Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Paralēlās šopinga pasaules

Radošo un nepieradināto veikaliņu apskats Lai arī lielveikalos arvien vairāk parādās tukšu vietu, nedēļas nogalē negribīgi nokļūstot iepirkšanās Mekās, skaidrs, ka pūļi šķidrāki netop. Par iemesliem tik retās brīvās dienas ģimenēm pavadīt zem iepirkšanās zīmes lai spriež sociālantropologi, tikmēr Diena piedāvā aplūkot mazus, interesantus veikaliņus, kur atrodami Latvijā tapuši darbi — no neskaitāmām pērlīšu virtenēm līdz pašmāju dizaineru darbiem.

Kā dzirdam vairākos veikaliņos — krīze radošajiem latviešiem atvērusi jaunu skatu uz pasauli. Rotas un leļļu lāčus darina pat agrākās banku speciālistes un nekustamo īpašumu mākleres!

Tējas roze (Šķūņu 6)

Abpus veikaliņa durvīm kuplo, lai arī mākslīgi, tomēr rožu krūmi, un šķelmīgi uz garāmgājējiem skatās Milisenta — viena no neskaitāmajām autorlellēm, kas savus jaunos īpašniekus gaida Tējas rozē (šonedēļ gan vairākas no lellēm devušās uz izstādi Melngalvju namā). Bērnības brīnumpasaule, sapņu dzīvoklis divos stāvos. Pirmajā — krelles un greznumlietas, adījumi un rotaļlāči, no stūra blakus kazas piena ziepēm glūn vampīrlellis, blakustelpā — Latvijas audēju lina izstrādājumi. Uzkāpjot pa vijīgajām kāpnītēm, skatam atklājas vintage stila dizaineru tērpi, greznas rotas. Blakustelpā atrodama īsta bērnu paradīze — te izvietota Danas Podnieces kolekcija, gaumīgas princeškleitiņas un sirsnīgas rotaļlietas — īpašā stūrītī mazie var pat spēlēties! Tējas rozē var meklēt dāvanas visai ģimenei, stilīgā pusaudze priecāsies par modernu šalli, tēvs — par koka "galvas lauzītāju".


Otrā elpa (Berga bazārs)


Pēc Tējas rozes paralēlās sapņu realitātes der izmest līkumu pa Audēju ielu, kur veikaliņš Azaids piedāvā tikai Latvijā tapušus produktus, nopirkt Skrīveru marcipāna sirsniņas šokolādes glazūrā un doties tālāk uz Berga bazāru. Tur veikalā Otrā elpa jaunus īpašniekus gaida citiem vairs nevajadzīgās lietas, atrodamas vinila plates un grāmatas, lelles un peldkostīmi, boulinga bumbas, apģērbi un apavi, pat mēbeles! Visi ienākumi no pārdotajām lietām tiek veltīti labdarībai, pie sienas publiska atskaite par ziedojumiem. Savā ziņā Rīgas sejā jau tik ierastais second hand, taču ar īpašu vēstījumu.

5 vēji (Lāčplēša 31)

Iepretim jau pasen koka lietiņu cienītāju iemīļotajam salonam Koka varde nesen durvis vēruši 5 vēji — salona Mūrnieks filiāle, kur līdzās gleznām (par draudzīgām cenām, sev tīkamu var noskatīt arī par divdesmit latiem) rodamas arī citas "skaistas lietas ar nozīmi" — īpaši jāizceļ sudraba rotaslietas ar akmeņiem, Latvijas keramiķu darbi un videi draudzīgu pierakstu bloknotu plauktiņš — gan ar Nothing Special, gan Rīgas jūgendstila pēdām. Atsevišķs plaukts atvēlēts austrumnieciskām lietām, arī svecēm, važiņām un pērlītēm.

Muhamors (Baznīcas 14, ieeja no Lāčplēša ielas)


Gardi smaržojošās tadžinas arvien biežāk redzamas tirdziņos, kur var pagaršot austrumnieku tradicionālos ēdienus un priecāties par krāšņajiem traukiem, kuru rūdītās pamatnes veidotas Spānijā, bet virsmas un gleznojumi — tepat Latvijā. Tie līdz ar jautrajām sēņu lampām un ūdenspīpēm atrodami arī Muhamorā, triju mākslinieču kopīgi izauklētā projektā. Turpat arī sudraba rotaslietas, īpašu uzmanību pievērš krāšņie kreļļu rokas pulksteņi. Muhamorā atrodama arī ekokosmētika un palmu sveces.

Baba (Baznīcas 37)

Babas pagrabiņš vilina ar pievienoto vērtību — līdzās rotu filca lāčiem un visneiedomājamākos veidos savērtām krellītēm (interesantāki šķiet pudeļkorķu auskari) vairāki apģērbu stendi. Marokas un Tunisijas kleitas noderēs gan iziešanas reizēm, gan kā vienkārša mājas tērpa aizstājējs, sadarbībā ar senioru — veikalu Taša — tiek piedāvāti krāšņi austrumu svārki, taču interesantākais ir dizaineru darbu stends. Gan provokatīva holandiešu kaņepju šķiedras apģērbu sērija, kurā padomāts par dažādām slepenajām kabatiņām, gan īpaši džinsi Trousers London, kuru autori latvieši jau iekarojuši Londonas stilīgo sirdis. Rudenīgām iziešanām — oriģināli Elīnas Dobeles darināti zābaki. Baba atvērta visiem — tur notiek modes skates, meistardarbnīcas bērniem, kā arī jauno mākslinieku darbu izstādes.

Paviljons (t/c Domina)

Vērts atvērt veikalu tirdzniecības centrā, ne kādā no klusajām centra ieliņām, kur steidzīgie paskries garām, pārliecināts ir Artis Štamgūts, viens no dizaineriem, kura veidotie tērpi atrodami Paviljonā. Veikalā pārsvarā apģērbi — dažādām sezonām, abiem dzimumiem. Gan filigrāni nošūti fantāzijas svārki, gan vīrišķīgi mēteļi un jaka ar lāča austiņām. Lielākoties apģērbi Paviljonā nonāk no modes skatēm, tādēļ izmēru ziņā piedāvājums var būt ierobežots. Taču ir arī īpaši Paviljonam darināti tērpi, tikai retais atrodams vairākos eksemplāros. Arī Paviljonā nopērkamas rotas un aksesuāri, īpašu uzmanību piesaista pērlītēm izmargotas smalkas zeķītes. Pie sienām gleznas — katru no tām iespējams iegādāties. Apmeklējot Paviljonu, noteikti vērts ko piemērīt īpašajās pielaikošanas kabīnēs — dušās.

Pērle (Tērbatas 65)

Veikala Pērle izkārtne mirguļo naktskluba noskaņās, iekšpusē nojauktas visas barjeras un priekšstati par veikalu kā tirdzniecības telpu. Kailās sienas bezbudžeta apstākļos kalpo kā fons neskaitāmiem krikumiem (pilnīgi visu, kas Pērlē redzams, var arī nopirkt, jāuzmanās, lai pēc ieilgušas ballītes neaizietu mājās ar violetu krēslu), var atrast gan vecu Game Boy, gan Apple peli no pagājušā gadsimta. Izkārti dažādi vintage tērpi, kuru cenas svārstās no desmit līdz simt latiem. Vakaros, kad sapulcējušies draugi un domubiedri, ar trīšiem visas kleitas paceļas pie griestiem, un toni nosaka bārs, kurā dominē dažādi vīni. Ja gribas paēst, uzkodas ņemiet līdzi paši! "Tie ir Berlīnes un Ņujorkas astoņdesmitie gadi," Pērles koncepta inspirācijas skaidro veikala īpašniece Žanete un norāda, ka padomju reālisms nav tās atmiņas, kurās viņa gribētu gremdēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko