Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nacionālajā Botāniskajā dārzā pilnziedā rožu, astilbju un dienziežu kolekcijas

Kā dienliliju, tā astilbju dzimtene ir Austrumāzija un Tālie Austrumi. Jau varāk nekā gadsimtu šie augi tiek kultivēti un selekcionēti Eiropā un ASV.

Astilbes (Astilbe) ir vienas no visvairāk audzētajām daudzgadīgajām puķēm. To lapojums ir dekoratīvs no pavasara līdz vēlam rudenim. Pašlaik, ziedēšanas laikā, astilbju dobe izskatās patiešām krāšņa. Katrs atsevišķais astilbju ziediņš nav liels (vidēji 5–8 mm diametrā), bet tie ir sakārtoti daudzziedainās sazarotās ziedkopās. Parasti tās ir piramidālas vai rombveida. Ziedi ir baltos, sārtos un violetos toņos. NBD kolekcijā ir ap 130 sugas un šķirnes, sākot ar 10 cm gariem pundurīšiem un beidzot ar pusotru metru augstiem ceriem.

Dienlilijas jeb dienziedes (Hemerocallis) šādu nosaukumu ieguvušas tāpēc, ka katrs izplaukušais zieds zied tikai vienu dienu, bet nākamajā uzzied atkal cits. Taču katram augam ir vairāki ziedneši, uz katra no tiem ir 20 - 40 pumpuri. Tāpēc ziedēšana ilgst vismaz mēnesi. Savvaļā sastopamas apmēram 30 dienliliju sugas, bet šķirņu skaitu pasaulē mēra tūkstošos. NBD dienziežu kolekcijā ir 11 savvaļas sugas un 128 šķirnes. Atšķirīgi ir ziedu lielums, forma, pildījums un krāsa (visas varavīksnes krāsas, izņemot zilu). Dienlilijas iecienītas pieticīguma un vienkāršās kopšanas dēļ. Vācieši tās pamatoti dēvē par „inteliģento sliņķu kultūru”.

Nacionālais Botāniskais dārzs lūdz apmeklētājus atvainot, ka vietām ekspozīcijas nav tik labi koptas, kā mums un Jums gribētos. Kopš pagājušā gada decembra esam bijuši spiesti atbrīvot 35 darbiniekus, un darbaroku trūkums liek sevi just.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko