Mellenes, gardas un veselīgas
Jau XVI gs. atklāts, ka mellenes ir ne tikai garšīgs uzturlīdzeklis un salds vasaras našķis, bet arī uzlabo redzi un palīdz pret daudzām slimībām. Otrā pasaules kara laikā mellenes un melleņu ievārījumu deva ēst angļu lidotājiem, lai viņi labi redzētu tumsā. Visiem cilvēkiem, kuriem darbs saistīts ar datoru, ieteicams apēst pēc iespējas vairāk svaigu melleņu. Ja nepagūsiet to izdarīt šovasar, gatavojiet gardus ēdienus ar/no mellenēm! Receptes iesaka liela melleņu cienītāja Biruta Ozola.
***
Melleņu sacepums portvīnā
VAJADZĒS:
1 l melleņu, 75 ml portvīna,
200 ml miltu, 200 g cukura,
100 g sviesta
Sasilda cepeškrāsni līdz
180 ?C. Ietaukotā traukā ieber mellenes un pārlej ar portvīnu. Sajauc miltus un cukuru, iegriež sviesta gabaliņus un ar rokām tos sadrupina. Visu pārkaisa ar mellenēm un cep aptuveni 40 minūtes, līdz virsa kļūst zeltaina. Pasniedz siltu ar vaniļas saldējumu
Melleņu rausis
VAJADZĒS:
Dibenplātnei:
200 g miltu,
100 g auksta sviesta,
šķipsniņu sāls
3—4 ēd.k. ledusauksta ūdens
Pildījumam:
500 g melleņu, 2 ēd.k. kartupeļu cietes, 4 ēd.k. ūdens, 2 ēd.k. citrona sulas, 250 ml cukura, sakultu olu
Sasilda cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
Dibenplātnei sajauc miltus ar sāli, iegriež sviestu un ar rokām iejauc to miltos, līdz veidojas drupačas. Pa karotei pievieno ledus ūdeni, līdz veidojas veltnējama mīkla. To pārdala uz pusēm un uz miltiem apkaisītas virsmas vai starp divām pergamenta loksnēm izveltnē divus apļus 28 cm diametrā. Vienu apli ieklāj apmēram 26 cm apaļā seklā formā un ar dakšiņu iespiež dekoratīvu maliņu, otru sagriež strēmelēs. Liek ledusskapī.
Mellenes ber bļodā. Sajauc kartupeļu cieti ar ūdeni un citrona sulu un pārlej ogām. Pievieno cukuru un visu uzmanīgi samaisa. Ogu masu liek formā, uz kuras izklāta mīkla. No ledusskapja izņem mīklas strēmelītes, izveido režģi un liek uz ogām. Režģi apziež ar sakultu olu.
Cep aptuveni 10 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 180 grādiem un cep vēl 45 minūtes. Pasniedz siltu ar vaniļas saldējumu vai aukstu.
Vistas fileja melleņu mērcē
VAJADZĒS:
4 vistas filejas
2 ēd.k. cietes
3 ēd.k. ūdens
500 ml melleņu
3 ēd.k. cukura
150 ml sausa sarkanvīna
sarīvētu citrona miziņu
Sasilda cepeškrāsni līdz 180 ?C.
Filejas gabalus apbrūnina sviestā, liek lēzenā traukā cepeškrāsnī un cep 20 minūtes.
Mērce:
Ūdenī iejauc cieti un ielej katliņā, kur jau atrodas mellenes un cukurs. Vāra uz vidējas liesmas, līdz ogas sašķīst un mērce sabiezē. Pievieno vīnu un uzkarsē.
Gatavo mērci ar karoti uzlej uz filejas gabaliem un pārkaisa ar sarīvēto citrona miziņu.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.