Lai gan tieši viņa ēdienkartē ir ļoti izteikta sezonalitāte un arī Latvijā iegūta pārtika. Jo īpaši tas jāsaka par medījumiem. Par tiem - citu reizi, zinot, ka ļoti daudzu vīriešu hobijs ir medības un ļoti daudzu sieviešu sodība ir medījuma interesanta pagatavošana. Starp citu, pie Valtera Zirdziņa Dikļu pilī notiek Gastronomijas skola, Gardēžu vakari, kad interesenti var piedalīties arī maltītes gatavošanā, ko paši pēc tam arī apēd.
Bet šodienas pavārstundas atklājums ir Feld (no vācu valodas "Lauki" ) lapu salāti. Šīs salātlapas ir ļoti populāras Eiropā. Ir dzirdēti arī citi šo salātlapu nosaukumi, piemēram, Rapunzel un Aker salat. Valters cer, ka arī šīs salātlapas spēs novērtēt un tās ienāks Latvijas virtuvēs arvien vairāk, kā tas ir noticis, piemēram, ar romiešu lapām populārajos Cēzara salātos. Valters Zirdziņš domā, ka šos lauku salātus varētu audzēt jebkurā mājas dārziņā. Un klasisko salātu recepti tie padara mazliet citādu.
***
Liellopa gaļas velingtons
4 personām vajadzēs:
600 g liellopa filejas
200 g baraviku
50 g šalotes sīpolu
20 g ķiploku
5 g timiāna
200 g kārtainās mīklas
100 g Parmas šķiņķa
1 olu
sāli
melnos piparus
20 g olīveļļas
Liellopu fileju apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Uzkarsē pannu ar olīveļļu, un gaļu apcep pāris minūtes, atdzesē. Sēnes, sīpolu, ķiplokus smalki sagriež. Apcep, pievieno timiāna zariņu. Atdzesē un sablenderē.
Ja vēl palikusi sēņu sula, notecina caur sietu.
Pārtikas plēvi izklāj uz galda.
Kārto plāni grieztas Parmas šķiņķa šķēles, sēņu masu un liellopa fileju. Satin veltnī.
Notur to 20 minūtes ledusskapī, izņem no plēves un pārklāj ar plāni izveltnētu kārtaino mīklu.
Pārsmērē ar olas dzeltenumu. Cep cepeškrāsnī +1800C apmēram 15 minūtes. Pasniedz sagrieztu šķēlēs. Kā piedeva noderēs sezonas mērce, piemēram, sēņu.
***
Šokolādes - Rokforas siera kūka
4 personām vajadzēs
pagatavot divas masas
Pirmā:
50 g šokolādes
80 g saldā krējuma
30 g Rokforas siera
40 g espreso kafijas
Drēgnajiem rudens un ziemas vakariem šī siltā kūka būs īsts gardēža valdzinājums. Silda saldo krējumu, pievieno espreso kafiju, Rokforas sieru. Izkaisa un izkāš caur sietu. Tad šo masu pievieno izkausētai šokolādei, iemaisa un ielej centimetru biezā formā. Sasaldē.
Otrā:
3 olas dzeltenumu
30 g cukura
20 g miltu
40 g sviesta
40 g šokolādes
Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. Uzkarsē šokolādi ar sviestu.
Jauc masas kopā, un iesijā miltus.
Metāla cilindra formā no iekšpuses apliekam ar sviestu ietaukotu pergamentu. Klāj šokolādes masu formā tā, lai sasalušās masas kubiņš būtu no visām pusēm nosegts. Sakarsētā cepeškrāsnī +1900C temperatūrā cep 10 minūtes. Kūku pasniedz siltu, izņemot no formiņas. Iegriežot viducim jābūt karameles konsistencei.
***
Tradicionālie Feld salāti ar baltvīna etiķa vinegreta
mērci, bekonu un grauzdiņiem
4 personām vajadzēs:
200 g Feld salātlapu 200 g tostermaizes
150 g brokastu bekona 2 ēd.k. baltvīna etiķa 4 ēd.k. olīveļļas
sāli
svaigi maltus melnos piparus
Nomazgā salātlapas, sagriež tostermaizi pusotru centimetru lielos kubiņos. Nedaudz pārber tiem garšvielas, olīveļļu un apcep uz pannas vai krāsnī kraukšķīgus, zeltainus. Bekonu sagriež smalkos kubiņos un arī apcep kraukšķīgus. Var sajaukt ar grauzdiņiem.
Sajauc olīveļļu ar baltvīna etiķi. Pievieno sāli, nedaudz svaigi maltus melnos piparus. Pārlej salātus ar mērci. Kārto bekonu un grauzdiņus.