzībām. Pils bijusi bruņinieku apmešanās vieta. Tieši viņi pagalmā esot izrakuši 17 metru dziļu aku. Runā, ka zem tās esot trīs ejas. Viena nedaudz atrakta, un zināms, ka no tuvējās upes pa to līdz pagrabam nogādātis vīns un šķiņķis. XVI—XX gadsimtā pilī dzīvojusi fon Bēru (der Bar — vācu val. "lācis") ģimene. Viņi apglabāti netālu no pils. Vēl nesen pili apciemojis pēdējā barona mazdēls no Vācijas.

Gadu gaitā viduslaiku pils pārveidota. Visvairāk 1835.gadā, kad tā ieguva tagadējos neogotiskos apveidus, un pēc 1905.gada, kad to nodedzināja. Līdz neatkarības gadiem pilij bijis daudz saimnieku un funkciju: pansionāts jeb nabagmāja, pasts, frizētava, policijas iecirknis ar kameru, armijas hospitālis, skola, kultūras nams, notikuši mākslinieku plenēri.

Kā spīdīgi ķirši uz putukrējuma kūkas ir divas telpas: lielgabalu būcenis un pils tornis. Lielgabalu telpa ir pavisam neliela ar biezu mūra sienu. Daudzšķautņaini griesti, izskatās, ka pie tiem pielipusi jūraszvaigzne. Tieši šīs telpas krāsns dūmvadā atrasta pastkarte, kas cara laikā sūtīta no Aizputes uz Kuldīgu.

Aiziet, kāpiens tornī! Kāds skats! Vareni! Ja man būtu gara bize, nolaistu lejā, lai kavalieri rāpjas augšup... Visticamāk, uzrāptos Beisiks. Viņš ir Ēdoles pils pastāvīgais iedzīvotājs. Runcis mīlot iekārtoties tūristu grupai pa vidu un sekot visās istabās. Pamanījis, ka fotoaparāti nav vērsti pret viņu, Beisiks apvainojoties un aizgriežoties. Karaļvalsts viesi, esiet žēlīgi un ieprieciniet diženo runci!

***

Kurp vēl doties?


Sēņo kā kungs

Garīku muiža celta XIX gs. vidū. Tajā iekārtota viesu māja un tiek audzētas šitaki sēnes. Var spēlēt tenisu, basketbolu un volejbolu, iet pirtī.

Sieksāte, Rudbāržu pag. Kuldīgas raj., tālr.29147778, 29134122

Neorokoko spa

Kalnamuižā, kur barona fon Mēdema gaitas turpina Sesku dzimta, iespējams rīkot greznas viesības, gardi paēst restorānā, ļauties spa procedūrām, apskatīt pienrūpniecības muzeju.

Sieksāte, Rudbāržu pag., Kuldīgas rajons, tālr. 26518660,

info www.kalnamuiza.lv

Gudrais jūgendstils

Savulaik Kuldīgas rajona Pelču muižā dzīvojis firsts fon Līvens, kuram bijusi vannas istaba ar iegremdētu baseinu, grāmatu skapji, apsildīti ar silto gaisu, un pašam sava vingrotava. Patlaban ēkā ir Pelču pamatskola. Info www.pilis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko