Matīass, ēdienu gatavojot, pievērsa uzmanību dažādiem cukura produktiem, ko Latvijā vēl atturīgi izmanto. Dažas idejas, ko tur iemācījos, izmantošu jau šajos Ziemassvētkos. Piemēram, piparkūku mīklas gatavošanai ņemšu kādu no cukura sīrupiem un kēksu dekorēšanai izmantošu pūdercukuru ar zemeņu vai šokolādes garšu.
Bet šoreiz par kopīgo ēst gatavošanu, kas izvērtās par varen jautru pasākumu! Bijām izsalkuši. Pirms aperatīva saņēmām izdrukātas receptes un varējām pieteikties, kura ēdiena gatavošanā piedalīsimies. Mana izvēle - cept pīli. Gāja karsti! Matiass pacietīgi apstaigāja visus ēst gatavotājus un rādīja, kā jāstrādā. Sanāca ne tikai garšīgi, bet arī ļoti skaisti!
***
Kakao un sēņu buljons ar trifeļu ravioli
Buljonam vajadzēs:
1/2l teļa gaļas buljona
200 ml baltvīna
50 g grauzdētu kakao pupiņu
1 mazu burkānu
1 mazu sīpolu
Mazos gabaliņos sagriež sīpolu un burkānu, liek pannā kopā ar eļļu un kakao pupiņām. Sautē 5 minūtes, pēc tam pielej klāt baltvīnu. Visu masu ielej teļa gaļas buljonā un karsē 15 minūtes. Pēc tam izkāš caur sietu. Buljonu uztur karstu.
Ravioli vajadzēs:
8 won ton mīklas gabaliņus (iegādājami Āzijas preču veikalos) vai lazanjas plāksnes (kas sagrieztas gabalos)
150 g siera krēma (Rama vai līdzīgu)
1 tējkaroti trifeļu eļļu
sāli
piparus
Sajauc sieru, trifeļu eļļu, sāli un piparus. Ieziež katru mīklas gabaliņu ar olas dzeltenumu. Uzklāj virsū karoti siera masas. Tad uzliek virsū otru mīklas gabaliņu un saspiež abus kopā.
Vāra 3 minūtes sālītā ūdenī.
Pasniedz ar ceptām sēnēm un pētersīļiem.
***
Kūpināts zutis cukura garoziņā ar mārrutkiem un dillēm
4 personām vajadzēs:
150g kūpināta zuša filejas
Mārrutku želejai:
40 g rīvēta mārrutka
150 g krējuma
100 g piena
5 g agaragara
sāli
svaigi spiestu citrona sulu un miziņu
Uzvāra krējumu ar pienu, pievieno rīvētos mārrutkus. Noliek katliņu blakus plītij uz 10 minūtēm.
Izkāš caur sietu un pievieno agaru, sāli, citrona sulu. Vāra 2 minūtes.
Liek visu veidnē un ļauj nostāvēties 30 minūtes. Pirms pasniegšanas sagriež želeju vienādos kubiņos.
Biešu salātiem:
sarkano bieti
dilles un svaigus zaļumus
šalotes sīpolus
diļļu eļļu
Nomizo bieti un sagriež to plānās šķēlēs. Sajauc ar sīpola šķēlītēm, dillēm un eļļu.
Cukura garoziņai:
150 g cukura
50 g glikozes
5 g sviesta
Izkausē cukuru un glikozi 160 grādos, pievieno sviestu. Uzlej uz cepamās paplātes, ļauj atdzist un sacietēt. Cieto masu samaļ pulverī, izmantojot dzirnaviņas. Uzber iegūto pulveri uz silikona cepamās plātnes un karsē 200 grādos apmēram vienu minūti. Ļauj masai sacietēt.
Gatavu garoziņu salauza gabaliņos un servē uz šķīvja.
***
Kraukšķīga pīle ar lācenēm, melnsakni muskovado glazūrā
Vajadzēs:
2 pīles krūtiņas
sāli
kaltētu timiānu
Pīles ādu iegriež kvadrātiņos. No abām pusēm apcep pīli uz sausas pannas, kur tikai uzkaisīts rupjais sāls. Liek līdz 150 grādiem uzkarsētā krāsnī, pārliek kaltētus timiāna stiebriņus. Cep, līdz cepeša iekšējā temperatūra sasniedz 52 grādus (to nosaka, izmantojot termometru).
kompotam vajadzēs:
200 g lāceņu
100 g cukura
½ vaniļas pupiņu pāksti
Pusi no lācenēm vāra ar cukuru 10 minūtes, pievieno uz pusēm sagrieztu vaniļas pāksti. Īsi pirms gatavības pievieno pārējās lācenes.
Melnsaknēm vajadzēs:
1 citronu
30 g Dansukker Muskavado cukura
15 g sviesta
6 ēdamkarotes augstas kvalitātes etiķa
Nomizo melnsaknes un vāra ūdenī ar citronu 15 minūtes, izkāš caur sietu. Pēc tam apcep melnsaknes sviestā, līdz tās iegūst patīkamu brūnganīgu nokrāsu. Pievieno cukuru un etiķi un karsē apmēram vienu minūti.
Panētām šokolādes bumbiņām vajadzēs:
100 g krējuma
150 g melnās šokolādes
1 olas dzeltenumu
Uzvāra krējumu, un pievieno šokolādi. Maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno olas dzeltenumu un samaisa vēlreiz. Ļauj nostāvēties 5 stundas. No masas veido mazas bumbiņas. Vispirms tās apviļā miltos un pēc tam olas dzeltenumā un maltās auzu pārslās vai musli. Uz 10 minūtēm ieliek ledusskapī. Atkārto panēšanu olas dzeltenumā un pārslās, lai šokolāde nespīd cauri. Apcep lielā eļļas daudzumā (fritē).