Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Paparaci dzīvokļa omulība

Saules svelmes uzkarsētajā pēcpusdienā Jura Millera dzīvoklī kādas 30.gados celtas mājas piektajā stāvā Marijas ielā valda patīkams vēsums. Juris atzīst, ka pēdējos gados kļuvis par mājas cilvēku un te ir ērti arī viņa četrus gadus vecajam sunim Larim. Plašo viesistabu aiz žalūziju noēnotiem logiem omulīgāku vērš kliedētā gaisma no griestiem un kamīna mutē liesmojošās pagales! Juris bilst, ka radošam garastāvoklim viņam nepieciešama klasiskā mūzika un uguns kamīnā. Tiešām, kad telpā pilnā sparā darbojas kondicionieris, pie kamīna ir patīkami pat vasarā.

Viss vēl tapšanas stadijā


Juris Millers stāsta, ka šajā padomju laikos prestižajā mājā viņa ģimenes trīs paaudžu locekļi iemainījās 1983.gadā, pretī dodot dzīvokli Pārdaugavā un vecvecāku privātmāju Tukumā. Iemainījās, tā sacīt, uz savu nelaimi, jo tagad māja ir denacionalizēta un Milleri izbaudījuši visas denacionalizēto māju īrnieku "priekšrocības", ieskaitot divarpus gadus atslēgto apkuri. Taču tas bija sīkums, salīdzinot ar 2005.gada maijā notikušo ugunsgrēku bēniņos virs Milleru dzīvokļa. To likvidējot, ugunsdzēsēji Milleru mājvietu applūdināja. Juris visvairāk bēdājas par bojā gājušo bibliotēku un bilst, ka visu pārējo var atjaunot. To viņš tagad arī cītīgi, pamazām, bet pamatīgi dara.

2001.gadā Juris viesojās Amerikā un tur sasmēlās idejas mājokļa iekārtošanā. Galvenā bija alkas pēc plašuma. Pašlaik dzīvoklī ir viesistaba, bibliotēkas telpa, guļamistaba, virtuve, vannas - tualetes istaba, garderobes telpa, kurā nokļūst no guļamistabas.

Pārkāpjot dzīvokļa slieksni, ienācējs nokļūst plašā viesistabā. Juris stāsta, ka tā izveidota, apvienojot agrāko koridoru, virtuvi, meitas istabu un bijušo tualetes telpu. Juris smej: "Tagad mūsu sunim Larim ir kur izskrieties!" Telpas interjeru Juris izdomāja pats. Tā kā dzīvoklis saulainās dienās "nenormāli piekarst gan ziemā, gan vasarā, gan no rīta, gan vakarā", Juris visās istabās iekārtoja kondicionierus, un tagad pats nosaka vēlamo temperatūru dzīvoklī.

Špiko un arī pats domā


Mājastēvs neslēpj, ka viesistabas elegantais kamīns ir noskatīts kādā franču kamīnu žurnālā, bet nošpikoto ideju dzīvē realizēja Jura klasesbiedrs Krists Upners. Grūti iedomāties, ka kamīna vietā agrāk atradās malkas plīts un divas padomju laika gāzes plītis. Pēc ugunsgrēka viesistabas vienā pusē Juris "skopuma dēļ" nolēma saglabāt oriģinālo mūra sienu. Tagad šī siena dzīvoklim piešķir mazliet senatnīgu noskaņu. Kamīna liesmas, kliedētā griestu gaisma un mūra siena - ja ļaujies fantāzijas lidojumam, tad jūties kā senatnīgā pilī. No pārējām telpām viesistabu šķir skaistas koka durvis ar oriģinālu vertikālu stiklojumu tajās.

Aiz bibliotēkas istabas un guļamistabas plašajiem logiem švīkst un signalizē Čaka ielas dzīvā satiksme, bet Juris saka - esot pie trokšņiem pieradis un tos nedzirdot. Bibliotēkas istabā vēl nav pienākuši visi pasūtītie gaumīgie un pamatīgie plaukti. Tos taisot "feins meistars no Skrīveriem, bet ar tiem termiņiem tā ir, kā ir". Pie vienas sienas rūpīgi krāti Jura agrīno sabiedrisko aktivitāšu liecinieki - Skolēnu pils tautas teātra izrāžu afišas un pašreizējā radošā kalngala rādītājs - Paparaci dienasgrāmatas prezentācijas plakāts. Daudz mīļu sīkumu, kas liecina par ceļojumiem, cilvēkiem, interesēm. Darba galds un dators liecina, ka Juris šeit arī strādā.

Dāvanā - kaktusi


Guļamistabas vidū plata ērta gulta, bet uz loga - kaktusu rinda. Tie esot kolēģu mīļdāvanas. Jurim piemēroti vien tajā ziņā, ka jālaista tikai reizi divās nedēļās.

Savu kārtu gaida Milleru ģimenes virtuve. Goda vieta tajā ierādīta divām elektriskajām cepeškrāsnīm, jo Milleru tradīcija ir visos svētkos cept daudzus gardus pīrādziņus, un, tā kā viesu skaits nereti tuvojas pussimtam, tad ar vienas cepeškrāsns jaudu esot par maz. Viņš atklāj, ka pēdējā laikā vēl neceptus pīrādziņus viņš nopērkot lielveikalā SKY un saliekot saldētavā. Kad atnāk ciemiņi, tad pīrādziņi tiekot rindoti uz paplātēm un drīz jau esot gatavi lietošanai. Juris nav žēlojis naudu arī izcilam kafijas automātam.

Jura Millera vannasistabā ļoti iepatikās oriģinālā stikla izlietne un virs plaukta piestiprinātais spogulis - palielinātājs, kas esot "īpaši ērts skūšanās procesam". Jura dzīvoklī nav vannas, ir tikai dušas kabīne.

Juris uzskaita vēl veicamos darbus, bet jaušams, ka viņam patīk paša dzīvoklis. Millers to nenoliedz: "Agrāk man ļoti patika izklaidēties ārpus mājas, bet tagad vairāk esmu mājas cilvēks un mīlu te uzņemt draugs."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko