Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Ne tikai garšīgi, bet arī ļoti skaisti

Valsts svētkos radu lokā, kad bija jāķeras pie pusdienu gatavošanas, virtuvē darba virsmu pietrūka. Visi gribēja griezt, cept, vārīt. "Galvenais ir pareiza darba organizācija," atcerējos zviedru pavāra Matīasa Lundāla pirmo padomu. Man bija izdevība viesoties viņa virtuvē Rent a Chef Malmē. Vairāk gan runājām par cukuru, jo vizītes kopīgais mērķis bija izpētīt cukura kvalitāti un pievienoto vērtību Dansukker ražotnē.

Matīass, ēdienu gatavojot, pievērsa uzmanību dažādiem cukura produktiem, ko Latvijā vēl atturīgi izmanto. Dažas idejas, ko tur iemācījos, izmantošu jau šajos Ziemassvētkos. Piemēram, piparkūku mīklas gatavošanai ņemšu kādu no cukura sīrupiem un kēksu dekorēšanai izmantošu pūdercukuru ar zemeņu vai šokolādes garšu.

Bet šoreiz par kopīgo ēst gatavošanu, kas izvērtās par varen jautru pasākumu! Bijām izsalkuši. Pirms aperatīva saņēmām izdrukātas receptes un varējām pieteikties, kura ēdiena gatavošanā piedalīsimies. Mana izvēle - cept pīli. Gāja karsti! Matiass pacietīgi apstaigāja visus ēst gatavotājus un rādīja, kā jāstrādā. Sanāca ne tikai garšīgi, bet arī ļoti skaisti!

***

Kakao un sēņu buljons ar trifeļu ravioli

Buljonam vajadzēs:

1/2l teļa gaļas buljona

200 ml baltvīna

50 g grauzdētu kakao pupiņu

1 mazu burkānu

1 mazu sīpolu

Mazos gabaliņos sagriež sīpolu un burkānu, liek pannā kopā ar eļļu un kakao pupiņām. Sautē 5 minūtes, pēc tam pielej klāt baltvīnu. Visu masu ielej teļa gaļas buljonā un karsē 15 minūtes. Pēc tam izkāš caur sietu. Buljonu uztur karstu.

Ravioli vajadzēs:

8 won ton mīklas gabaliņus (iegādājami Āzijas preču veikalos) vai lazanjas plāksnes (kas sagrieztas gabalos)

150 g siera krēma (Rama vai līdzīgu)

1 tējkaroti trifeļu eļļu

sāli

piparus

Sajauc sieru, trifeļu eļļu, sāli un piparus. Ieziež katru mīklas gabaliņu ar olas dzeltenumu. Uzklāj virsū karoti siera masas. Tad uzliek virsū otru mīklas gabaliņu un saspiež abus kopā.

Vāra 3 minūtes sālītā ūdenī.

Pasniedz ar ceptām sēnēm un pētersīļiem.

***

Kūpināts zutis cukura garoziņā ar mārrutkiem un dillēm

4 personām vajadzēs:

150g kūpināta zuša filejas

Mārrutku želejai:

40 g rīvēta mārrutka

150 g krējuma

100 g piena

5 g agaragara

sāli

svaigi spiestu citrona sulu un miziņu

Uzvāra krējumu ar pienu, pievieno rīvētos mārrutkus. Noliek katliņu blakus plītij uz 10 minūtēm.

Izkāš caur sietu un pievieno agaru, sāli, citrona sulu. Vāra 2 minūtes.

Liek visu veidnē un ļauj nostāvēties 30 minūtes. Pirms pasniegšanas sagriež želeju vienādos kubiņos.

Biešu salātiem:

sarkano bieti

dilles un svaigus zaļumus

šalotes sīpolus

diļļu eļļu

Nomizo bieti un sagriež to plānās šķēlēs. Sajauc ar sīpola šķēlītēm, dillēm un eļļu.

Cukura garoziņai:

150 g cukura

50 g glikozes

5 g sviesta

Izkausē cukuru un glikozi 160 grādos, pievieno sviestu. Uzlej uz cepamās paplātes, ļauj atdzist un sacietēt. Cieto masu samaļ pulverī, izmantojot dzirnaviņas. Uzber iegūto pulveri uz silikona cepamās plātnes un karsē 200 grādos apmēram vienu minūti. Ļauj masai sacietēt.

Gatavu garoziņu salauza gabaliņos un servē uz šķīvja.

***

Kraukšķīga pīle ar lācenēm, melnsakni muskovado glazūrā

Vajadzēs:

2 pīles krūtiņas

sāli

kaltētu timiānu

Pīles ādu iegriež kvadrātiņos. No abām pusēm apcep pīli uz sausas pannas, kur tikai uzkaisīts rupjais sāls. Liek līdz 150 grādiem uzkarsētā krāsnī, pārliek kaltētus timiāna stiebriņus. Cep, līdz cepeša iekšējā temperatūra sasniedz 52 grādus (to nosaka, izmantojot termometru).

kompotam vajadzēs:

200 g lāceņu

100 g cukura

½ vaniļas pupiņu pāksti

Pusi no lācenēm vāra ar cukuru 10 minūtes, pievieno uz pusēm sagrieztu vaniļas pāksti. Īsi pirms gatavības pievieno pārējās lācenes.

Melnsaknēm vajadzēs:

1 citronu

30 g Dansukker Muskavado cukura

15 g sviesta

6 ēdamkarotes augstas kvalitātes etiķa

Nomizo melnsaknes un vāra ūdenī ar citronu 15 minūtes, izkāš caur sietu. Pēc tam apcep melnsaknes sviestā, līdz tās iegūst patīkamu brūnganīgu nokrāsu. Pievieno cukuru un etiķi un karsē apmēram vienu minūti.

Panētām šokolādes bumbiņām vajadzēs:

100 g krējuma

150 g melnās šokolādes

1 olas dzeltenumu

Uzvāra krējumu, un pievieno šokolādi. Maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno olas dzeltenumu un samaisa vēlreiz. Ļauj nostāvēties 5 stundas. No masas veido mazas bumbiņas. Vispirms tās apviļā miltos un pēc tam olas dzeltenumā un maltās auzu pārslās vai musli. Uz 10 minūtēm ieliek ledusskapī. Atkārto panēšanu olas dzeltenumā un pārslās, lai šokolāde nespīd cauri. Apcep lielā eļļas daudzumā (fritē).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko