Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pārliecina augošie siltuma rēķini

Nebija problēmu ar dzīvokļu īpašnieku piekrišanu renovācijai un kredīta ņemšanai, jo apkures tarifi kļūst aizvien augstāki, - Dienai teic Liepājas, Siguldas ielas 21.nama, Dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Sergejs Abrosimovs.

Šajā mājā ir 42 dzīvokļi, un renovācijai piekrituši 83% īpašnieku. Grūtāk renovāciju iekustināt lielajās pilsētās - Rīgā, Ventspilī, Daugavpilī, toties ļoti aktīvi tā patlaban rit Vidzemē - Limbažos un Alūksnē, stāsta Dienas aptaujātie speciālisti. Ērtāk formalitātes kārtot, ja īpašniekus pārstāv juridiska persona. Sevišķi raiti šo procesu iemanījušies vadīt lielākie māju apsaimniekošanas uzņēmumi.

Par īpašumu jāatbild

"Labāk dažus gadus atmaksāt bankai kredītu, nekā segt aizvien lielākus siltuma rēķinus," sava nama iedzīvotāju visai vienprātīgo izvēli par labu renovācijai pamato S.Abrosimovs. Arī nekustamā īpašuma tehniskais stāvoklis un vērtība līdz ar renovāciju pieaug.

Savukārt galvaspilsētas pieredze ir citāda. Juris Kalniņš Dienai stāsta, ka viņa ģimene dzīvokli 70.gados celtā ķieģeļu namā Pārdaugavā nopirkusi pirms 10 gadiem, uzreiz veicot minimālus uzlabojumus - nomainīti logi, dažas caurules utml. "Divām istabām garākā ir ārējā gala siena, caur to zūd daudz siltuma, vietām parādās pelējums. Kopā ar dažiem domubiedriem jau mēģinājām sākt renovāciju, taču nevaram savākt vajadzīgo iemītnieku atbalsta minimumu, jo te pārsvarā dzīvo pensijas vecuma cilvēki, kuri negrib vairāk maksāt, atrunājoties ar standartfrāzi "manam mūžam pietiks"," sarūgtināts atklāj dzīvokļa īpašnieks.

Pilsētmāju institūta Urban Art eksperts Vilis Krūmiņš skaidro, ka Latvijā situāciju uzlabotu prasība noslēgt līgumu starp mājas dzīvokļu īpašniekiem kā kopīpašniekiem, līdzīgi kā tas ir Vācijā. Savukārt Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA) mājokļu departamenta apsaimniekošanas nodaļas vadītāja Velga Žagare uzsver, ka dzīvokļu īpašniekiem likums uzliek pienākumu rūpēties par savu īpašumu. Tāpēc, ja kāds atsakās piedalīties mājas uzturēšanas izdevumu segšanā, mājas pārvaldnieks vai cita pilnvarotā persona var vērsties ar prasību tiesā.

Individuāla pieeja

Namu apsaimniekotāja Māju serviss KSA speciāliste Dace Slava par tiesas palīdzību gan ir skeptiska, jo "tiesvedība var vilkties gadiem, bet mājas iet bojā ar katru dienu". Šis uzņēmums apsaimnieko krietnu skaitu padomju laikā celtu māju, 15 namiem sākta renovācija, to nolietojums no energoefektivitātes viedokļa bijis kritisks. "Ceram šoruden pagūt nomainīt jumtus vēl trīs namos, ar vairākiem pa ziemu kārtosim juridiskās formalitātes, lai pavasarī var sākt renovācijas darbus," stāsta D.Slava.

Ar renovāciju uzņēmumā strādā speciāls projektu vadītājs, individuāli skaidrojot un pārliecinot iedzīvotājus par māju atjaunošanas nepieciešamību. "Šis process ir ļoti laika un darba ietilpīgs," atzīst firmas pārstāve. "Galvenais kavēklis ir smagnējais juridiskais process, jo vairākkārt jāsasauc sapulces dzīvokļu īpašnieku piekrišanas saņemšanai. Grūtākais joprojām ir 51% dzīvokļu īpašnieku piekrišanas panākšana, jo cilvēki nelabprāt apmeklē sapulces." Savukārt gados vecāko iedzīvotāju atbalstam tiekot meklēti viņu bērni vai citi radinieki.

Pēdējā laikā situācija jūtami uzlabojusies, atzīst D.Slava: "Iedzīvotāji labāk izprot renovācijas vajadzību, domāju, to īpaši veicinās krasi augošie rēķini par siltumu. Nama, kuram pirmajam pirms trīs gadiem nomainījām jumtu un kāpņu telpu logus, iemītnieki paši tagad vēlas siltināt sienas. Cilvēki redz, ka izdevīgāk atmaksāt renovācijas kredītu, nevis segt aizvien lielāku rēķinu par siltumu."

Garantē naudas plūsma

Renovēto māju iedzīvotāji kopumā esot ļoti kārtīgi kredītu atmaksātāji, liecina speciālistu novērojumi. D.Slava bilst, ka parādnieku ir maz, jo ikmēneša papildu maksājums par renovācijas kredītu ir 15-30 santīmu robežās.

Banku eksperti uzsver, ka ērtāk kredītu noformēt juridiskai personai. Hipotēku bankas renovācijas kredītu speciālists Mārcis Eglītis skaidro, ka var kredīta līgumus slēgt arī atsevišķi ar katru fizisku personu grupas dalībnieku, tomēr tas rada vairāk formalitāšu, jo jāievēro pretinflācijas plāna prasības par Valsts ieņēmumu dienesta uzziņām, 10% pirmo iemaksu, ierakstīšanu kredītņēmēju reģistrā utt.

DnB Nord bankas pārdošanas vadītājs Ilmārs Vamzis teic, ka tikai pilnvarojums var kavēt procesu, tāpēc juridiska persona - kooperatīvā sabiedrība vai biedrība - ir ērtāka. Vismaz 51% dzīvokļu īpašnieku jāpiekrīt ņemt kredītu un jāapņemas to maksāt, jābūt samaksātiem 85% rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem. Ķīla no dzīvokļu īpašniekiem netiek prasīta, kredītu izsniedz uz plānotās naudas plūsmas pamata.

Hipotēku bankas pieredze rāda, ka ir vairākas priekšrocības apsaimniekotājam kā kredīta ņēmējam. M.Eglītis: "Apsaimniekotājam parasti jau ir noteikta pieeja un risinājumi gan darījumos ar īpašniekiem, gan kredīta kārtošanai un atmaksai. Jo lielāks apsaimniekotājs, jo bankai kredīts ir drošāks, jo to garantē regulārā finanšu plūsma. Lielie apsaimniekotāji bieži saīsina renovācijas shēmu, paši sagatavojot projektu, dokumentus un iedzīvotājus iesaistot uzreiz lēmuma pieņemšanā par izdevīgāko variantu."

Atbalsts vecāku namu iedzīvotājiem

Renovācijā paveras rožainas iespējas... tikai ne visiem! - Dienai teic daudzdzīvokļu nama īpašnieku pilnvarotā Vizma Kalme. "Mūs tas ļoti interesē, bet atduramies kā pret sienu, jo māja ir būvēta līdz 1940.gadam un nekāds atbalsts nepienākas, un varbūt tieši tādēļ daudzas Rīgā brūk, jo dzīvokļu īpašnieki nesteidzas tās apsaimniekot," bažījas pārvaldniece.

Kā Dienai skaidro Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras mājokļu departamenta direktore Irisa Simanoviča, likums Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā un Ministru kabineta noteikumi Nr.59 Par valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumiem dzīvojamās mājās tomēr neliedz pirms 1940.gada celto daudzdzīvokļu māju īpašniekiem pretendēt uz valsts atbalstu renovācijai. Valsts līdzfinansējums tikšot piešķirts no 2009.gada, ja tas tiks paredzēts valsts budžetā.

Iedzīvotājiem ir arī iespēja lūgt palīdzību pašvaldībai. Tā gan pagaidām nav pieejama visās pašvaldībās. Diena jau rakstījusi, ka lielākā pieredze namu renovācijas atbalsta jomā ir Valmierā, Liepājā, Cēsīs, Ventspilī, darbs sākts arī Rēzeknē, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rīgā.

Drīzumā plānots atvērt Eiropas Savienības struktūrfondu programmu Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi, kurā visi namu īpašnieki varēs pretendēt uz valsts atbalstu. Kritēji būs līdzīgi līdzšinējai valsts atbalsta programmai.

DnB NORD bankas pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis skaidro, ka mājas vecums nav šķērslis kredīta saņemšanai bankā. Tomēr banka nopietni pēta detaļas: "Ja nams ir ļoti sliktā stāvoklī, naudu prasa tikai jumta remontam, bet sienas jau gāžas, ieguldījumi nebūs racionāli. Tad var palīdzēt tikai kapitāli darbi. Galvenais ir īpašnieku vēlme kaut ko darīt un kāds aktīvs cilvēks, kas to velk," saka eksperts.

***

Renovācijai nepieciešams

Lai tiktu līdz renovētai mājai, vajadzīgs:

1. Īpašnieku lēmums par renovāciju

2. Lēmums par juridisko pārstāvi - apsaimniekotāju, biedrības vadītāju vai pilnvaroto personu

3. Energoaudits*

4. Kredīta noformēšana bankā

5. Darbu veicēja izvēle**

6. Līguma slēgšana ar banku un darbu veicēju

7. Mājas renovācija***

* Energoaudits ir vēlams, bet ne obligāts. Tas skaidri noteiks problēmas un labāko risinājumu

** Vēlams iepazīties ar vairāku uzņēmumu piedāvājumiem

*** Vēlams algot būvuzraugu, kas regulāri pārbauda darbu kvalitāti

Avots: BEMVA, energoauditori, bankas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko