Latvijas Nacionālā vēstures
muzeja svētdienu cikla "Tikšanās pilī" pasākumu ietvaros muzeja
speciālisti iepazīstina ar dažādām tēmām, skarot arheoloģijas
un etnogrāfijas, numismātikas un vēstures pētniecības problemātiku.
11. decembrī plkst.
12.00 Mag. hist. Sanita Stinkule, LNVM Vēstures departamenta
Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja, piedāvā stāstījumu
un vizuālo materiālu par tēmu Ko un kā latvietis ēda senāk.
Ziemas ēdieni.
Cilvēks jau izsenis mācījies
iegūt sev iztikas līdzekļus no dabas. Sākotnēji pārtika no zivīm,
medījumiem un dabā iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem,
ogām un riekstiem, vēlāk iemācījās apstrādāt zemi un pieradināt
lopus. Naturālā saimniecība bez lielām izmaiņām Latvijas teritorijā
pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gadsimta
sākumam.
Kāds bija latviešu zemnieku
uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sev nodrošināt
pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeli,
gurķi, salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens?
To visu varēs uzzināt S.Stinkules priekšlasījumā.
Muzejā par draudzīgu cenu
vēl iegādājami arī divi pieprasīti izdevumi par šo pašu tēmu:
"Latviešu tradicionālie ēdieni. Ko un kā ēda senāk" /Sast.
I. Heinola,
S. Stinkule (31 lpp., ilustrēta); un "Latviešu tradicionālā virtuve",
rakstu krājums./Sast. S. Stinkule (127 lpp., ilustrēta).
Pasākumi notiek Latvijas
Nacionālā vēstures muzeja konferenču zālē Rīgā, Pils laukumā
3, Rīgas pils 3. stāvā.
Svētdienas cikla "Tikšanās
pilī" nākamais priekšlasījums notiks 18. decembrī plkst.
12.00. Tēma - "Vēlreiz par Lielvārdes jostu". Autore un vadītāja
- LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze
Ziņģīte.
Pievienoto attēlu anotācijas:
Attēlos:
1. Launags. Cēsu apriņķa Raunas pagasta
"Mākoņu" mājas. Fotogrāfs M. Pluka. 1928. gada 17. jūlijs.
No LNVM krājuma.