Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Lelde Stumbre: Jāvāc sēklas

Rudens ir klāt. Un nevis kaut kāds garlaicīgs, drūms, pelēks un neciešams, bet skaists, krāsains un darbīgs. Galvenā doma, kas pavada mani, kad ieeju dārzā - būs pavasaris. Atkal viss zaļos, sprauksies laukā no zemes, ziedēs un smaržos. Dzīvība uzvarēs, turpināsies un svinēs savus svētkus. Tā būs.

Bet tagad, rudenī, tam kārtīgi jāsagatavojas un sācies labais stādīšanas, dalīšanas, sēklu vākšanas laiks. Sēklas patiesi vajadzētu vākt no sava dārza, jo, kā jau te agrāk žēlojos, bieži gadās, ka ievestās paciņu sēklas tomēr neattaisno gaidīto. Puķuzirņi, kliņģerītes, kreses, dilles - no tiem sēklas birst kā no pilnības raga, spēj tik vākt! Vēl jau visas puķes sparīgi zied, bet tieši tagad arī briedina sēklas. Arī stādīšana nu var sākties.

Labi draugi atveda kastīti ar atraitnītēm. Tās nu gan ir īstas brīnumpuķītes. It kā necilas, it kā mazprasīgas, bet pavasarī uzzied vienas no pirmajām, vasarās pārsteidz ar patiešām brīnišķīgu krāsu gammu, zied nepārtraukti, un var gadīties, ka atraitnītes ziedus atver vēl arī decembrī. Protams, ja decembris pagadās siltāks. Protams, arī viņām patīk, ja par tām parūpējas - samēslo zemi, izkniebj vecos ziedus, aplej. Arī no viņām var vākt sēklas, lai gan tas šoreiz patiesi nav vajadzīgs. Atraitnītes sakuplo vareni, un tad tās var labi sadalīt. Tās pacieš pusēnu, man šķiet, pat labāk par atklātu sauli. Tādas ir atraitnītes, kuras krāšņi sazied, ja ar tām drusku parunā, drusku aprušina, drusku apmīļo. Ka tik tā nav ar visu dzīvo radību uz šīs zemes...

Šī rudens sākums ir tāds nemierīgs - arī laika apstākļu ziņā. Te lietus, te saule, te vēsuma vilnis, te atkal - silta atvasara! Trakākais ir ar naktīm. Diena var būt silta un maiga, bet nakts jau ierodas ar baltām salnu mežģīnēm, un ir augi, kuriem tas galīgi nepatīk. Piemēram, laukā iznestajiem istabas augiem. Dārza pastāvīgie iemītnieki vieglas salnas pārcieš, bet istabas augus gan jāuzmana - ja sola salnas, puķupodus jāienes vismaz verandā vai pagrabā.

Man patīk rudens. Tas ir jauna pavasara ciešais solījums. Rudens nāk pretī ar trūdainas zemes, kritušu lapu un sēņu smaržu. Rudens darbi dārzā ir gandrīz vai svarīgāki par pavasara darbiem, jo no rudens darbiem lielā mērā atkarīgs tas, kāds būs mans dārzs nākamajā gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko