Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvijā - tiesibas, Flandrijā – pienākums

23.jūlijā mēs ar ģimeni apciemojām Brisseli. Iemesls bija nopietns – mums bija jāizsaka savs viedoklis atlaist Saemu vai nē.  Ceļš līdz vēlēšanu iecirknim Nr.1017 aiņēma 1 stundu un 24 minūtes (tik pat atpakaļ). Vīrs visu ceļu pukojas – kam tas mūsu viedoklis vajadzīgs, vienalga nekas nemainīsies, vienalga visi portfeļi jau sen sadalīti, būs tikai nākamais teātris, kuru jau rIebjās skatīties.

Mūsu ģimenei ir pamats dusmoties uz mūsu politiķiem. Virkne  grozījumu nodokļu likumdošanā darīja turpmāk neiespējamu mūsu vēlmi  gan mūsu darbiniekus, strādājošus Eiropā saglabāt Latvijas uzņēmumā (tas nozīmē, arī Latvijā), gan pašiem nopelnīt, gan valstij nodokļus samaksāt. Tagad mūsu bijušie 48 darbinieki  strādā pie mūsu bijušajiem partneriem, maksā nodokļus ne Latvijai un domā par to,  kā pārvilkt savu ģimeni  šaipusē.

Pēc  tautas nobalsošanas rezultātu paziņošanas pēkšņi  kā no jauna ieklausījos, ko saka mūsu Valsts  prezidents. Viņš cer, ka arī vēlēšanās 17.septembrī  mūsu tauta būs tik pat aktīva un paudīs savu viedokli par to, kam uzticēt valsts pārvaldīšanu. Te, Flandrijā, jūs nekad nedzirdēsiet vārdus „Es ceru, ka jūs piedalīsities vēlēšanās”!  Jo tas, kas Latvijā ir tiesības, Flandrijā  ir pienākums.

Nezinu, no kura brīža, bet Flandrijā  likums par vēlēšanām skaidri un gaiši pasaka, ka katram pilsonim ir pienākums piedalīties vēlēšanās!  Ja pilsonis bez  nopietna iemesla nav piedalījies vēlēšanās, viņam vai nu ir jāsamaksā  500 eiro soda nauda (pašvaldibai) vai arī janostrādā sabiedrības labā 120 stundas.

No kura brīža cilvēks skaitās pilsonis un ir balsstiesīgs? Beļģijas pilsonību dzīvojošie Flandrijā  var iegūt  vairākos veidos. Piedzimstot ar noteikumu, ka  vismaz viens no vecākiem ir Beļģijas pilsonis. Apprecoties ar Beļgijas pilsoni un nodzīvojot laulībā šajā valstī 3 gadus.  Immigrantiem , kuri nevēlas precēties ar vietējiem iedzīvotājiem,  ir divas iespējas tikt pie tiesībām piedalīties vēlēšanās  – viena no tām automātiskā. Nodzīvojot legāli trīs gadus Beļģijā, strādājot un maksājot nodokļus un ja arī šai personai  nav bijusi negatīva saskarsme ar policiju (pretendents  šo triju gadu laikā nav  pārkāpis Beļģijas likumus), var rakstīt iesniegumu Beļģijas pilsonības iegūšanai, tad  būs jākārto valodas eksāmens (jāpārvalda vismaz pamatlīmenis) un jākarto tests par Beļgijas valsti. Ja cittautietis  legāli nodzīvo Beļģijā 7 gadus, strādā, maksā nodokļus un šo gadu laikā nenonāk par pārkapumiem policijas redzeslokā  , tam tiks piešķirta  Beļgijas pilsonība... automātiski (bez eksāmeniem) un no šī brīža, ja pilsonības ieguvējs ir  pilngadīgs un pieskaitāms, viņam būs  jauzņemās atbildība par to, kas notiek valstī, kuras pilsonis viņš tagad ir.

Katram no mums ir neskaitāmi daudz iemeslu, lai sekojošās vēlēšanās nepiedalītos. Un tikai viens iemesls, lai piedalītos, un šis iemesls ir atbildiba par to, kas notiek mūsu zemē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko