Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Kārdinošas zupas. Arī saldās

Latvietis pieradis ēst zupu kā pirmo ēdienu. Der pamēģināt kā otro un arī kā saldo ēdienu

Garšas kārpiņas vienmēr atsaucas kārdinošas zupas baudījumam. Karsta vai auksta, veģetāra vai gaļas, bieza vai plānāka zupa — tautā jau populārajā zupu restorānā Tikai karotes izvēloties kādu no tām, vīlies nebūs neviens. Droši saku — ar vienu zupas porciju paēdis būs dižs vīra cilvēks, dāmām pilnīgi pietiks ar pusporciju. Tas Tikai karotēs, bet zupu restorāna šefpavāre Kristīne Devjateņa iesaka mājās likt uz plīts lielo grāpi. Gan jau katrs iestrēbs pa viruma šķīvim arī starp ēdienreizēm. Viņa piedāvā vienkāršas zupu receptes ģimenes pusdienām, bet — kur teikts, ka zupu nevar ēst arī brokastīs vai vakariņās?

Gadās, ka kāds no ģimenes locekļiem pavisam noteikti no zupas atsakās vai, teiksim, konservatīvais dzīvesbiedrs kategoriski neuzskata par ēdamu piena dārzeņu vai mandarīnu zupu. Nu un? Vīrs domā, sieva dara. Tā tas bijis no laika gala. Izvāriet iecerēto virumu, celiet galdā un, žēli pasmaidot, sakiet — neko citu šovakar vairs negaidiet! Izsalkums nav brālis. Ticiet man — konservators nogaršos vienīgo ēdienu, pēc tam paņems vēl porciju un varbūt vēl arī trešo. Tikai nenostājieties uzvarētājas pozā, sak, — ko es teicu! Vienkārši pasakiet paldies par sapratni un pajautājiet, kad vīrs tikko nogaršoto atkal gribētu redzēt galdā.

***

Biezpiena un valriekstu zupa


4 personām VAJADZĒS:

1,5 l kefīra

200 g 9% biezpiena

500 g svaigu gurķu

500 g svaigu tomātu

200 g redīsu

50 g diļļu

300 g valriekstu

30 g sviesta

melnos piparus un sāli

Valriekstus apcep sviestā kopā ar smalki sakapātām dillēm, liek atdzesēt. Kefīru sablenderē kopā ar biezpienu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Svaigus gurķus un tomātus sagriež salmiņos, redīsus — pusgredzenos.

Šādi sagatavotos dārzeņus pievieno sablenderētam kefīram ar biezpienu.

Zupu lej bļodā, virsū uzber apceptos valriekstus.

***

Ratatuja zupa

4 personām VAJADZĒS:

1 vistas stilbu, 500 g baklažānu,

500 g cukini, 300 g paprikas, 300 g sīpolu,

300 g tomātu, 20 g pētersīļu, 3 daiviņas ķiploku, ¼ tējk. sausā bazilika, 50 g sviesta,

sāli, graudu piparus, lauru lapu buljonam

No vistas stilba vāra buljonu. Kad stilbs jau mīksts, izņem to no buljona un liek atdzesēt. Buljonu izkāš caur sietu.

Sviestā apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus un salmiņos sagrieztu papriku.

Apcepumu pievieno buljonam, ļauj tam uzvārīties, tad pievieno vidēja lieluma kubiņos sagrieztus cukini un baklažānus un smalki sakapātus pētersīļus un baziliku.

Visu vāra trīs minūtes, tad pievieno vidēja lieluma kubiņos sagrieztus tomātus un visu vāra uz maigas uguns piecas minūtes.

Zupu pasniedz ar krējumu.

***

Mandarīnu zupa

4 personām VAJADZĒS:

1 l mandarīnu kompota

0,2 l apelsīnu sulas

20 g kartupeļu cietes

100 g cukura

400 g šokolādes saldējuma

nedaudz piparmētru lapiņu

Mandarīnu kompotu, no kura izņemti mandarīni, apelsīnu sulu un cukuru uzvāra. Kartupeļu cieti izšķīdina aukstā ūdenī un pievieno mandarīnu kompotam un apelsīnu sulai. Ļauj šķidrumam nedaudz uzvārīties, tad ņem nost no plīts un dzesē aptuveni

stundu. Kad atdzisis, pievieno mandarīnus no kompota un liek ledusskapī vēl uz stundu.

Pasniedz ar šokolādes saldējumu.

Dekorē ar piparmētru lapiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko