Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Trešdiena, 20. novembris
Anda, Andīna

No dobes uz galda

Ja nav savas dobes, tad jāiet pie Mārtiņa Rītiņa uz Vincentu nobaudīt kaut ko no lauku labumiem. Pat visvienkāršāko dārzeņu plati viņš pārvērtīs par gleznu. Atliek tikai pagatavot mērcītes, un - "saimes galds" pie bagātā dārzeņu šķīvja var sākties. Kā tik tur nav! Burkāniņi, mazi jaunie kartupelīši (tie gan vārīti), cukurzirņu pākstis, pupas, gurķi, tomāti. Gan veseli, gan sašķēlēti. Ēd un nesteidzies. Ne velti stāsts ir par Slow Food. Ja uz Vincentu arī negribas iet, tad 19.jūlijā jābrauc uz Kuldīgu, kur pilsētas svētku laikā notiks arī biedrības Slow Food svētki. Nu jau ceturtie!


Slow Food filozofija palīdz cilvēkiem atcerēties pārdesmit gadu senu pagātni, kad zemniekiem bija stabilas sētas, kad viss veselīgam uzturam nepieciešamais izauga dārzā un kūtī, kad ēdienu gatavošanā ievēroja produktu sezonalitāti, savas zemes spēcīgās tradīcijas, kad ģimenēm pietika laika un godaprāta katru dienu apsēsties pie kopīga galda, lai ar baudu, bez steigas risinot sarunas, ieturētu maltīti.


***

Grūbu risotto verde


Vajadzēs:


175 ml grūbu


60 g lauku sviesta


1 mazu sīpolu


12 vasaras ķiploka daivu


75 ml baltvīna


500 ml dārzeņu buljona


100 g notīrītu cūku pupu


100 g sviesta pupu


100 g svaigu zaļo zirnīšu


22 ēd.k. Parmezāna siera


sāli, piparus


svaigus garšaugus - salviju, pētersīli


Izkausē katliņā sviestu, klāt liek sagrieztu sīpolu un ķiplokus. Kad tie ir apsvīduši, pievieno grūbas, uzkarsē tās, pielej baltvīnu, liek uz lēnas uguns un novāra alkoholu.


Tad lej klāt pa kausiņam dārzeņu buljonu, katru reizi to novāra. Kad grūbas jau paliek mīkstas, liek klāt cūku pupas, sviesta pupas un zirņus.


Kad tie paliek mīksti, liek klāt parmezānu un vēl nedaudz sviesta, tad pievieno sāli, piparus un svaigus garšaugus.


***

Jauno kartupeļu salāti ar saldajiem zirņiem


Vajadzēs:


10 jauno kartupeļu (novārītu ar mizu, pievienojot piparmētru)


50 g saldo zirņu


5 g lociņu


5 g estragona


5 g piparmētru


5 g sinepju


30 g skābā krējuma


20 g bieza jogurta (grieķu stilā)


10 paipalu olas


Izvāra mīkstas paipalu olas, izvāra mīkstus kartupeļus ar visu mizu un noblanšē saldos zirnīšus.


Sajauc lociņus, estragonu, piparmētru, sinepes, skābo krējumu un jogurtu, tad pieliek zirņus un beigās pievieno sagrieztus kartupeļus.


Liek formiņā un pasniedz ar paipalu olām un zaļajiem zirnīšiem.


***

Mērces dārzeņu platei


Aioli


Vajadzēs:


1 lielu olas dzeltenumu (istabas temperatūrā)


1 tējk. baltvīna etiķa vai citronu sulas


10 ēd.k. olīveļļas un saulespuķu eļļu


ceptas ķiploku daiviņas (saspiestas)


sāli un svaigi maltus melnos piparus


Virtuves kombainā ieliek olas dzeltenumu un etiķi. Neizslēdzot kombainu (uz lēniem apgriezieniem noregulētu), pielej klāt olīveļļu. Pēc tam pielej arī saulespuķu eļļu. Iemaisa saspiestos ķiplokus un sāli.


Apklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī.


Pesto mērce


Pesto ir bazilika mērce, kura ir svaiga, nav vārīta. Tagad Vincentā mēs neizmantojam tikai tradicionālo baziliku, bet gatavojam kopā eruka lapas, avotu kresi un pat skābenes.


Saliec piestā jeb virtuves kombainā


1,5 krūzi bazilika lapu


2 ķiploka daiviņas


1/4 krūzes ciedru riekstu


3/4 krūzes Parmezāna siera


Ieslēdz kombainu un sāc maisīt. Lēnām lej klāt 3/4 krūzes olīveļļas. Nogaršo pēc sāls un pipariem


Ja gatavo tradicionāli, tad piestā samaisa visas izejvielas, izņemot eļļu. Kad masa kļūst viendabīga, tad lēnām lej klāt olīveļļu.


***

Mannas Focaccia jeb garšvielu maize


Vajadzēs:


1 paciņu sausā rauga


6 ēd.k. olīveļļas


1 tējk. un 2 ēd.k. cukura


1 tējk. sāls


1 ½ krūzes un 2 ēd.k. mannā


1 ½ krūzes miltu


ķiplokus, rozmarīnu, timiānu


Krūzē samaisa raugu, 3 ēd.k. olīveļļas, 1 tējk. cukura un vienu krūzi silta ūdens.


Noliek malā uz piecām minūtēm, kamēr rauga maisījumam sāk parādīties putas.


Tikmēr lielā bļodā samaisa sāli, 1 ½ krūzes mannas graudu un 1 ½ krūzes miltu. To visu rūpīgi un cītīgi samaisa.


Ar koka karoti samaisa rauga maisījumu ar vienu krūzi silta ūdens. Ar rokām to visu samīca. Uzliek mīklu uz dēļa un mīca kādas astoņas minūtes, kamēr mīkla top elastīga un gluda. Ja nepieciešams, pakaisa miltus, lai mīkla nelīp.


No mīklas izveido bumbu un ieliek ietaukotā bļodā, pārsedz ar plastikas foliju un noliek siltā vietā uz 40 minūtēm, kamēr mīkla uzrūgst un palielinās divtik.


Ietauko kantainu, garenu formiņu (var cept arī uz pannas) un iekaisa atlikušo mannu. Ieliek mīklu formiņā un ar pirkstiem iespiež visos stūros. Apsedz un ļauj stāvēt siltā vietā kādas 30 minūtes, kamēr mīkla atkal dubultojas.


Ieslēdz krāsni uz +210 grādiem. Ar pirkstiem mīklu atkal atspiež atpakaļ, appilina klaipiņu ar atlikušo olīveļļu un pārkaisa ar sasmalcinātajiem garšaugiem un saspiestajiem ķiplokiem.


Cep krāsnī kādas 20 minūtes, kamēr maize kļūst zeltaini brūna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko