Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pacientu biežāk uzdotie jautājumi par veselības aprūpi

Katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties savu ģimenes ārstu, ārstniecības iestādi un speciālistu, pie kura ārstēties. Tieši tāpat, katram iedzīvotājam ir tiesības uz pilnībā vai daļēji valsts apmaksātu medicīnu. Lielākā problēma ir tāda, ka nereti cilvēki nezina un neizprot valsts finansēšanas modeli medicīnas pakalpojumiem.

Zemgales veselības centrs ir apkopojis pacientu visbiežāk uzdotos jautājumus.

Kas ir pacienta iemaksas un kādos gadījumos to maksā?

Ja pacientu, veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, ir nosūtījis ģimenes ārsts vai speciālists un pakalpojumu apmaksai ir noteikts valsts līdzfinansējums (no Veselības norēķinu centra), tad pacientam ir jāmaksā tikai pacienta iemaksa. Tātad, reālo summu, ko ārstniecības iestāde saņem par pakalpojumu, veido pacienta iemaksa un valsts līdzfinansējums.

Kādos gadījumos pacienta iemaksu var nemaksāt?

No pacienta iemaksas atbrīvotas ir MK noteikumos nr.1046 noteiktās iedzīvotāju grupas. Piemēram, bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā (veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saistīti ar grūtniecību), maznodrošinātas un trūcīgas personas u.c.

Kas ir tiešās pieejamības ārsts?

Tas ir ārsts, pie kura pacients var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma, maksājot tikai pacienta iemaksu.

Tiešās pieejamības ārsti ir: ginekologs, oftalmologs (acu ārsts), pediatrs, bērnu ķirurgs, endokrinologs (ja pacients slimo ar cukura diabētu), dermatovenerologs (ja pacients slimo ar STS) u.c.

Kāpēc ārstniecības iestādēs veidojas garas rindas?

Katra ārstniecības iestāde ar Veselības norēķinu centru (VNC) ir noslēgusi līgumu, kurā ir noteikts pacientu skaits mēnesī, par kuru izmantotajiem pakalpojumiem valsts ir apņēmusies samaksāt. VNC pakalpojuma cenu sedz daļēji (līdzfinansē), bet atlikušo starpību sedz pacients ar "pacienta iemaksas" veikšanu. Tas nozīmē, ka ārstniecības iestāde mēnesī, par pacienta iemaksām, var pieņemt tikai noteiktu skaitu pacientu. Ja pacientu skaits ir lielāks, tie tiek pierakstīti uz nākamo mēnesi un automātiski veidojas rinda uz pakalpojumu.

Kas ir maksas medicīnas pakalpojums?

Tā kā veselības aprūpes iestāžu resursi ir daudz liekāki nekā valsts pieprasījums, tad pacientam ir iespēja izmantot medicīnas pakalpojumus par maksu (maksājot pašam vai trešajām personām, piemēram, apdrošināšanas kompānijām). Šādā gadījumā pacients par pakalpojumu samaksā pilnu cenu. Izmantojot maksas medicīnas pakalpojumus, pacientam nav jāgaida rindā, jo nav nepieciešams valsts līdzfinansējums un pacients pakalpojumu saņem nekavējoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko