Laika ziņas
Šodien
Migla

Nesteidzīgi karaliska maltīte pilī

Rudens vilina īsākās un garākās pastaigās. Laimīgs tas, kas nokļūst pilī. Šoreiz pie Dikļu pils šefpavāra Valtera Zirdziņa. Vienā vārdā - karaliska ir tā maltīte, kas ir nesteidzīga. Valtera ēst gatavošanas filozofija nav samudrīta. Vienkārši, ātri, bet - ar interesantu piesitienu. Tā viņš ir atradis īpašos Lauku salātus (Feld), kurus nez kāpēc neaudzē Latvijā.

Lai gan tieši viņa ēdienkartē ir ļoti izteikta sezonalitāte un arī Latvijā iegūta pārtika. Jo īpaši tas jāsaka par medījumiem. Par tiem - citu reizi, zinot, ka ļoti daudzu vīriešu hobijs ir medības un ļoti daudzu sieviešu sodība ir medījuma interesanta pagatavošana. Starp citu, pie Valtera Zirdziņa Dikļu pilī notiek Gastronomijas skola, Gardēžu vakari, kad interesenti var piedalīties arī maltītes gatavošanā, ko paši pēc tam arī apēd.

Bet šodienas pavārstundas atklājums ir Feld (no vācu valodas "Lauki" ) lapu salāti. Šīs salātlapas ir ļoti populāras Eiropā. Ir dzirdēti arī citi šo salātlapu nosaukumi, piemēram, Rapunzel un Aker salat. Valters cer, ka arī šīs salātlapas spēs novērtēt un tās ienāks Latvijas virtuvēs arvien vairāk, kā tas ir noticis, piemēram, ar romiešu lapām populārajos Cēzara salātos. Valters Zirdziņš domā, ka šos lauku salātus varētu audzēt jebkurā mājas dārziņā. Un klasisko salātu recepti tie padara mazliet citādu.

***

Liellopa gaļas velingtons

4 personām vajadzēs:

600 g liellopa filejas

200 g baraviku

50 g šalotes sīpolu

20 g ķiploku

5 g timiāna

200 g kārtainās mīklas

100 g Parmas šķiņķa

1 olu

sāli

melnos piparus

20 g olīveļļas

Liellopu fileju apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Uzkarsē pannu ar olīveļļu, un gaļu apcep pāris minūtes, atdzesē. Sēnes, sīpolu, ķiplokus smalki sagriež. Apcep, pievieno timiāna zariņu. Atdzesē un sablenderē.

Ja vēl palikusi sēņu sula, notecina caur sietu.

Pārtikas plēvi izklāj uz galda.

Kārto plāni grieztas Parmas šķiņķa šķēles, sēņu masu un liellopa fileju. Satin veltnī.

Notur to 20 minūtes ledusskapī, izņem no plēves un pārklāj ar plāni izveltnētu kārtaino mīklu.

Pārsmērē ar olas dzeltenumu. Cep cepeškrāsnī +1800C apmēram 15 minūtes. Pasniedz sagrieztu šķēlēs. Kā piedeva noderēs sezonas mērce, piemēram, sēņu.

***

Šokolādes - Rokforas siera kūka

4 personām vajadzēs

pagatavot divas masas

Pirmā:

50 g šokolādes

80 g saldā krējuma

30 g Rokforas siera

40 g espreso kafijas

Drēgnajiem rudens un ziemas vakariem šī siltā kūka būs īsts gardēža valdzinājums. Silda saldo krējumu, pievieno espreso kafiju, Rokforas sieru. Izkaisa un izkāš caur sietu. Tad šo masu pievieno izkausētai šokolādei, iemaisa un ielej centimetru biezā formā. Sasaldē.

Otrā:

3 olas dzeltenumu

30 g cukura

20 g miltu

40 g sviesta

40 g šokolādes

Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. Uzkarsē šokolādi ar sviestu.

Jauc masas kopā, un iesijā miltus.

Metāla cilindra formā no iekšpuses apliekam ar sviestu ietaukotu pergamentu. Klāj šokolādes masu formā tā, lai sasalušās masas kubiņš būtu no visām pusēm nosegts. Sakarsētā cepeškrāsnī +1900C temperatūrā cep 10 minūtes. Kūku pasniedz siltu, izņemot no formiņas. Iegriežot viducim jābūt karameles konsistencei.

***

Tradicionālie Feld salāti ar baltvīna etiķa vinegreta mērci, bekonu un grauzdiņiem

4 personām vajadzēs:

200 g Feld salātlapu 200 g tostermaizes

150 g brokastu bekona 2 ēd.k. baltvīna etiķa 4 ēd.k. olīveļļas

sāli

svaigi maltus melnos piparus

Nomazgā salātlapas, sagriež tostermaizi pusotru centimetru lielos kubiņos. Nedaudz pārber tiem garšvielas, olīveļļu un apcep uz pannas vai krāsnī kraukšķīgus, zeltainus. Bekonu sagriež smalkos kubiņos un arī apcep kraukšķīgus. Var sajaukt ar grauzdiņiem.

Sajauc olīveļļu ar baltvīna etiķi. Pievieno sāli, nedaudz svaigi maltus melnos piparus. Pārlej salātus ar mērci. Kārto bekonu un grauzdiņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko