Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lelde Stumbre: Izslēdz gaismu!

Jā, skan ne sevišķi labi - izslēdz gaismu. Gaisma ir tieši tā dabas parādība, kas cilvēku iedvesmo un atmodina lieliem, skaistiem darbiem. Mēs dzīvojam klimatiskajā zonā, kur gaismas gandrīz pusgadu ir par maz. Tad ņemam talkā elektrību. Elektrība ir atjaunojams dabas resurss, un ir laimīgas valstis, kur to var tērēt, cik vien sirds vēlas. Pie mums nez kādēļ tā nav un cenas par elektrību aug tik briesmīgā ātrumā, ka nav vairs pat spēka tām izsekot. Tu tikai vienkārši maksā.

Tomēr izeja ir no jebkuras situācijas, arī no augošo rēķinu purva var atrast saulainu taciņu. Protams, taupot.

Es sāku ar parasto kvēlspuldžu nomaiņu pret energoefektīvajām. Pamazām, pa vienai vien, sākot ar telpām, kurās mani mājinieki uzturas visbiežāk, - virtuvi, vannasistabu, dzīvojamām istabām, priekšnamu. Jā, tās ir dārgākas, toties kalpo krietni ilgāk un patērē mazāk enerģijas. Tad aptvēru, ka nopērkamas lampas ar dažādiem gaismas intensitātes līmeņiem. Tad uzzināju, ka mazās gaismas diodes patērē vismazāko enerģijas daudzumu, bet viena tāda diode der gandrīz desmit gadus. Tad sapratu, ka pie ārdurvīm var ierīkot lampas ar fotosensoriem, kas iedegas tikai, reaģējot uz kustību, un pašas izslēdzas. Tad sabijos, kad uzzināju, ka jebkura sarkana signāllampiņa pie dažādiem aparātiem, kaut arī tie it kā ir izslēgti, joprojām patērē manu dārgo elektroenerģiju. Tātad - visi datori un televizori pa nakti jāizslēdz! Un, protams, staigāju pa māju saukdama: izslēdz gaismu!

Elektroenerģija tiek tērēta arī siltumam, un arī šo tēriņu var samazināt. Pavasaris tuvojas, tas nu tā kā būtu skaidrs. Saule spīd arvien siltāk, tādēļ es šad un tad ar savu mikrošķiedras brīnumlupatiņu, kas domāta stikliem, ātri un veikli nomazgāju logus, sevišķi tos, kas atrodas dienvidu pusē. Saulei ceļš pie manis krietni vieglāks! Un tā patiešām silda... Logus, protams, būtu vēlams nomainīt pret koka pakešu logiem, māju kārtīgi nosiltināt, īsi sakot, pamazām veidot tā saukto pasīvo māju, kur elektroenerģijas patēriņš gadā ir 42 kWh/m2, bet parastajās mājās Latvijā - 200-250 kWh/m2. Ak dievs, tā patiešām ir atšķirība!

Jāatzīstas, ka manā virtuvē ir tikai ledusskapis, elektriskā plīts, ko esmu iemācījusies lietot energotaupīgi, un elektriskā sulu spiede. Visus pārējos virtuves darbus itin labi varu paveikt savām rokām - tīrīt dārzeņus, sakult olas vai sildīt. Tam visam izmantot vēl papildu elektroierīces patiesi nav nekādas akūtas nepieciešamības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko