Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Marks Keiss: Diabētiķa muslis

Nevarētu teikt, ka diagnoze 1.tipa diabēts būtu satriecošākais notikums manā dzīvē. Bet vienā ziņā gan tas ir nepārspēts — nekad iepriekš man nav nācies tik īsā laikā apgūt tik daudz jaunu zināšanu. Atzīšos, diabēta studijas lielākoties bijušas diezgan garlaicīgas — es gluži mierīgi būtu nodzīvojis mūžu, neko nezinot par zāļu uzsūkšanās ātruma atšķirībām ciskā un vēderā. Taču man bija jāapgūst arī daudz jauna par ēdienu un tā uzturvērtību. Te nu gan nebija nekā garlaicīga — uzzināju, kāda ir vislabākā kaloriju proporcija starp ogļhidrātiem, taukiem un olbaltumvielām, ko dod minerālvielas, kas ir labie un sliktie tauki. Aizraujošu lasāmvielu atradu arī diabētiķu forumos, kur dažkārt izraisās kaislīgas diskusijas par diētām ar zemu ogļhidrātu saturu un mediķu ļauno sazvērestību, jo viņi, lūk, liedz slimniekiem zemo ogļhidrātu apoloģētu atklātās brīnumzāles.

Visas šīs ziņas man lika izjust omulīgu pašapmierinātību. Izrādās, arī pirmsdiabēta periodā mūsu ģimenes ēdienkarte bijusi daudz tuvāk optimālajai, nekā tas ir lielākajā daļā rietumeiropiešu mājokļu. Veselīgas ēdienkartes labā ietekme ir tikai viens no iemesliem (pārējie: garša, daudzveidība, krāsa, ēšanas bauda), kā dēļ vērts pašiem gatavot ēdienu no kvalitatīviem produktiem.

Nolēmu pagatavot sausās brokastis, kurās būtu pareizais uzturvielu līdzsvars, uzturvielu dažādībai nepieciešamā krāsainība un pietiekami daudz kaloriju, lai ar vienu bļodiņu pietiktu visam rīta cēlienam un man starp ēdienreizēm nerastos vēlme uzkost šokolādi, maizītes vai ko citu neatļautu. Anglijā tradicionālās sausās brokastis ir negrauzdētu auzu pārslu, dažādu graudu pārslu, rozīņu un riekstu maisījums. Mikslis atgādina trušu barību un ir diezgan grūti sakošļājams. Lai maisījumu padarītu puslīdz ēdamu, ražotāji tam piemet klāt cukuru, medu un dažkārt arī sauso pienu. Tradicionālā recepte mani neiedvesmoja, tādēļ pievērsos meklējumiem otrpus Atlantijas okeānam, kur populārāki ir grauzdētie maisījumi. Arī tiem tiek piemests medus vai sīrups, lai saturētu pārslas kopā, bet man izdevās atrast amerikāņu brokastu maisījuma (granola) recepti, kurā medus vietā bija augļu sula. Pēc vairākiem eksperimentiem nonācu pie sava varianta — auzu pārslas ar apelsīnu sulu, krietni daudz lazdu riekstu, sezama sēklu, saulespuķu sēklu, mandeļu un Indijas riekstu. Tas viss vairākas stundas jācep cepeškrāsnī, lai izveidotos lipīgas pikas. Beigās masai pievienoju rozīnes, žāvētas dzērvenes, citus augļus, kas ir pa rokai, un no Latvijas atvestās pārsteidzoši gardās žāvētās bietes. Rezultāts — brokastu maisījums, kurš, pasniegts 150 gramu porcijās ar nepilnu glāzi piena, nodrošināja mani ar 700 kalorijām, ideālu uzturvielu līdzsvaru un daudzām svarīgām minerālvielām. Ar vienu bļodiņu pietiek, lai mierīgi nodzīvotu līdz pusdienām. Turklāt šādas brokastis ir ļoti gardas — sula un žāvētie augļi nodrošina pietiekamu saldumu. Katra kraukšķīgā mikšļa karote ir pilna pārsteigumu. Citiem vārdiem, veselīga bauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko